26.02.2018,  19:33:48 | 1 comentariu | 4807 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Sustenabilitatea halei din Petrila pentru investitori, contrazisă chiar de documentele în baza cărora se proiectează. Jurca și Curtean joacă bambilici cu speranţele oamenilor
de Cătălin DOCEA

Deși au primit zero bani pentru proiectul de amenajare a halei care ar trebui să atragă investitorii buluc la Petrila, primarul Jurca și viceprimarul Curtean continuă să vândă iluzii petrilenilor. Iluzii care vor fi spulberate, veți vedea, chiar din actele procesate la nivelul Primăriei orașului Petrila. Poate oamenii simpli nu știu să caute și să analizeze aceste aspecte. Din nefericire pentru cei doi vânzători de iluzii menționați, sunt și oameni care știu. Am întors proiectul pe toate fețele cu un specialist în domeniu, concluzia fiind clară: totul e o iluzie cu din ce în ce mai puțină atractivitate la electorat.

După cum am arătat în ediția din 9 februarie a.c. a cotidianului nostru, Primăria orașului Petrila a cerut CJ Hunedoara să îi aloce 6.879.793 de lei în 2018 și 2.771.293 de lei în 2019. Pentru că au uitat că au obligația de a reprezenta interesele petrilenilor, numiții Jurca, Curtean și Bobar au scăpat din vedere să se arate măcar contrariați după ce președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, i-a umilit efectiv pe petrileni alocând administrației locale suma de 350.000 de lei. Cum să ajungă acești bani, fie și numai în raport cu populația orașului, dacă numai pentru construirea halei promise de PSD în campania electorală s-au cerut 1.500.000 de lei (pentru 2018) și 2.000.000 (pentru 2019), bani care oricum nu erau suficienți, dar s-a primit praful de pe tobă?
Cu alte cuvinte, nici vorbă ca la bugetul local să existe bani pentru construirea halei, a cărei valoare este estimată la 7.097.869 lei, fără TVA. Cu toate acestea, încă din 2016, Jurca & Co. țin morțiș să arunce și bruma de bani de la bugetul local pentru un obiectiv pentru care, e din ce în ce mai clar, după cum chiar președintele Bobora le-a dat de înțeles pesediștilor petrileni, nu sunt și nu vor fi bani. 
În decembrie 2016, către Ansa Special Consulting SRL (sat Românești, comuna Bărcănești, județul Prahova) a fost atribuit, contra sumei de 27.500 de lei, contractul de întocmire a studiului pentru hala de producție.
Vineri, 23 februarie 2018, la peste 6 luni de la data anunțului inițial (03.08.2017), Primăria orașului Petrila atribuie un nou contract, în valoare de 139.500 lei + TVA, pentru Servicii pentru elaborarea documentațiilor tehnice și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții „Construire hală metalică pentru producție”. Ofertant câștigător: Șantier în lucru SRL (sat Domnești, comuna Domnești, județul Ilfov), cu terț susținător DAT Constructive SRL București.
De unde pesedeul ei de treabă de-i atâta interes pentru Petrila din partea unor firme din celebrele bazine inginerești Bărcănești și Domnești? Veți afla curând, căci nimic nu e întâmplător.
Faptul că nu sunt bani, nu e singura (in)certitudine în raport cu acest proiect. Mulțimea de necunoscute rezultă chiar din corespondența referitoare la Tema de proiectare, în care viceprimarul Curtean cere diverse soluții plecând de la faptul că nu se cunoaște profilul viitoarelor activități derulate în hală. De fapt, în toată Valea sunt zeci de hale, care ar putea deveni funcționale cu bani puțini, dar stau închise. De ce? Activitățile economice sunt nesustenabile pentru că în Vale nu mai există forță de muncă. Doar Jurca și Curtean n-au priceput asta, și vor să facă minuni, deși lumea s-ar mulțumi cu realizări ceva mai realiste.
„Încurajatoare” este însă analiza cost-beneficiu a celor de la Ansa Special Consulting SRL (firmă care nu a depășit nici astăzi pragul de a deveni plătitoare de TVA, și nici n-a mai prins vreun contract în SEAP în afara celui cu Primăria Petrila, deci e tare rău!).
Cităm: „In calitate de beneficiar al investitiei, respectiv Primaria Orasului Petrila, Judetul Hunedoara, isi v-a amortiza cheltuielile din inchirierea terenului curti constructii comf. HCL nr. 247/2016 (0,2 Eur / Luna x 12 Luni x 12.538 mp = 30,084/AN; )”.
Trecem peste „v-a” și “comf.”, pe care le punem pe seama faptului că Ingineria nu se împacă neapărat cu Gramatica, și analizăm calculul: 0,2 x 12 x 12.538. Din orice poziție, totalul este de 30.091,20/an, nicidecum 30.084/an. 
Pentru ca proiectul să pară fezabil, în analiza cost–beneficiu s-a folosit, invocându-se HCL 247/2016, un tarif de închiriere ori concesiune/mp de 0,2 euro. În realitate, anexa nr. 1 a HCL 247/2016, care poate fi consultată online, prevede un tarif de la 0,2 lei/ mp ca preț de începere a licitației pentru suprafețele concesionate ori închiriate de peste 3.000 mp. De ce s-au folosit euro, și nu lei, în condițiile în care în HCL amintit nu se folosește euro ca monedă de prezentare a tarifelor? Pentru că una e să spui că vei încasa 30.000 de euro pe an cu hala, și alta e realitatea, dată de HCL 247/2016, care ar permite încasări plecând 30.000 de lei/an. Oricum ai suci-o, 30.000 de euro nu-s totuna cu 30.000 de lei.
Și dacă, în urma licitațiilor, prețul/mp închiriat ori concesionat va ajunge la estimarea din analiza cost–beneficiu, și se vor încasa anual 30.000 de euro de pe urma halei, în câte generații se va amortiza, oare, investiția estimată astăzi la peste 1,85 milioane de euro? Căci, și de hala se va întoarce după soare, iar hoardele de investitori promiși de PSD vor veni la Petrila, va avea oare cine să mai și presteze efectiv? Greu de crezut. Vom reveni.


Comentarii articol (1 )

#1 gudi27.02.2018,  08:05:57
Intrebare ;Cate salarii are D-nul Bobar ? Dar cui ii pasa...Coruptia si prostia nr-1 in Romania !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter