27.02.2018,  18:48:19 | 2 comentarii | 3600 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ile, încalci legea de ani de zile! Chiar nu îţi pasă?
de Cătălin DOCEA

Potrivit HG 1723/2004, modificată prin HG 1.487/2005, primarii au obligația de a comunica “fiecărui contribuabil, în scris, principalele activități de interes public desfășurate în anul încheiat, precum și obiectivele și sarcinile pentru anul în curs, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2”. 
Anexa-l învață pe primar ce anume, concret, trebuie să comunice contribuabilului, specificând și faptul că “Scrisorii i se anexează <<Înștiințarea de plată>> referitoare la obligațiile fiscale pentru anul în curs, precum și precizări privind facilitățile la achitarea acestora și modalitățile de plată”.

Cum face Ile, primarul Vulcanului, “pentru că poate”?
Tipărește la un cost exorbitant numai 1.000 de scrisori (la un preț/bucată de 5 ori mai mare ca municipiul Petroșani, după cum ați putut afla din articolul publicat de ZVJ în 26 februarie a.c.), le bagă în plicuri și nu mai adaugă „Înștiințarea de plată”. Și crede că astfel se spală pe mâini de obligația legală.
La strânsoare, primarul Ile ar spune că legea e respectată pentru că scrisoarea ajunge la popor inclusiv prin presa atent selectată în acest sens (de parcă bugetul folosit n-ar fi al administrației locale, ci al porcăriei pe care o deține pe persoană fizică). Nimic mai fals! Și de i-ar citi scrisoarea în presă și pe Facebook tot contribuabilul vul­cănean, Ile nu-i trimite fiecărui plătitor de taxe și impozite și “Înștiințarea de plată”. Pe care legea o dă drept obligatorie, nicidecum opțională.
Oricum ai interpreta, legea e clară: pui una bucată scrisoare lângă una bucată înștiințare, le bagi la plic și le trimiți fiecărui contribuabil în parte. Nu doar unora, nu separat. Scrisoarea și înștiințarea se trimit împreună, pentru fiecare plătitor de taxe și impozite. 
În mod cert că secretarul municipiului Vulcan, d-na Rodica Peter, probabil cel mai bine pregătit om în funcție din acest județ pe legile administrației, știe și-i și spune primarului Ile, cu subiect și predicat, ce prevede legea. Dar… credeți că primarul Ile mai ascultă de cineva?

Legea trebuie să fie lege. Chiar și-n administrațiile PSD
În cazuistica uzuală a Curții de Conturi, sumelor cheltuite în acest mod barbar li se spune prejudicii, măsura imediată fiind aceea de recuperare la bugetul local. La un calcul sumar rezultă că, în ultimii 13 ani, de la bugetul local trebuie să se fi scurs cam o jumătate de miliard de lei vechi. Cum însă dl. primar Ile e cinstit, și ține la fiecare vulcănean în parte, căci vulcănenilor le dedică ale sale eforturi incomensurabile, suntem preciși că situația va avea un final fericit. Dl. Ile va depune banii din propriul buzunar la casieria instituției și va trimite presei, în copie, dovada plății.

P.S.: Să nu se bucure că ar fi scăpat de obligațiile legale nici al său coleg din Est, primărelul Vasilică Jurca. El a tipărit tot 1.000 de scrisori, dar n-a pus alături “Înștiințarea de plată”. Iar Primăria orașului Petrila a plătit pe scrisori de 18,4 ori mai mult ca Primăria municipiului Petroșani. De ce? “Pentru că poate”.


Comentarii articol (2 )

#1 vasile 27.02.2018,  20:50:58
Platesc taxele cand o sa primesc scrisoarea de instiintare pana atunci multa m..e ile de la mine
#2 ANA GHEORGHE28.02.2018,  10:01:38
Bine ca afla si contribuabilii din alte orase ale Vaii Jiului de legislatie. Eu sunt din Petrosani si nu am primit niciodata aceasta instiintare. Va rog, contribuabili din alte orase ale Vaii Jiului, ati primit? Zi frumoasa.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter