12.03.2018,  18:53:48 | 0 comentarii | 1017 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Petrila se poate şi fără pierderi: Edil Sal Prest a încheiat anul 2017 cu un profit de aproape 600 mii lei
de Corneliu BRAN

La finalul lunii trecute printr-o hotărâre de consiliu local, consilierii petrileni au aprobat bugetul societăţii de gospodărie locală, Edil Sal Prest Petrila. Asta înseamnă că din luna martie conducerea societăţii poate trece să puncteze ceea ce şi-a propus pentru 2018, în condiţiile în care iarna a trecut, cel puţin calendaristic. Este un buget aprobat la o societate de gospodărie subordonată ce a demonstrat că se poate realiza şi profit dacă se lucrează bine, anul 2017 fiind încheiat cu un plus de peste 590 mii lei.

Buget votat în unanimitate
În prima zi a acestei săptămâni am purtat o discuţie cu directorul de la Edil Sal Prest, doamna Doiniţa Bălănesc, referitoare la bugetul aprobat şi la câteva din direcţiile de activitate propuse pentru anul în curs.
„După cum cred că se ştie, acţionar majoritar la societatea de gospodărie a oraşului este consiliul local din localitate. Ca atare, avem obligativitatea ca în fiecare an bugetul să-l înaintăm atât consiliului local, cât şi AGA spre aprobare. În ultima zi a lunii februarie proiectul cu bugetul societăţii Edil Sal Prest a fost votat în Consiliul Local Petrila în unanimitate de voturi, în aceeaşi zi fiind aprobat şi în AGA. Bugetul prognozat pe anul 2018 este gândit la nivelul realizărilor anului trecut pentru că aşa este de fapt legislaţia în vigoare care ne impune acest lucru. Dacă veniturile firmei vor fi mai mari decât cele prognozate, atunci din semestrul II vom putea merge pe rectificare de buget”, ne-a declarat pentru început directorul societăţii de gospodărie petrilene.

Câteva cifre legate de bugetul pe 2018 al Edil Sal Prest
Am întrebat-o pe doamna director cum sună acest buget mai în detaliu. Nu de altceva, dar ca să ştie cât de cât şi petrilenii, practic cetăţenii oraşului şi plătitorii de taxe şi impozite, care este situația banilor alocaţi la bugetul societăţii subordonate consiliului local.
„Veniturile din activitatea de bază sunt în valoare de 4.307,8 mii lei şi sunt fundamentate în baza activităţii de salubrizare, prestări de servicii către terţi şi populaţie şi activitatea de comerţ. Din salubritate am prognozat 1.166 mii lei, cam cât am realizat venituri anul trecut. Aici am calculat şi cheltuielile legate de transportul deşeurilor la Bârcea, la o medie anuală de 6.000 de tone, sau cam 550 tone pe lună. La lucrările cu terţii am prognozat 788,71 mii lei, iar la lucrările la populaţie am prognozat suma de 105,99 mii lei. Lucrările la populaţie, ca să înţeleagă oamenii, se referă la lucrările din cele trei cimitire, precum şi alte lucrări specifice activităţii noastre ce au legătură directă cu cetăţenii”, a menţionat Doiniţa Bălănesc.

Investiţii, lucrări şi bunuri de recuperat de la lichidatorul fostei societăţi falimentare
N-am uitat, fireşte, să o întrebăm pe interlocutoarea noastră nici de capitolul investiţii.
„Valoarea investiţiilor prevăzute pe anul 2018 este de 597,4 mii lei, din care 6,8 mii lei reprezintă surse proprii din amortizare, iar 590,6 mii lei sunt surse proprii din profit. De fapt, aceasta este valoarea profitului înregistrat de societatea Edil Sal Prest în anul 2017. Anul trecut am ieşit cum se spune pe plus şi vreau să continuăm această linie şi în acest pas, dacă vom putea – şi sper asta – cu şi mai multe realizări. Legat de investiţii, pe reinvestirea profitului am dori ca anul acesta să avem o lucrare legată de reabilitarea întregului gard de la Cimitirul Eternitatea. Aici va trebui aprobarea consiliului local şi al AGA. Pe de altă parte, societatea noastră mai are de recuperat câteva bunuri de la lichidator. După cum bine cred că ştiţi, şi ştiu şi cetăţenii noştri, în 2016, când s-a înfiinţat noua societate de gospodărie a oraşului, actuala Edil Sal Prest, vechea societate, Edil Urban, intrase în faliment. O parte din bunurile vechii societăţi, atunci, erau în proprietatea lichidatorului. Acum mai sunt câteva bunuri ale acestuia de care ne folosim, mai sunt alte bunuri care merită să fie recuperate de la lichidator, în timp ce de alte bunuri nu avem nevoie, deci nu dorim să le mai recuperăm. E vorba, de exemplu, de anumite piese de schimb, de anumite utilaje, de mobilierul de la magazinul alimentar. Astea vrem să le recuperăm. Mobilierul acesta de care vorbesc era al Edil Urban, acum este la lichidator şi este scos la licitaţie de către acesta. Este un mobilier bun pe care dorim să-l recuperăm. Împreună cu colegii mei am analizat acest aspect şi am decis că e normal să ne înscriem la licitaţie. În momentul de faţă analizăm cu cei din Biroul Tehnic să vedem şi care din utilaje ne mai sunt utile şi să le recuperăm. La prima analiză pot să vă spun că multe dintre aceste utilaje nu ne mai sunt utile, deoarece noi între timp am achiziţionat utilaje noi, care să fie bunuri ale societăţii noastre şi pe care să le folosim în lucrările noastre”, ne-a declarat directorul Doiniţa Bălănesc.
Discuţia s-a încheiat cu un aspect spus de către director legat de lucrările de reabilitare a blocurilor prinse de societatea Edil Sal Prest:
„Anul trecut am avut un an mai greu, în sensul că până în toamnă nu ne-am putut înscrie la licitaţie pentru lucrări. Asta din cauza legii actuale care cere o vechime de minim un an de funcţionare a societăţii, apoi o altă clauză menţionează că este societatea trebuie să fie pe profit şi să nu aibă datorii la buget. Noi a trebuit să aşteptăm să facem anul vechime de funcţionare până în luna septembrie. Am depins doar de lucrările ce au putut să fie luate prin achiziţii directe, neavând libertate de mişcare şi pe segmentul achiziţiilor de cealaltă natură. Acum, anul acesta, aşteptăm să se scoată lucrări la licitaţie şi să ne înscriem şi noi. Anul trecut am reabilitat termic un singur bloc, printr-o lucrare prinsă la licitaţie, iar acest lucru presupune că deja avem şi experienţă, ceea ce înseamnă că putem prinde anul acesta mai multe lucrări. Nu cred că deocamdată avem capacitatea să prindem 5-6 de astfel de lucrări, dar măcar două dacă prindem, este foarte bine”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter