În atenția primarului Vasilică Jurca: Pe strada Roșia - cod roșu de incompetenţă edilitară
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Probabil că la mult anunţatele controale de primăvară făcute de către cei de la Garda de Mediu în Valea Jiului vom afla şi faptul că la Petrila, mai jos de strada Roşia, Primăria oraşului Petrila a fost pusă să remedieze urgent situaţia în ceea ce priveşte curăţarea canalului colector şi reabilitarea sistemului de colectare pe o suprafaţă de circa 50 de metri, în condiţiile în care la vreo ruptură de nori zona respectivă ar deveni inundabilă! Până atunci, vă vom arăta azi ce am găsit noi în această zonă.
Fără gaz, dar cu promisiuni...
Strada Roşia este acum o stradă reabilitată. Oamenii sunt mulţumiţi că au ajuns de ceva timp asfaltul şi canalizarea şi pe la ei, că au apă curentă, că au electricitate fără probleme, internet, cablu tv. Ce mai, condiţii cu adevărat de oraş, cu excepţia promisiunilor neonorate din campania electorală trecută, legate de gazul metan făcute de actuala conducere PSD a primăriei.
„Şi noi plătim taxe şi impozite ca toţi petrilenii şi ne-au promis că ne bagă şi gaz, dar n-au făcut-o... Iar acum se scuză că n-au bani. Dar de ce au promis atunci? Să ne cumpere voturile cu promisiuni? Şi câtă răbdare să mai avem, că tot asta ni se spune de ceva vreme, să avem puţină răbdare...”, susţin unii dintre ei.
Șanţurile de colectare şi scările
În paralel cu problema gazului metan, oamenii mai au o mare dilemă: de ce odată cu reabilitarea drumului nu s-au betonat şi canalele de scurgere a apei pluviale din dreptul caselor, pe o parte şi pe alta a drumului? O altă întrebare este: de ce nu au fost reabilitate şi scările care urcă şi coboară în acel cartier, de la drumul mare? În fine, tot legat de acele canale colectoare, dar, de la scări de sus şi până jos, la şoseaua principală: „NU există un sistem funcţional de colectare a apei pluviale? Nici măcar şanţuri cum avem pe stradă nu sunt! Apa nu are deloc pe unde să se scurgă că ambele şanţuri, şi de pe-o parte şi de pe alta sunt colmatate!”. „Când va veni vreodată potopul, că se întâmplă tot mai des în ultimii ani, probabil că zona din josul străzii noastre, pe unde se află scările pe care urcăm în cartier, va fi inundată. Că toată apa se va scurge din şanţurile noastre de pe stradă, buluc, în zona scărilor, o ia pe scări de-a dreptul iar apoi pe deal în jos... Odată și odată apa va inunda casele de-acolo, drumul principal, chioşcul şi ce mai e pe acolo. Va fi prăpăd dacă natura se dezlănţuie vreodată şi sunt toate şansele la cum se prezintă clima, iar cei de la primărie de ani de zile ştiu de această situaţie şi se complac în a nu face nimic în acest sens. Că le trebuie bani, e clar, pentru o astfel de lucrare... iar decât să dea, mai bine aşteaptă să se întâmple dezastrul, după care o să dea vina pe toate cele şi o să zică că n-au ştiut, că nu-i vina lor, că-i vina naturii... şi alte scuze de tot felul, cum s-au întâmplat la Petrila şi la inundaţiile de acum doi şi trei ani. Păi, nu iei măsurile înainte să se întâmple?”, concluzionează şi se întreabă aceiaşi cetăţeni.
Situaţie dezastruoasă
Revăzând traseul de vreo două ori săptămâna trecută, ne-am dat seama că cetăţenii nu exagerează deloc. Dar chiar deloc! Iar imaginile alăturate sunt, credem, relevante. Oricum, suntem acum clar convinşi că cetăţenii au perfectă dreptate, iar situaţia trebuie remediată dacă se poate cât mai repede.
Pe scurt, situaţia se prezintă cam aşa cum vă vom relata mai departe...
Sus, pe strada Roşia, canalul colector este cât de cât în regulă, în sensul că sunt nişte şanţuri necolmatate, păstrate oarecum de cei din gospodării. Nu este un canal colector betonat, deşi când s-a făcut drumul oamenii aşteptau şi treaba asta. În actualele condiţii, nu ştim cât debit de apă pluvială pot prelua aceste şanţuri şi nici dacă nu cumva la un debit mai mare de apă nu vor fi inundate curţile caselor. Probabilitatea e totuşi mică, ţinând cont că cartierul de case e situat pe un teren în pantă, deci apa nu stă, curge la vale spre scări şi apoi pe dâmb în jos spre strada principală a oraşului. Dar ştim că în zona scărilor şi în jos de ele s-ar putea crea o zonă inundabilă de câteva zeci de metri pătraţi, la bază terenul fiind drept. Odată ce se termină strada şi, implicit, acele două şanţuri colectoare de pe o parte şi alta a străzii Roşia, în zona scărilor ce urcă sau coboară din cartier poate începe dezastrul în caz de o furtună de vară sau o rupere de nori. Zona inundabilă are destule case în apropiere, curţi, grădini, câteva spaţii comerciale, trotuarul şi drumul principal, deci pot fi provocate destule pagube materiale.
Concluzia finală
e cuprinsă în… titlu: „Pe strada Roșia - cod roșu de incompetență edilitară”. Așa-i, Vasilică Jurca? Dacă nu ai bani să rezolvi această problemă edilitară, poți să te împrumuți la CAR Bobar. Și apoi să te tragi în chip cu eșarfa tricoloră, vesel nevoie mare.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.