27.03.2018,  19:52:12 | 0 comentarii | 885 vizualizari
Au început de ieri controalele de primăvară! / Primul oraş vizat a fost Petrila!
de Corneliu BRAN

La ordinul prefectului de Hunedoara a fost activată comisia ce vizează controlul tuturor cursurilor de apă şi a canalelor de scurgere de pe teritoriul hunedorean. În Valea Jiului, comisia formată din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Gărzii Forestiere şi ai Apelor Române a efectuat marţi deja primul control. 

Petrila a fost primul oraş din Vale vizitat de comisie, urmează Vulcanul
Nominal, comisia pentru Bazinul Jiu este formată din următorii reprezentanţi: Alexandru Grunţă, Iulian Mihai şi Alexandru Lascu din cadrul SHI, Flaviu Bran, Zoia Huh şi Angela Popa din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara şi Ionică Voin din cadrul Gărzii Forestiere Judeţene Hunedoara.
„Începând de astăzi (marţi, 27 martie – nota red.) la ordinul prefectului de Hunedoara, comisia constituită la nivel de judeţ începe verificarea zonelor predispuse la inundaţii, ţinând cont că primăvara este un anotimp periculos din acest punct de vedere în condiţiile în care se topeşte zăpada de pe versanţi şi avem parte şi de mai multe ploi. Astăzi comisia a fost la Petrila. Din partea Apelor Române, SHI Petroşani, a fost prezent şi un coleg. Din câte am înţeles, au fost verificate toate zonele sensibile ce pot fi inundate, inclusiv zonele din oraş unde există acele rigole de scurgere, dându-se sarcini precise şi clare acolo unde au fost găsite nereguli. 
În cadrul controalelor, comisia va verifica cursurile de apă mici pe care s-au produs în anii anteriori blocaje ce au condus la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale, precum şi localităţile în care au avut loc inundaţii ca urmare a nerealizării şi neîntreţinerii corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere ale apelor pluviale. Se va urmării şi modul în care au fost realizate măsurile şi lucrările stabilite la verificările efectuate anul trecut, aici intrând şi existenţa unor depozite de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi chiar în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere din zona podurilor şi podeţelor. În acest moment, sunt constatate de către comisie doar neregulile şi se dau sarcini clare primăriilor, urmând ca după o lună să se verifice, tot de către comisie, dacă acele sarcini dispuse au fost realizate, astfel încât situaţia în neregulă să fie remediată”, ne-a declarat şeful SHI Petroşani, inginerul Sorin Corici.

Zonele sensibile din Vale în caz de topirea mai rapidă a zăpezii
Din alt punct de vedere, Sorin Corici ne-a mai spus faptul că în momentul de faţă din punct de vedere hidrologic nu există probleme şi nici dacă plouă în aceste zile nu vor fi. Dar a atras atenţia că în perioada următoare, peste vreo săptămână-două ar putea să existe probleme din cauza topirii zăpezii în anumite puncte mai sensibile din Vale, pe care hidrologii şi specialiştii din cadrul Apelor Române le vor urmării cu atenţie.
„Nu există deocamdată niciun cod activat pe zona noastră şi nici nu avem creşteri mari de debite. La noi în Valea Jiului încă nu s-a topit zăpada de pe versanţi în mod abundent şi dintr-o dată, probabil odată cu încălzirea tot mai accentuată a vremii, peste una-două săptămâni, poate trei, vom avea şi astfel de episoade. Deocamdată acest episod a început cu judeţele de la câmpie, de la sud de noi, unde există coduri galbene şi au fost probleme. Văd că deocamdată nici în judeţul vecin, Gorj, nu există nimic care să pună probleme, ca şi la noi. Când va veni vremea vom fi atenţi pe zona de torenţi. În fiecare zonă din Vale, de la Uricani la Petrila, avem caracteristici asemănătoare, dar şi multe caracteristici diferite total. Vom fi atenţi mai cu seamă în zonele care au mai creat probleme. Şi vi le şi subliniez: la Uricani ar fi Valomir, Sterminos şi Mierleasa, la Lupeni este vorba de pârâul Mierleasa, pârâul Vacii şi pârâul Brăiţa, la Vulcan ar fi vorba de pârâul Crividia, versanţii de pe Valea Ungurului şi Valea Lupşească, la Aninoasa avem câteva zone din apropiere de versanţi, la Petroşani putem discuta de Maleia şi, posibil, Slătinioara, iar la Petrila de pârâul Moşici, pârâul Dracului şi de o porţiune a Jiului de Est în zona satului Cimpa”, a declarat pentru ZVJ şeful SHI Petroşani. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter