După două încercări ratate din diverse cauze ce nu ţin de primărie, a treia a fost cu noroc: Noua grădiniţă cu program prelungit „I.G. Duca” din Petroşani devine pe zi ce trece o certitudine
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
După ce de mai mulţi ani Primăria municipiului Petroşani a încercat să finalizeze lucrările începute la viitoarea grădiniţă de lângă corpul vechi al Şcolii Gimnaziale „I.G. Duca”, instituţie aflată în zona centrală a localităţii, chiar la doi paşi de sediul primăriei, finalul anului 2017 a adus un rezultat concret în acest sens, pe de-o parte ministerul de resort alocând în fine fondurile necesare finalizării acestui obiectiv, pe de altă parte găsindu-se şi constructor şi trecându-se de licitaţie şi de faza contestaţiilor care în România cam ţin pe loc repaus toate investiţiile.
Astfel că, undeva spre mijlocul toamnei trecute, cei de la SC BRT Trust SRL, câştigătorii licitaţiei, s-au putut apuca de treabă. Atât cât s-a putut, în condiţiile în care a venit iarna şi s-a mers mai greu cu lucrările. Din această lună s-a intrat însă în ritm normal de lucru, constructorul trăgând tare să termine lucrarea până undeva la finalul lui august (în avans faţă de luna octombrie, când ar trebui predată lucrarea, dar ţinând cont că în septembrie începe anul şcolar, se fac eforturi în acest sens din câte am înţeles de la reprezentantul firmei, domnul Becuş).
ZVJ v-a tot dat informaţii despre această lucrare, şi în decembrie, apoi în februarie, dar niciodată nu v-am spus exact ce se vrea la această clădire, care sunt paşii şi aşa mai departe... Miercuri, 28 martie, după o scurtă întrevedere cu primarul Petroşaniului şi pe această temă, am mers apoi la faţa locului pentru a sta de vorbă cu reprezentanţii firmei şi pentru a surprinde imagini de la lucrările din interior, care de afară desigur că nu se văd. Acum suntem în măsură să vă prezentăm imagini şi din interior şi câteva amănunte despre ce am găsit pe şantier în acest stadiu al lucrărilor interioare şi exterioare, ce se desfăşoară în paralel.
Detalii tehnice despre lucrare
Pentru început vă prezentăm însă alte câteva informaţii de natură tehnică preluate din proiect, puse la dispoziţie de doamna director Paulina Dragoş din cadrul Primăriei Petroşani.
Caracteristicile construcţiilor propuse prin proiect la această grădiniţă cu program prelungit sunt în pas cu finalizarea lucrărilor rămase de executat pentru punerea în funcţiune a acesteia. Pentru rezolvarea diferenţelor de nivel ale terenului şi facilitarea acceselor de la cota terenului la cota finită a pardoselii parterului se vor amenaja trepte exterioare şi rampă cu înclinare de maxim 8% pentru persoanele cu dizabilităţi, placate cu gresie antiderapantă. Din punct de vedere funcţional, la parter se vor găsi un hol de acces şi un filtru sanitar, patru săli de clasă cu funcţiune mixtă, anume sală de clasă şi dormitor, sală de mese şi bucătăria, holuri, vestiare şi grupuri sanitare pentru personal, pentru copii şi pentru persoanele cu dizabilităţi, spălătorie dotată cu spaţii de depozitare, uscător şi călcător, încăperea pentru punctul termic, casa scării ce va facilita trecerea la etajul clădirii şi o boxă pentru personalul de la curăţenie. Legat de bucătărie, mai trebuie spus că ea va cuprinde compartimente pentru trierea preparatelor şi spălător de vase, precum şi un hol de acces şi recepţie marfă, în ton cu normele UE şi ale legislaţiei româneşti în vigoare.
La etaj se vor găsi holuri de acces şi un filtru sanitar, şase săli de clasă, o sală destinată cancelariei şi un vestiar aferent, o sală de festivităţi, o magazie pentru materiale didactice, o încăpere pentru aprovizionarea şi distribuirea de alimente speciale, preambalate, pentru copii, o boxă pentru personalul de întreţinere şi grupuri sanitare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi.
La toate acestea se va adăuga la final dotarea cu echipamente şi aparatură electrocasnică pentru bucătărie, mobilier pentru sălile de clase, cancelarie şi dormitoare şi tot ce trebuie funcţionării corecte a unei grădiniţe moderne.
După planul proiectului, grădiniţa va avea dimensiunile maxime de 45,70 m x 22,85 m, regim de înălţime P+1E, înălţimea „coamei” va fi de 11,49 m, suprafaţa construită fiind de 806,70 mp, iar suprafaţa desfăşurată fiind de 1.655,55 mp.
Mai adăugăm faptul că şi zona exterioară va urma să fie amenajată, iar în curtea grădiniţei va fi amenajat un mic complex de joacă pentru copiii între 4 şi 14 ani, ce va conţine un leagăn şi câteva jocuri pentru copii. Această măsură va schimba total în bine şi faţa zonei dintre casa de cultură şi noua grădiniţă, mulţi ani acolo, din cauza şantierului oprit de două ori până acum, existând noroaie şi o imagine de pustiu – şi asta chiar în mijlocul oraşului!
După ce firma de construcţii BRT Trust şi-a intrat în rol, valoarea lucrărilor rămase de efectuat era de 1.439.341 lei, o mare parte fiind asiguraţi de ministerul de resort, urmând ca şi primăria să identifice partea de bani rămasă neacoperită, după cum ni s-a spus de către primar.
Primarul Petroşaniului doreşte ca în toamnă grădiniţa să fie funcţională
De la primarul Tiberiu Iacob-Ridzi am mai aflat că, din ultimul trimestru al anului trecut şi până în acest moment, nu sunt probleme cu banii, ministerul de resort alocând bani în mai multe tranşe, operaţiune ce va continua până la finalizarea lucrării. Astfel, constructorul nu va avea probleme în acest sens şi nici motive serioase să nu finalizeze lucrarea, conform contractului încheiat şi obligaţiilor contractuale.
„Deocamdată banii care vin de la minister, prin contractul de finanţare încheiat, vin în mod constant şi nu sunt probleme. Încă n-avem asigurată toată suma prin acest contract de finanţare, dar pe parcursul acestui an o vom acoperi, deoarece vrem să finalizăm şi această investiţie pentru copii şi tineri. Iată că după grădiniţa nouă de pe strada Constructorul, după bazinul didactic de înot din Aeroport, după Cinematograful Victoria de la Hermes şi după introducerea centralelor termice în şcoli şi licee privind asigurarea confortului termic - inclusiv după lucrările de reparaţii la acoperişuri unde a fost nevoie şi după lucrările de reabilitare termică de la unele clădiri de şcoală şi grădiniţă ce necesitau aceste investiţii -, urmează finalizarea acestei investiţii, o grădiniţă cu program prelungit de care era atâta nevoie în zona centrală a municipiului nostru. Pe de altă parte, grădiniţa e binevenită deoarece la şcoala I.G. Duca - corpul vechi, deşi este o clădire modernizată şi cu confort sporit pentru studiu, avem şi câteva clase de grădiniţă care îşi desfăşoară în acest moment activitatea, fapt ce nu este deloc în regulă, mai cu seamă că an de an aveam probleme şi cu autorizaţia de funcţionare. Odată pusă în funcţiune această grădiniţă se va rezolva şi această chestiune, iar la I.G. Duca vom avea un ansamblu complet îmbunătăţit: un corp de şcoală vechi, dar modernizat şi reabilitat integral prin fonduri europene, plus un corp de grădiniţă nou-nouţ, ridicat la standardele actuale, modern, spaţios, cu toate circuitele prevăzute de normele europene şi româneşti în vigoare. Petroşaniul avea nevoie de această grădiniţă nouă, care va prelua copiii din toate cartierele acestea din zona centrală şi unde cererea este mare în fiecare an. Mă bucur că până la urmă am reuşit să-i dăm de capăt şi acestei probleme şi sper ca din toamnă grădiniţa să fie funcţională”, a declarat pentru ZVJ primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Se trage tare şi cu sârg, atât la exterior, cât şi la interior...
Ajunşi la faţa locului, am găsit o echipă de muncitori serioasă pusă pe treabă. O parte lucrau la zona exterioară, unde după ce au fost montate geamurile termopan, fapt de care v-am anunţat în februarie, a urmat montarea uşilor, iar acum se lucra la partea ce ţine de anveloparea clădirii, fapt ce va ţine mai departe gerul din iernile ce urmează şi va aduce cheltuieli mai mici la asigurarea confortului termic din grădiniţă. Intraţi împreună cu domnul Becuş (senior) în clădire, am dat peste alţi muncitori, care lucrau de zor la pereţi şi la tencuielile primare.
„Cam 90% sunt gata instalaţiile. Instalaţiile electrice sunt gata, la fel şi instalaţiile sanitare şi în mare parte şi instalaţia termică ce va asigura, printr-o centrală, căldura şi apa caldă. Cam tot ce ţine de parter e gata în faza primară, acum lucrăm şi la etajul I. Urmează pardoseala şi alte lucrări specifice pereţilor, iar în paralel vrem să finalizăm şi anveloparea. Suntem la faza de montat plasa, urmând apoi celelalte lucrări specifice. Să nu uităm nici de acoperiş, în momentul de faţă tot ce ţine de acesta a fost finalizat încă de vreo două luni. Până la finalul lunii august dorim să terminăm lucrarea”, ne-a spus reprezentantul firmei ce execută lucrările.
Toamna se numără bobocii...
Iată că la a treia încercare primăria se pare că va reuşi să finalizeze această investiţie, ce va aduce cu siguranţă un mare plus pentru învăţământul preşcolar petroşenean. Cu toţii vom vedea la toamnă dacă tot ce s-a spus şi s-a scris aici s-a realizat, noul an şcolar putând aduce la Petroşani şi această noutate.
Comentarii articol (2 )
#1
Visarion02.04.2018, 13:25:49
Să fie de bun augur cu acest al (treilea)?! constructor. Oricum faptul că s-a tergiversat foarte mult cu acoperişul, se va resimţi mult timp în umiditatea excesivă acumulată în pereţi din cauza precipitaţiilor.Zidăria din cărămidă este îmbibată cu apă şi va trebui să treacă cel puţin vreo doi ani până se va zvânta!.Consider că nu este indicat ca pereţii să fie acum izolaţi cu polistiren ci ar trebuii în prealabil lăsaţi să se zvânte.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.