01.04.2018,  12:59:21 | 0 comentarii | 3367 vizualizari
Joaca de-a achiziţiile publice, metoda Petrila
de Cătălin DOCEA

Trecând în revistă achizițiile directe ale administrației publice locale petrilene am observat, fără vreun efort supraomenesc, cum accesul operatorilor privați spre fonduri publice e mai lesne, ori mai greoi, funcție de interesele punctuale, de moment, ale diriguitorilor locali.

În 29 martie, am făcut un test. Am solicitat prin e-mail administrației locale să ne pună la dispoziție documentațiile necesare pentru două dintre cele mai recente (intenții de) achiziții anunțate. Una dintre acestea viza un studiu topografic pentru stâlpii aferenți sistemului de iluminat public (valoare estimată 132.000 de lei + TVA), iar cealaltă, furnizarea a două panouri publicitare de afișaj, cu iluminare din interior (valoare estimată 26.890,76 lei + TVA).
Semnele de întrebare au plecat de la faptul că, în timp ce pentru o achiziție de peste 1,3 miliarde de lei vechi plus TVA nu era obligatorie prezentarea dovezilor de achitare a datoriilor la bugetul local și cel de stat, o achiziție estimată la o valoare de aproape 5 (cinci) ori mai mică impunea drept condiție de participare (eliminatorie, desigur) dovada achitării datoriilor menționate.
De altfel, cu excepția celui referitor la panourile publicitare, în niciun alt anunț publicat recent de Primăria orașului Petrila nu am identificat obligativitatea prezentării unor dovezi cu privire la achitarea datoriilor către bugetul local și cel de stat. Cine are minte, pricepe ceva din asta.
Realmente halucinant a fost însă răspunsul primit, tot prin e-mail, din partea administrației locale. Care, în privința panourilor publicitare, ne-a comunicat exact informațiile existente deja în SEAP, elemente ce nu sunt nici pe departe concludente pentru formularea unei oferte. Nu se precizează materialul din care trebuie executate panourile, nici adâncimea fundației/ fundațiilor (pentru a putea proiecta dimensiunile stâlpului / stâlpilor de susținere), grosimea panourilor, dacă e vorba despre un panou dublă față ori despre două panouri distincte etc.
Formularea anunțului în acest fel, în care singura grijă a administrației a fost aceea de a asigura că nu ofertează cine nu trebuie, implică însă un alt pericol. Nefiind solicitat ofertanților și montajul, nefiind furnizate elemente referitoare la rezistență, orice eventuală culpă pentru căderea panoului/panourilor (cu consecințe ușor de intuit) este transferată în sarcina celor care vor executa montajul.
Personal sunt curios doar de argumentele (legale, desigur) în baza cărora, între zece achiziții similare, pentru o singură achiziție, este introdusă o condiție discriminatorie, neimpusă participanților la alte achiziții publice. Pe cele neoficiale le pot lesne intui.

PS: Pentru a nu se mai agita inutil, comunic pe această cale reprezentanților administrației petrilene faptul că, deși îndeplinim absolut toate condițiile impuse (inclusiv criteriul legat de inexistența datoriilor la bugetul local și cel de stat), nu vom oferta în cadrul procedurii anunțate. Avem experiență relevantă în domeniu, dar și suficientă minte pentru a nu ne asuma riscul tâmpit ca șandramaua să se prăbușească din cauza unor erori de montaj. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter