19.04.2018,  18:02:52 | 6 comentarii | 5247 vizualizari
Alo, DNA? Tentativă de achiziţie trucată la Primăria municipiului Vulcan!
de Cătălin DOCEA

Un grup de firme, toate din municipiul București, acaparează rând pe rând orice contract important de consultanță la nivelul județului Hunedoara. Un element comun (dar nu singular) al tuturor autorităților contractante intrate în relații comerciale cu grupul de firme în cauză este apartenența șefilor la PSD. În județul Hunedoara, cel puțin până la acest moment, vorbim despre zeci de contracte acordate de Consiliul Județean și primăriile din Hunedoara, Petrila, Vulcan, Lupeni și Uricani.

Să facem cunoștință
Grupul de firme (din care, până la acest moment, am identificat Green Business SRL, Project Expert Association SRL – actualmente în insolvență, Red Power Cons SRL și Integrierte Engineering Technik SRL, toate cu sediul în București, unele chiar cu sediul social la aceeași adresă) se conturează în jurul unui singur personaj, pe nume Samson Ioan-Cristian. 
Dl. Samson începe relația timid, cu un studiu de feza­bilitate, apoi nu se lasă până nu pune mâna pe consultanță. Și, dacă merge, chiar și pe execuție. În caz că lucrurile nu se petrec exact cum și-a planificat dl. Samson, asupra autorității contractante se abate o avalanșă de  somații și contestații. Nu sunt departe vremurile în care, după ce a început o relație cu acest domn, Primăria orașului Uricani era cât pe ce să piardă un proiect finanțat din fonduri europene. Dacă e nevoie, vom detalia.
Până la proba contrarie, e greu să formulezi o acuza­ție la adresa lui Ioan-Cristian Samson. Omul începe o relație cu administrația printr-o firmă, prestează consultanță cu o alta. Și, dacă-i merge, ia toată mâna pe execuție. Primarii se trezesc de regulă cam atunci când e prea târziu, și sunt deja la mâna lui Samson. Care știe cum să se facă indispensabil. Dacă e nevoie, vom detalia și asta.

Noul target…
…al grupului de firme controlat de Samson este proiectul Green Line Valea Jiului. O porcărie nefezabilă prin care, în asociere, primăriile și CJ Hunedoara visează la vagoane de euroi. Cu o populație îmbătrânită, în continuă scădere, pe Green Line-ul pesedist vor mai merge, probabil, ultimii pensionari din Vale. Dar asta-i altă poveste.
În Green Line, Samson și-a făcut intrarea mai bine în pâine din martie a.c., când Primăria Vulcan i-a atribuit contractele pentru documentațiile tehnico-economice și studiul de fezabilitate, inclusiv cele de fundamentare (topografice, geotehnice, expertize tehnice, studii de trafic, călători, oportunitatea achiziționării autobuzelor și politica parcărilor). Un total de 598.597 de lei + TVA. Cu numai 3 lei + TVA mai puțin ca valoarea estimată totală a contractelor. În prealabil, firma a mai câștigat două contracte, adică 61.000 de lei + TVA (tema de proiect pentru studiul de fezabilitate pe care, prin contractul din martie, tot ea îl face) și 65.000 de lei + TVA (consultanța pentru întocmirea cererii de finanțare pentru Green Line).
La un total, din noiembrie 2017 și până în prezent, Green Business SRL a câștigat 4 (patru) contracte, a căror valoare cumulată se ridică la 724.597 de lei plus TVA. Toate legate, așa cum arătam, de proiectul Green Line.

Tentativă de achiziție trucată
Dovada că, în baza unui plan bine pus la punct, absolut toate contractele legate de Green Line sunt direcționate spre grupul de firme controlat de Samson stă în cumpărarea directă inițiată de Primăria municipiului Vulcan la data de 13.04.2018, ora 12:28. La acel moment, administrația amintită a făcut primul pas pentru a achiziționa de la Integrierte Engineering Technik SRL, cu sediul în București, servicii de consultanță pentru delegarea serviciului de transport public în Valea Jiului contra sumei de 60.000 de lei plus TVA.
Prima “coincidență” este aceea că funcționarii Primăriei Vulcan au căutat atât de sincer și dezinteresat o firmă care să le ofere servicii de consultanță până au dat peste Integrierte Engineering Technik SRL, la care asociat (90%) și administrator este același Ioan-Cristian Samson. Cum se face că, din miile de firme de consultanță din această țară, funcționarii vulcăneni au dat pentru a 5-a oară consecutiv tot peste o firmă controlată de Samson? Un mister cum doar procurorii DNA Alba Iulia ar putea elucida.
A doua coincidență, de asemenea demnă de intervenția în forță a mascaților, este aceea că firma de la care Primăria Vulcan a inițiat procedura de achiziție pentru serviciile de consultanță n-are nici în clin, nici în mânecă cu consultanța. Da, ați citit bine. Potrivit informațiilor furnizate ieri de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (sub nr. 221303/ 19.04.2018), Integrierte Engineering Technik SRL are ca obiect principal de activitate 4690 - Comerţ cu ridicata nespecializat, plus un număr de 31 de obiecte secundare de activitate, toate de comerț, din clasele CAEN 46 și 47 (Comerț cu ridicata și Comerț cu amănuntul).
Negru pe alb, lucrurile stau astfel: direct sau la ordinul unui superior ierarhic, funcționarii de la Primăria municipiului Vulcan au intenționat să facă o achiziție de la încă o firmă controlată de Ioan-Cristian Samson. Ori nu s-au înțeles la bani, ori s-au prins că firma n-are nici o legătură cu consultanța. Cert este că, la data de 18.04.2018, ora 17:00, procedura a fost anulată cu specificația “Ofertă neacceptată în termen”. Dar, dacă trece pe la ONRC, Samson își poate pregăti firma pentru contractul pe care, total dezinteresat, funcționarii vulcăneni i l-au pus deja pe tavă adăugând noi obiecte de activitate. Cât despre amănuntele ceva mai picante… în curând.


Comentarii articol (6 )

#1 Functionar19.04.2018,  21:23:54
Banii cetateanului sunt in afaceri necurate.
#2 Alt cetatean20.04.2018,  07:57:04
Cetatene ai votat, acum tine-ti gura!
#3 vasile20.04.2018,  18:17:25
daca cetateanul a votat,si acesti indivizi politici sau stricat de cap e vinovat votantul
#4 ana 20.04.2018,  19:06:09
Sa se confiste averile ce nu pot fi justificate .
#5 lupenar20.04.2018,  19:12:51
important este sa se faca un transport in comun, ieftin, ca in marile orase...acum daca unii sau altii trucheaza sa fie anchetati....dar transportul sa se realizeze....si cum unii au de pierdut daca s-ar infiinta acest transport in comun, e de inteles ca vom auzi o gramada de scenarii !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter