26.04.2018,  18:44:36 | 0 comentarii | 1822 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O incursiune în lumea presei de altădată
de Cătălin DOCEA

Am zăbovit asupra cronicii volumului al cărui autor este Marian Boboc pentru că primul impuls a fost acela ca, în lumina unor argumente culese din interiorul acestuia, să vă instig a-l citi.

Nu voi insista însă pe o astfel de abordare în rândurile care urmează deoarece mai util îmi pare să vă vorbesc despre adevărata comoară pe care lucrarea, al cărei autor este redactorul șef al „Ziarului Văii Jiului”, o ascunde. Și, de va fi să ajungeți la ultima filă a volumului, cu siguranță că veți descoperi personal comoara despre care vă vorbesc.
O astfel de inițiativă, de a pune într-o înșiruire firească, matematică, presa de la prima apariție a unui ziar în Valea Jiului până spre vremurile noastre, cere în primul rând o foarte mare concentrare. Știu de la Marian că, în minunata lume a arhivelor și bibliotecilor, demersul de a studia o temă prestabilită este dificil de urmat. Pe măsură ce parcurgi edițiile prăfuite ale ziarelor de altădată, mintea îți e străbătută de o mie și una de idei. Ai culege și scrie și despre presă, dascăli, preoți, politică, și despre primele reclame tipărite, dar și despre școli, biserici și întâmplările fiecărei zile a Văii de altădată. 
Intrat în lumea în care ineditul îți apare pagină după pagină, aproape că uiți drumul pe care ai plecat.
Aflat săptămâni de-a rândul în arhive pentru a se documenta despre viața minerilor, a cercetătorilor ori a politicienilor de altădată, despre felul în care primele reclame încercau să atragă cumpărătorii spre comercianți, Marian Boboc a ochit mai mulți iepuri dintr-un foc. A editat 34 de volume-document pe diverse teme în baza documentelor și relatărilor de altădată, dar intenționat s-a și lăsat pradă lumii magice a presei de altădată. Dacă ar fi fost inginer, probabil Marian ne-ar fi dezvăluit în acest volum munca spe­cialiștilor de altădată. Cum însă alta-i frumoasa meserie de care s-a îndrăgostit, iată-ne în fața unui volum plecat de la originile presei în Valea Jiului într-o minunată călătorie spre zilele noastre.
Ai fi tentat să crezi că, aflat în fața unui raft de librărie, cititorul ar considera „Presa Văii Jiului de la Z la Z…” un volum de nișă, un conglomerat de informații de utilitate pentru studenții la Jurnalism și Științele Comunicării, ziariști și, eventual, devoratorii de documente din alte vremuri. Nimic mai fals! Personal, în serile pe care le-am alocat cu folos lecturii acestui volum, am încercat să mă detașez de meseria de bază. Sigur că am descoperit în chinurile facerii ziarelor de altădată multe din necazurile presei de astăzi, că am remarcat și vasta cultură a reporterului de altădată. Aici, după aceste elemente, se termină nișa despre care vă vorbeam, informația strict utilă pasionaților și practicanților în ale ziaristicii.
Valoarea volumului semnat de Marian Boboc este însă dublată de faptul că, pe lângă informații demne să contureze tabloul cronologic al presei din Valea Jiului, cititorului îi sunt dezvăluite, în ineditul limbaj al presei de ieri, frânturi ale vieții de zi cu zi, cu bune și mai puțin bune. Poți descoperi cum societatea civilă era cu adevărat vie, cum rolul presei era respectat, cum apariția ziarelor era sprijinită de agenții economici, pentru că rolul mass-media era pe deplin înțeles.
Cartea îți transmite emoția întâmplărilor de altădată pentru că, la acele vremuri, fără atât de multe surse veninoase de informație inutilă, fiecare ediție de ziar era o emoție în sine. Comunitatea vibra la apariția ziarului, iar ziarul vibra la reacția imediată, complice, a comunității locale. O senzație cum, poate, în Vale s-a mai simțit până prin 2010.
N-am să închei înainte de a sublinia rolul documentar al volumului. Dacă informațiile despre presa de dinainte și după 1989 sunt oarecum mai ușor de aflat și de structurat, multe din bibliotecile apropiate păstrând colecții ale edițiilor tipărite, demersul lui Marian Boboc de a căuta originile presei locale până la nivelul anului 1887 face ca apariția acestui volum să fie un eveniment în sine. Nu cunosc să fi apărut până la acest moment un tablou complet al presei Văii Jiului din perioada 1887–1942. Și de va exista un demers similar, inițiativă oricând perfectibilă, „Presa Văii Jiului de la Z la Z…”, volum apărut sub semnătura lui Marian Boboc, rămâne principala referință.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter