01.05.2018,  18:39:11 | 0 comentarii | 590 vizualizari GALERIE:     FOTO    
„Din şcoală în viaţă prin firma de exerciţiu” / Un proiect derulat cu succes de Colegiul „Hermes”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Prin participarea la Târgul Interjudețean al Firmelor de Exercițiu, organizat de către Colegiul Economic „Hermes” Petroşani și desfășurat joi, 26 aprilie 2018, în „Sala de Marmură” a Primăriei Municipiului Petroșani, elevii de liceu din mai multe judeţe vecine și Hunedoara au avut posibilitatea de a-și demonstra abilitățile antreprenoriale, de a încheia tranzacții comerciale și de a-și dezvolta competențele de comunicare și socializare.

Atmosferă incendiară
în „Sala de Marmură”! Numeroase standuri de prezentare realizate de elevi de liceu din mai multe judeţe, fireşte şi din Petroşani, au arătat interesul deosebit şi preocuparea tinerilor faţă de acest proiect interactiv. În fond, mulţi dintre ei n-au făcut decât un mic antrenament pentru ceea ce va însemna munca lor de zi cu zi în viitor, iar acest gen de proiecte sunt întotdeauna binevenite.
Printre elevi şi standuri, mascote şi atmosferă de zi mare, am dat în sală şi de doamna directoare a Colegiului Economic „Hermes” Petroşani, unitatea de învățământ care se ocupă de acest proiect de şapte ani încoace.

Declarația directorului 
Doamna profesor Florentina Petrescu, directoarea colegiului, ne-a declarat: „Ne bucurăm că am ajuns anul acesta la cea de-a VII-a ediţie. Metoda aceasta a firmelor de exerciţiu este o metodă centrată pe elevi, o metodă brevetată pe acţiune. Elevul este instruit într-un cadru interactiv, creativ, după cum vedeţi, chiar distractiv aş spune, o metodă axată mai mult pe practică ce dezvoltă competenţe esenţiale acestor tineri, care le va uşura trecerea de la şcoală pe piaţa muncii. Elevii s-au pregătit intens, iar acest lucru se vede în standurile pe care le-au amenajat cu atâta migală şi bucurie. Pun foarte mult suflet şi în fiecare an vin foarte bine pregătiţi la acest târg regional. Anul acesta avem tineri cu standuri de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi Petrila, Liceul Tehnologic Lupeni, Liceul Tehnologic Retezat Uricani, Colegiul Naţional I.C. Brătianu din Haţeg, Colegiul Agricol Geoagiu, Liceul Teoretic Traian Vuia din Făget-Timiş. Dar, în paralel, avem şi secţiunea online, mulţi din judeţele din regiunea noastră au ales să participe la această secţiune. Chiar foarte mulţi anul acesta. Este un proiect înscris în calendarul activităţilor educative pe plan regional şi de aceea putem spune că azi, atât aici cât şi online participă elevi din toate judeţele regiunii Vest”.

Standul „Hermes”
Împreună cu doamnele Petrescu (director) și Rodica Pascal (director adjunct), am poposit la câteva standuri, printre care şi acela al gazdelor de la Colegiul „Hermes”. 
Doamna profesor Otilia Huszar, profesorul coordonator al firmei Snow Flake SRL, ce avea în obiectul de activitate „promovarea prin publicitate”, ne-a declarat: „Firma noastră confecţionează tot felul de pliante şi afişe şi obiecte personalizate (căni, brelocuri, pixuri, bannere). Cu siguranţă, publicul este interesat de materialele noastre şi prezintă interes faţă de standul nostru. Asta e ceva firesc, deoarece în ziua de azi, dacă nu eşti interesat de marketing, n-ai cum să fii cunoscut şi nu ai cum să ai o imagine favorabilă, pierzând teren cum se spune. Şi atunci firmele sunt interesate să-şi promoveze activitatea, imaginea de ansamblu, căutând astfel de firme cum e a noastră”.

Elevi-manageri
Eleva Dalia Oriana, nimeni altul decât managerul firmei, ne-a spus: „Proiectul e foarte bun. Nu este foarte greu să faci o asemenea firmă, dar este greu să te menţii, publicitatea fiind azi o chestiune mai mult decât serioasă în afaceri. Dacă mă voi gândi să-mi deschid o afacere, precis ea va fi în acest domeniu: publicitatea. Deoarece mi se pare foarte important şi foarte interesant acest domeniu, în care se pot face bani serioşi în ziua de azi”.
Și colega ei, Roxana Simion, ne-a dezvăluit cu pragmatism din secretele acestei firme de exercițiu: „Organizarea firmei a fost relativ dificilă pentru că a durat ceva până ce ne-am adunat şi până ce ne-am decis cum facem. Dar odată ce am ajuns un colectiv adevărat şi ne-am pus în plan ideile, totul a mers ca pe roate şi am reuşit să confecţionăm toate produsele pe care le avem aici la stand. Am lucrat pentru început patru elevi, la care ulterior s-au mai adăugat încă doi, deci suntem un colectiv format din şase persoane în prezent. Acest proiect este unul deosebit deoarece eu consider că ne învaţă în mod practic, de la A la Z, cum stă treaba într-o astfel de firmă. Ne învaţă, în primul rând, să comunicăm mai bine între noi, dar şi să aprofundăm termenii tehnici şi metodele comerciale. Apoi ne învaţă să ne punem în valoare cunoştinţele dobândite în liceu şi tot ce trebuie pentru a dezvolta afacerea. Pe viitor mă gândesc să-mi deschid şi eu o afacere, dar pe linia petrecerii timpului liber şi de relaxare, ceva ce nu este în acest moment la Petroşani: un pub cu de toate – jocuri, karaoke, divertisment, trupe live seara”.

Palmaresul competiției
Chiar dacă nominal încă nu ştim câştigătorii, în  urma competiției pe secțiuni fiecare firmă participantă a obținut cel puțin un premiu la una sau mai multe secțiuni. După centralizarea rezultatelor situația se prezintă astfel:
• Cel mai atractiv stand: 2 premii I, 2 premii II, 3 premii III și 3 mențiuni;
• Cel mai bun catalog: 4 premii I, 2 premii II, 3 premii III și 3 mențiuni;
• Cea mai bună prezentare a firmei: 2 premii I, 3 premii II, 3 premii III și 2 mențiuni;
• Cele mai bune materiale promoționale: 2 premii I, 2 premii II, 2 premii III și 2 mențiuni;
• Cel mai bun spot publicitar: 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III și 1 mențiune;
• Cel mai bun slogan și cea mai bună siglă: 3 premii I, 3 premii II, 2 premii III și 2 mențiuni;
• Cel mai bun site: 1 premiu I, 2 premii II, 2 premii III și 2 mențiuni.

O scurtă concluzie…
„Târgul firmelor de exercițiu constituie un model de bună practică pentru elevii care vor prelua firmele de exercițiu în anul școlar următor. Cea de-a VII-a ediție a Târgului interjudețean al Firmelor de Exercițiu a fost un succes!”, a declarat coordonatorul de proiect, doamna profesor Margareta Trif.
Și noi confirmăm că a fost o acţiune pe deplin reuşită. Parcă, de la an la an, acest târg este tot mai atrăgător şi tot mai captivant pentru tinerii din licee. În fond, tinerii de azi au numai de câştigat din astfel de proiecte educaţionale.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter