06.05.2018,  11:59:50 | 0 comentarii | 4202 vizualizari
Cine nu vrea să se afle adevărul despre un tun de proporţii (cu autori cunoscuţi) dat în 2011 la Livezeni?
de Cătălin DOCEA

Dosarul unui tun de 200.000 de lei dat în 2001 la unul dintre spațiile en gros din zona Livezeni se plimbă între Poliția municipiului Petroșani, Parchet și Judecătorie de 7 (șapte) ani împliniți. În martie 2011, autori inițial necunoscuți au spart, pe timp de noapte, depozitul de alimente și băuturi al SC Luciana Impex SRL Petroșani, situat în str. Livezeni nr. 232. Paguba a fost estimată, la acel moment, la 2 miliarde de lei vechi, inclusiv în baza unei expertize contabile.
Cercetările au fost demarate de către Poliția muni­cipiului Petroșani, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani. Din 2011 și până în 2016, dosarul a zăcut la organele de poliție și, în ciuda bănuielilor existente, nu s-a ajuns la identificarea făptașilor. 
În 2016 însă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani s-a înregistrat un număr de 4 (patru) autodenunțuri, persoane arestate într-o altă cauză recunoscând și descriind cu lux de amănunte cum au pătruns în incinta depozitului, cu ajutorul și în urma unui pont “vândut” de unul dintre paznicii incintei, personaj identificat cu nume și prenume în autodenunțuri, și cum au sustras produsele. Pe care, ulterior, le-au vândut, în parte, unui om de afaceri din Petrila. Parte din bunuri au ajuns la paznicul “binevoitor”, iar altele au rămas în posesia făptașilor.
În ciuda probelor evidente, procurorul de caz Mitrana a dispus clasarea dosarului sub motivul că persoanele care s-au autodenunțat n-ar fi autorii furtului, că nu l-ar fi convins îndeajuns că au comis cu adevărat fapta. Ordonanța de clasare a fost atacată la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani, care a menținut soluția dată de procurorul de caz. Pe cale de consecință, administratorul Luciana Impex SRL s-a adresat instanței de judecată, dosarul fiind distribuit președintelui instanței, judecătorul Gabriela Ponyiczky. Judecătorul a admis plângerea petentului și, printr-o excelentă argumentație, întinsă pe 17 pagini, le-a indicat procurorilor mai multe direcții concrete care să fie urmate pentru aflarea adevărului. Se întâmpla în 2017.
Dosarul s-a reîntors la Parchet pentru reluarea cercetărilor. În urma unei reconstituiri, procurorul de caz s-a pronunțat verbal în fața păgubitului și a celor care s-au autodenunțat cum că s-ar fi convins că, într-adevăr, autorii tunului sunt chiar cei patru bărbați care au formulat autodenunțuri în cauză.
Deși lucrurile erau deja mult mai clare ca în 2016, după autodenunțuri și prima Ordonanță de clasare a dosarului, procurorul a repetat figura. Și, pentru a doua oară, foarte recent, a pronunțat o a doua Ordonanță de clasare. În care, sub aceleași motive ca în 2016, s-a arătat neconvins că persoanele care s-au autodenunțat au și comis furtul. Neoficial, la urechile păgubitului a ajuns faptul că procurorii nu-i trimit pe cei patru bărbați în fața instanței de teama ca, în prezența unui judecător, aceștia să nu mai recunoască faptele (ceea ce ar constitui un punct negru în CV-ul procurorului de caz). Pe cale de consecință, păgubitul se vede obligat ca, din nou, să atace Ordonanța la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani și, dacă va fi din nou cazul, la instanța competentă.
Motivul pentru care acest dosar este plimbat de peste 7 (șapte) ani poate fi căutat în faptul că păgubitul este una și aceeași persoană care, în urma unui denunț, a determinat apariția dosarului de corupție în care au fost reținuți și apoi condamnați fostul vicepreședinte al Judecătoriei Petroșani, dar și o (fostă) avocată. Vom reveni.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter