08.05.2018,  18:32:04 | 0 comentarii | 3808 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lucrările de întreţinere ale Spitalului Municipal Lupeni / Câştigate an de an de aceeaşi firmă, fără salariaţi, cu cifră de afaceri zero
de Alina PIPAN

Păi cum să nu fie sistemul de sănătate sărac lipit când este plin de păduchi, şi de mulţi ani nu s-a atins nimeni de el să îl despăducheze? Un exemplu bun poate fi întâlnit la Lupeni.

Spitalului Municipal Lupeni îi lipsesc multe, dar nu îi lipseşte contractul pentru „Servicii de întreţinere, reparaţii şi exploatare centrale termice”. Pe care îl atribuie în fiecare an, de aproape un deceniu, aceluiaşi om de afaceri, dar care are firme diferite, şi se pare că prosteşte statul la greu: Daniel Gîrniceanu, un tip cameleonic, aşa că nu prea îl ştie lumea la faţă. 
Deşi am sesizat faptul că firma care lucrează an de an pentru Spitalul Municipal Lupeni o duce bine pe spatele spitalului, primind contracte după contracte mascate de licitaţii evident trucate, anul acesta conducerea spitalului a decis că tot cu firma lui Gîrniceanu îi este mai bine, Cappellini SRL. 
La începutul anului, conducerea spitalului a scos la licitaţie serviciile de întreţinere „pentru buna funcţionare, întreţinere precum şi pentru intervenţii în caz de defecţiuni accidentale. Furnizorul de astfel de servicii trebuie să asigure personal calificat pentru întreţinerea instalaţiilor de alimentare cu energie electrică (electricieni), instalaţii sanitare (instalatori), precum şi personal pentru întreţinere şi reparare tâmplărie (tâmplar), igienizare spital (zugrav, vopsitor) precum şi curăţenie în curtea spitalului (muncitori necalificaţi), întreţinerea reţelei de termoficare, exploatarea cazanelor pe gaz (fochişti)”. 
S-a reţinut, da? Firma ar fi trebuit să aibă o serie de angajaţi cu diferite specializări, sau măcar unul din fiecare. Însă, conform situaţiei financiare depuse la ANAF, firma nu are momentan niciun angajat, însă are doi asociaţi. În plus, la domeniul de activitate principal, Cappellini realizează „Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”.

Informaţii greşite în SEAP, la Ministerul Finanţelor, sau mascarea fraudelor?
Conform informaţiilor de atribuire a licitaţiei publicate în SEAP, a fost primită o ofertă, şi valoarea estimată a contractului de servicii este de 184.000 lei, sumă cu care a fost câştigat contractul de servicii de Cappellini. Însă, în declaraţia referitoare la ofertanţii pentru aceste servicii apar două firme, Cappellini şi Coral Cristea SRL. Cel de-al doilea ofertant este din Lupeni, are firma înfiinţată în 2012, şi conform informaţiilor furnizate prin declaraţia fiscală are o cifră de afaceri nete de 218.974 lei, are şi profit, şi angajaţi. În schimb, din 2012, conform bilanţului depus anual Cappellini SRL nu are nici cifră de afaceri, nici angajaţi, nici profit. Or, nu poţi să ai cifră de afaceri 0, în fiecare an, când la tine în firmă intră bani din contracte succesive cu Spitalul Municipal Lupeni. 
Aşadar, ne întrebăm, oare comisia Spitalului Municipal Lupeni interesele cui le serveşte? Este cel puţin dubios cum ofertantul Cappellini a putut să respecte toate normele DUAE obligatorii în cazul licitaţiilor, şi să convingă comisia de atribuire formată din ec. Dan-Cristian Lazăr, Simona Andreea Bercău, Narcisa Hotea şi Lucian Stănilescu, cum oferta a putut să respecte caietul de sarcini, când firma are an de an un bilanţ contabil dubios. În plus, este ciudat cum datele menţionate în atribuirea din 27.04.2018 sunt eronate. Este declarat doar un ofertant, iar valoarea estimată de la debutul procedurii de 192.000 lei s-a actualizat şi este de 184.000 în anunţul de atribuire, cu cât a fost câştigat contractul. 

Daniel Gîrniceanu a mai jonglat cu legea pentru a pune mâna pe banii spitalului    
Spitalul Municipal Lupeni a atribuit ani de zile aceste servicii aceluiaşi om de afaceri, dar cu firme diferite. Acesta a deţinut Cappellini SRL (Daniel Gîrniceanu – 99%, Constantin Gîrniceanu – 1%, administrator D. Gîrniceanu) şi Leinad Dalico SRL (asociat unic și administrator D. Gîrniceanu).
Deși avea activitatea suspendată din 30.04.2009, Leinad Dalico SRL îşi reia activitatea la data de 12.11.2010, cu 3 (trei) zile înainte ca Spitalul Municipal Lupeni să publice anunțul privitor la un contract de „servicii de reparații și întreținere” estimat la 145.161,29 de lei + TVA. Contractul este atribuit în data de 29.11.2010 societății Leinad Dalico SRL Petroșani pentru suma de 145.161,24 de lei + TVA. În 03.05.2017, în cadrul unei licitaţii similare, la deschiderea ofertelor depuse pentru atribuirea unui nou contract, se constată încălcarea prevederilor art. 167 alin. 5, litera a) și b) din Legea 98/2016, respectiv faptul că ofertele depuse de două societăți comerciale prezintă asemănări semnificative, dar și faptul că organele de conducere ale celor două societăți coincid. Drept urmare, procedura este anulată. Daniel Gîrniceanu s-a prezentat în cadrul achiziției cu două societăți pe care le controlează și administrează direct (Cappellini SRL și Leinad Dalico SRL), ceea ce este total interzis de lege.
Procedura este reluată rapid și, prin contractul 166 din 22.05.2017, rămâne în scenă doar Cappellini SRL pentru suma de 180.400 de lei + TVA. Adică fix valoarea estimată a contractului, nici un leu mai puțin.
Prin atribuire directă, Leinad Dalico SRL mai primește, între 9 martie și 5 mai 2017, un număr de 6 contracte. Cinci dintre ele de 8.200 de lei plus TVA fiecare, iar al șaselea de 16.400 de lei plus TVA.
Din luna a șasea a anului 2017, revine în forță și Cappellini SRL, care primește patru contracte de lucrări, între 16.06.2017 și 10.11.2017, ale căror valori au fost de 5.586 lei + TVA, 2.784 de lei + TVA, 10.114,55 lei + TVA și 13.360,31 lei + TVA.
Persoanele cu funcţie de decizie din cadrul autorităţii contractante, în ceea ce priveşte organizarea, derularea şi finalizarea procedurii de atribuire erau la data desfăşurării licitaţiei: ec. Misaroşi Ioana Carmen - manager, dr. Stănoiu Georgeta - director medical, ec. Bercaru Simona Andreea - director financiar-contabil, ec. Lazăr Dan-Cristian - preşedinte fără drept de vot; ec. Băiceanu Violeta - supleant preşedinte fără drept de vot; cons. jur. Coman Adina – Compartiment Juridic; sing. Hotea Narcisa - Protecția muncii; fiz. Stănilescu Lucian - Radiologie şi imagistică medicală. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter