Petroșani / Totul despre Jubileul Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Directorul Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani - Cosmin Rădescu, alături de Sorin Vasilescu - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi „responsabilul de buna desfăşurare a activităţii teatrului” din Petroşani, după cum managerul teatrului l-a prezentat, au susţinut miercuri, 9 mai, o conferinţă de presă în noua sală de spectacole „ARTElier” de la subsolul teatrului.
70 de ani de teatru la Petroşani sărbătoriţi printr-o gală teatrală
Tema conferinţei de presă a fost una de-a dreptul interesantă şi binevenită: 70 de ani de la înfiinţarea teatrului la Petroşani! Prilej cu care petroşenenii şi toată Valea Jiului vor fi răsfăţați cu o gală teatrală nemaipomenită şi nemaivăzută vreodată pe plaiurile hunedorene, ce se va întinde cale de 11 zile! Prin desfăşurarea pe scenele celor două săli de teatru a nu mai puţin decât 9 piese de teatru jucate de unii dintre cei mai mari actori români în viaţă şi puse în scenă de regizori faimoşi şi talentaţi, teatrul petroşenean revine în forţă şi-şi onorează statutul de unul dintre cele mai bune teatre de tradiţie din provincie. Dar să vedem împreună şi ce date şi informaţii a oferit directorul teatrului în acest sens, urmând ca mâine să vă facem cunoscut şi tot programul, aşa cum ne-a fost el anunţat, atunci spunându-vă şi cât costă abonamentele sau biletele şi absolut tot ce trebuie să ştiţi despre gală.
„Mă bucur să prezint evenimentul pe care teatrul nostru urmează să-l găzduiască. Este vorba de aniversarea celor 70 de ani a teatrului. Este o vârstă frumoasă, o vârstă care ne face să ne simţim importanţi în aceste câteva zile în care urmează să se deruleze evenimentul teatral. Am încercat să punctăm această trecere prin zona teatrală, încercând să organizăm în paralel şi anumite evenimente care ies puţin din sfera teatrală, şi anume: spectacole de operă, serate de balet şi dans, proiecţii cinematografice. Asta din cauză că am considerat că publicul din Valea Jiului e un public doritor de toate acestea. Ţinând cont de dorinţele oamenilor, am alcătuit această gală şi din evenimente artistice de o altă factură decât cea teatrală. E un proiect important pe care teatrul nostru doreşte să se desfăşoare sub nume importante ale teatrului şi culturii româneşti în general, oameni care au acceptat cu plăcere să facă parte din acest proiect al nostru şi să fie alături de noi la aniversarea acestei frumoase vârste a teatrului din Petroşani. Şi vârsta este una importantă, e un teatru cu o istorie destul de bogată şi destul de importantă, teatrul fiind înfiinţat tocmai în anul 1948. Un teatru prin care au trecut foarte mulţi actori importanţi, regizori şi scenografi de renume, iar lucrul acesta se observă în receptivitatea şi în dorinţa publicului de a participa la spectacolele de teatru, pe care teatrul nostru le organizează sau le produce. Recunosc că am emoţii în ceea ce priveşte desfăşurarea galei. Din punct de vedere artistic este o aglomeraţie de personalităţi artistice, iar lucrul acesta cu siguranţă nu va trece neobservat. Sunt actori uriaşi, aşa cum bine ştiţi, de talia lui Ion Caramitru, Horaţiu Mălăiele, Marcel Iureş, Florin Piersic junior, Maia Morgenstern, actori pe care publicul din Valea Jiului şi, în special publicul din Petroşani, şi i-a dorit să fie în faţa lui”.
Bani grei pentru… ei
„Ar fi de menţionat şi eforturile financiare considerabile pe care Consiliul Judeţean le-a suportat (300.000 lei – n.r.) şi care a fost de acord pentru organizarea acestei gale. Evenimentul sigur că putea să fie de dimensiuni mai mici, să fie doar marcat printr-o singură reprezentaţie sau printr-un singur proiect mai mic al teatrului nostru, dar ne-am dorit acest lucru. Mă repet, vinovat, între ghilimele, pentru acest lucru este publicul din Petroşani, care umple sălile de spectacol şi care ne onorează cu prezenţa permanent. Credeţi-mă, e o mişcare foarte frumoasă şi foarte importantă în peisajul teatral, pentru că sunt oraşe mult mai mari care nu au teatru, nu au mai bine zis un teatru profesionist şi niciun public format! Aici este un public informat, avizat, doritor şi de aceea am încercat şi vom încerca în continuare să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor acestor oameni”.
Marş al actorilor în memoria lui I.D. Sîrbu!
„Am încercat în cadrul acestei gale să îl marcăm pe marele om de cultură I.D. Sîrbu. Nu l-aş numi nici dramaturg, nici filozof, pentru că este câte ceva din fiecare. Nu l-aş numi nici gânditor, nici dizident, dar el este câte ceva din fiecare! Deoarece teatrul nostru poartă numele ilustrului om de cultură Ion Dezideriu Gary Sîrbu, am încercat să deschidem gala cu un marş de la Casa Memorială I.D. Sîrbu din Petrila până la Petroşani, un marş pe care actorii teatrului îl vor parcurge în prima zi, aşa ca un soi de drum iniţiatic, ca o Golgotă pe care asemenea lui Iisus o vor parcurge şi actorii teatrului nostru în sens simbolic”.
Şerban Ionescu n-a fost uitat
„Vor fi momente importante, momente de decernare a diplomelor de Cetăţean de Onoare al Petroşaniului unor actori care au debutat la teatrul din Petroşani şi care ulterior au continuat pe alte scene. Alţii chiar au continuat pe această scenă multă vreme. Sunt actori importanţi care nu mai sunt printre noi în acest moment – şi aş începe cu Şerban Ionescu. Am considerat că trebuie să-i acordăm în cadrul galei un moment special, pentru că e unul dintre actorii de teatru şi film foarte importanţi pe care arta românească nu îl mai are. Acest lucru va avea loc în prima zi, în deschiderea galei şi va fi marcat printr-un vernisaj al artistului plastic Valeriu Mladin, care a realizat trei lucrări care-l au în prim-plan pe Şerban Ionescu. Lucrul acesta va fi urmat de decernarea diplomei de Cetăţean de Onoare al Petroşaniului post-mortem, probabil cea care va ridica titlul va fi soţia maestrului Şerban Ionescu, actriţa Magda Catone. Această ceremonie va fi urmată de vizionarea filmului Ţapinarii, la Cinematograful Victoria. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu domnul Ioan Cărămăzan, care e şi regizorul filmului şi preşedintele UARF, am stabilit că filmul are un mesaj foarte actual şi azi: se referă la defrişările masive! E un film realizat în 1982, ca idee, dar mesajul este la fel de important şi azi ca şi atunci. Cred că s-ar putea spune că mesajul este chiar mai important azi decât atunci! (...)”.
Diplome de cetăţeni de onoare pentru mari artişti
„Pe parcursul galei, după aproape fiecare eveniment, vor fi decernate diplome de cetăţean de onoare, fiind conferite următorilor actori: Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Florin (Teacă) Plaur – un actor care a servit peste 50 de ani această scenă şi pe care publicul petroşenean îl cunoaşte, Alice Barb – soţia domnului ministru al Culturii, George Ivaşcu, o actriţă şi regizoare care s-a născut în judeţul Hunedoara şi care timp de peste trei ani de zile a fost actriţă a acestui teatru în perioada de dinainte de Revoluţie. Aici mulţumesc primăriei din Petroşani pentru iniţiativa pe care a avut-o în a acorda aceste titluri onorante unor mari personalităţi din lumea teatrală şi nu numai. Au fost foarte receptivi la lucrul acesta şi mă bucur să văd că există colaborare din partea primăriei. Vor fi unsprezece zile în care publicul din Petroşani va intra în direct cu manifestări teatrale, culturale de cea mai înaltă ţinută”, a menţionat directorul teatrului, Cosmin Rădescu.
Sorin Vasilescu - vicepreședintele
Consiliului Judeţean Hunedoara (CJH) - n-a vorbit foarte mult. Discursul lui Vasilescu a fost bazat pe latura tehnică a evenimentului, partea ce ţine de administraţie şi organizare: „Am constatat faptul că în anul precedent numărul de spectatori pe care i-au avut dânşii la spectacolele teatrului din Petroşani a crescut foarte mult. Lucru care ne-a bucurat, dar care ne-a făcut şi să ne angajăm într-o activitate mult mai amplă. Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea teatrului din Petroşani şi era un lucru cert că trebuia să pregătim un eveniment. Dar această gală e un eveniment cu totul deosebit, unic pentru judeţul Hunedoara şi probabil unul din evenimentele teatrale importante ce se desfăşoară în acest an la nivel naţional. Din cauza aceasta am făcut tot efortul, astfel încât să avem resursele de a susţine o asemenea gală şi bineînţeles să mulţumim cetăţenii Văii Jiului şi pe toţi cei şi din alte părţi care vor să vină la această gală – şi cred că nu sunt puţini (...). Efortul nostru este cum am mai spus unul consistent, aşa cum a fost şi efortul pe care l-am făcut la începutul anului pentru bugetul din 2018 al teatrului. Este cel mai mare buget pe care-l are Teatrul Ion D. Sîrbu, cam cu 80% mai mare decât bugetul din anul precedent. De asemenea, vedeţi, astăzi ne aflăm într-o sală pregătită pentru un asemenea eveniment. Din păcate, această sală n-a putut să fie folosită multă vreme, dar astăzi suntem la pragul în care putem să avem evenimente şi în altă sală decât sala mare, gala desfăşurându-se în două săli, cea mare şi cea mai mică, de aici unde ne aflăm, plus în sala cinematografului din municipiul Petroşani. Anul acesta mai avem în plan să facem investiţii la Teatrul I.D. Sîrbu, pentru că eu zic că acest teatru este un fanion al culturii din judeţul Hunedoara. Eu o consider cea mai importantă instituţie de cultură din judeţul Hunedoara şi cred că nu exagerez cu nimic pentru că ceea ce vedeţi dumneavoastră aici nu se vede şi în alte localităţi hunedorene. Este Anul Centenar, este un moment deosebit că aniversăm 70 de ani de la înfiinţarea teatrului la Petroşani şi de aceea vrem să cinstim acest evenimente aşa cum se cuvine prin organizarea acestei gale (...). Vreau să-l felicit pe domnul manager al teatrului pentru conceperea acestei gale, formate din mai multe segmente. Ceea ce, din păcate, n-am avut în ultimii zeci de ani în Valea Jiului. Dacă vom reuşi să fim la înălţime în organizarea acestui eveniment, bănuiesc că pe viitor ne vom creea culoare pentru cât mai multe personalităţi ale vieţii artistice care să dorească să vină aici. Şi, bineînţeles, ne vom crea culoare şi pentru Teatrul I.D. Sîrbu, care să fie invitat să joace pe scene importante ale teatrelor din România (...)”.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
