14.05.2018,  18:52:25 | 0 comentarii | 906 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O reușită / Târgul de Oferte Educaţionale pentru absolvenţii claselor a VIII-a
Booking.com
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Chiar în ziua când Universitatea din Petroşani îşi serba cei 70 de ani de activitate neîntreruptă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara organizau, în Biblioteca Universităţii din Petroşani, Târgul de Oferte Educaţionale, o acţiune binevenită pentru elevii claselor a VIII-a. 

Câteva concluzii înainte de toate
În primul rând trebuie să spunem că au fost prezente cu oferte educaţionale aproape toate liceele din judeţ. Apoi, a doua concluzie trasă de noi a fost aceea că faţă de anul trecut, când tot biblioteca studenţească a găzduit această acţiune şcolară, numărul de licee care şi-au prezentat oferta a fost mult mai mare, implicit şi numărul de elevi prezenţi, anul acesta tinerii făcând neîncăpător spaţiul de la etaj al bibliotecii! Au fost prezenţi peste 400 de tineri, alături de cadre didactice de la fiecare liceu, plus părinţi sau simpli curioşi. Mai mult, faţă de anii anteriori, modul de prezentare, partea de marketing a acţiunii, a fost strălucitor şi în pas cu vremurile moderne ce le trăim, în sensul că fiecare liceu s-a pregătit şi a reuşit să scoată în evidenţă tot ce are mai bun instituţia de învăţământ reprezentată la acest târg educaţional. Felicitări pe această cale tuturor şi organizatorilor!
A treia concluzie trasă de noi a fost că au existat câteva standuri de-a dreptul perfecte, fapt ce a făcut să fie foarte căutate. Acum rămâne de văzut dacă şi tinerii care le-au vizitat vor alege oferta acestor licee. 

Simulatorul auto de la „Dimitrie Leonida” Petroşani - „vedeta” târgului!
Fără să facem un clasament al standurilor, vom scoate în evidenţă câteva standuri care ne-au luat privirile, cum se spune. De departe, cel mai animat stand promoţional a fost al celor de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani. De ce? Simplu. Ca şi anul trecut, cadrele didactice şi elevii s-au pregătit excelent cu afişarea ofertei educaţionale prin mici chiţibuşuri care să-i atragă pe tineri spre standul lor, iar „cireaşa” decorului a fost, ca şi anul trecut, simulatorul auto. Acolo unde elevii s-au îmbulzit, efectiv, să poată „şofa”, atmosfera fiind de-a dreptul fierbinte în jurul acestui aparat. Chiar şi ministrul Educaţiei a fost impresionat de ce a văzut la acest stand, în timpul vizitei sale împreună cu rectorul Universităţii şi cu alţi oficiali, după ce manifestarea din Aulă s-a încheiat.
Dacă Stelu Boboc, administratorul renumitului colegiu tehnic petroșenean, s-a limitat să ne spună, cu mândrie, „standul nostru e din nou numărul unu, fiind cel mai căutat din cauza simulatorului auto”, iar doamna Mariana Boboc, cadru didactic cu experienţă în cadrul liceului, ne-a spus că „e ceva extraordinar ce se întâmplă anul acesta la acest târg, ceva ce n-a fost niciodată”, profesorul Ovidiu Colda ne-a mărturisit mai pe larg următoarele legate de acest simulator auto: „Este un simulator auto care-i ajută foarte mult pe copii în efectuarea orelor practice de conducere auto, liceul nostru având calificări de mecanic auto şi de tehnician transporturi. Elevii în programa şcolară au prevăzute cele 30 de ore de conducere, ei putând obţine permisul de conducere de categoria B cu costuri foarte reduse. Acest simulator a fost achiziţionat de către şcoală cu ajutorul primăriei şi este un bun stimulent pentru atragerea şi perfecţionarea elevilor în şoferie, ei reducând astfel şi costurile obţinerii permisului de conducere. Sunt foarte mulţumit de acţiunea de azi şi ar fi de dorit ca astfel de târguri aşa de bine organizate să se repete şi în anii următori, de ce nu chiar şi de mai multe ori pe an. Aşa, tinerii absolvenţi de şcoală gimnazială şi părinţii lor ar avea ocazia să afle mai multe informaţii despre ceea ce-şi doresc şi ar putea să aleagă perfect acolo unde doresc să-şi continue studiile”.

Liceul din Uricani 
Profesorul Ştefan Dorin Zmeu ne-a oferit câteva amănunte legate de standul micuțului Liceu Tehnologic „Retezat” şi de oferta educaţională a liceului, dar şi despre un elev, prezent alături de alţi colegi la acest târg: „Suntem prezenţi cu oferta educaţională pentru anul viitor. Avem o clasă de turism şi de alimentaţie specifică turismului, o altă clasă ce vizează perfecţionarea în fabricarea produselor din lemn. Mai avem o clasă de bucătari şi o alta în domeniul hotelier. Este al treilea an în care personal particip şi vreau să spun că ce se petrece azi aici este admirabil. E un alt nivel, superior, faţă de ce s-a întâmplat anul trecut, ofertele sunt prezentate deosebit iar ca prezenţă este uimitor câţi elevi au venit să vadă aceste standuri de prezentare. Cred că cel puţin patru şcoli, plus alte câteva zeci de elevi de la toate şcolile din Vale au trecut pe la noi până acum! Au luat pliante, au stat de vorbă cu elevii liceului nostru, cu mine, semn că le-a plăcut ce au văzut şi i-a interesat oferta noastră educaţională, cu meserii ce se caută azi, mai cu seamă că vorbim de turism, o ramură economică de viitor a României şi a Văii Jiului. Mă bucură faptul, dacă tot suntem într-un spaţiu al Universităţii din Petroşani, că am avut destui elevi de clasa a XII-a din liceu care s-au interesat chiar săptămâna trecută de oferta educaţională a UP, ei dorind să rămână în Vale pentru a-şi continua studiile universitare. Ceea ce e foarte bine! Dar vreau să vă mai spun ceva important. Avem prezent aici pe olimpicul naţional la disciplina Fabricarea produselor din lemn, Giani Luca, clasa a XII-a în prezent, cel care timp de doi ani de zile ne-a adus faimă liceului nostru prin rezultatele obţinute la olimpiada şcolară naţională”.

Oferte variate la cluburile copiilor 
Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila a reprezentat cu succes toate cluburile de acest gen din Vale. Vorbim de cele din Lupeni, Vulcan, Petroşani şi, fireşte, Petrila. Directorul Clubului Copiilor Petrila, profesorul Radu Chinţa, ne-a prezentat pe scurt oferta educaţională pentru anul viitor, acolo unde elevii se pot perfecţiona în tainele a mai multor discipline extraşcolare, începând cu artă populară, pictură/desen, machete, grafică pe calculator, electrotehnică şi radioamatorism, fotografie digitală, metaloplastie şi terminând cu karting, karate, judo sau tenis de masă. Toate acestea la cele patru cluburi ale copiilor. Referitor la stand, o frumoasă machetă care prezenta o frumoasă panoramă montană şi cu patru teleferice funcţionale, ce se plimbau dintr-o parte în alta a machetei, peste peisajul montan superb realizat, ne-a atras, ca şi elevilor, privirile. „Este o organizare excelentă şi aşa un aflux mare de elevi pe metrul pătrat rar mai ai ocazia să vezi la astfel de acţiuni. Avem o ofertă bogată, noi reprezentăm azi, aici, toate cluburile copiilor din Vale. Avem pliante şi informaţii, avem de oferit răspunsuri la întrebări şi tot ce trebuie. Cred că copiii şi părinţii lor au de unde alege, în funcţie şi de talentul, preocuparea sau interesul fiecăruia”, ne-a spus printre altele Radu Chinţa.

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” 
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani nu este pe degeaba considerat unul dintre cele mai bune din judeţ. Rezultatele se văd pe plan şcolar, iar la astfel de evenimente dascălii şi elevii se pregătesc întotdeauna aşa cum trebuie. La fel a fost şi joia trecută, când, pe lângă un stand cu tot ce trebuie în materie de marketing, a adus la târg şi o machetă cu o maşinuţă ce se plimba nestingherită pe un traseu în formă de cifra opt, spre admiraţia celor ce vizitau standul acestui liceu.
Doamna profesoară Ştefania Manea, consilier educativ, ne-a dat câteva amănunte legate de oferta liceului teoretic, aşa cum toată lumea din Petroşani îl ştie după vechea denumire: „Rămânem şi pentru noul an şcolar cu aceleaşi specializări, se pare mult apreciate şi căutate de tinerii absolvenţi. Este vorba de matematică-informatică intensiv engleză, matematică-informatică intensiv, ştiinţele naturii – de data aceasta intensiv engleză (până acum n-a mai fost aşa secţia) şi biologie intensiv engleză-franceză. Există scoase 28 de locuri pentru fiecare din cele patru clase, deci un total de 112 locuri. Mă bucur că acţiunea de azi este una reuşită. De altfel, cu Universitatea din Petroşani avem o colaborare bună, fiind împreună implicaţi în câteva proiecte. Într-adevăr, din cadrul liceului nostru vin spre UP mai puţini absolvenţi de liceu, mulţi preferând să se îndrepte spre centre universitare din ţară şi din străinătate, motivul fiind acela că au rezultate şcolare foarte bune. Dar o parte din ei, cu siguranţă, se îndreaptă şi spre UP, nefiind deloc de neglijat oferta acestei universităţi din Vale de tradiţie”. 

Liceul Teoretic „Mircea Eliade”
Nu putem să încheiem fără standul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni, de asemenea unul dintre cele mai bine cotate licee din vestul Văii Jiului. Aici, după ce am văzut în ce mod profesionist s-a pus accent pe latura de marketing a acţiunii, am primit şi câteva lămuriri din partea doamnei profesoare de limba şi literatura română Anca Hamz: „Avem aici prezentată oferta educaţională, dar şi premiile cu care ne mândrim: locul I la rugby, locul I, II şi III la concursul naţional de cultură generală Ştii şi câştigi (în cei trei ani de participare), plus alte premii de la olimpiadele şcolare. În paralel, copiii au adus şi au pus în practică experimente din cadrul orelor de chimie şi fizică, mai avem un scurt filmuleţ de prezentare a liceului care se derulează încontinuu, plus materiale promoţionale şi o mapă de prezentare, de unde îi alimentăm cu informaţii pe cei ce vin interesaţi de oferta educaţională a liceului nostru. Ea constă la clasa a IX-a, pentru anul şcolar 2018-2019, într-o clasă cu profil Real de 28 de locuri, specializare matematică-informatică cu predare intensivă a limbii engleze, în alte două clase cu profil Real, specializare în ştiinţele naturii - 56 de locuri, plus o clasă de profil Uman, specializare ştiinţe sociale - tot de 28 de locuri. Mai specific faptul că, de exemplu, la ultimul Bacalaureat rata de promovabilitate a elevilor liceului nostru a fost de 93,5%, iar în cadrul liceului există numeroase cercuri şi activităţi extracurriculare, foarte apreciate şi căutate de elevii noştri, dintre care aş aminti câteva: Centrul de Matematică ALEF, Centrul de Astronomie, Centrul de Geografie – partener WWF România, Clubul de Voluntariat LEO, Cercul de Matematici în Afaceri, Asociaţia Sportivă Gladiatorii, diverse campionate sportive, proiectele Vreau să ştiu şi Erasmus+, activităţi de voluntariat în parteneriat cu diverse asociaţii sau instituţii - Noi Orizonturi, Teatrul Dramatic I.D Sîrbu Petroşani etc. Avem, de asemenea, o revistă a şcolii şi un post de radio cu circuit închis, o trupă de teatru - Sine Qua Non - şi liceul organizează anual excursii educative şi tabere şcolare, Balul Bobocilor şi Balul Absolvenţilor, Balul de Halloween şi competiţii şi manifestări culturale şi sportive”.

Am plecat
surprinşi de schimbarea în bine a imaginii acestui târg. Să sperăm că următorul târg educaţional organizat în Vale va fi măcar la fel. Doar aşa şi prin rezultatele şcolare concrete au de câştigat în primul rând elevii, dascălii dar şi imaginea liceelor noastre, unele din ele tot mai apreciate la nivel judeţean (şi chiar naţional) de la an la an.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter