27.06.2018,  18:43:31 | 0 comentarii | 747 vizualizari
Marius Surgent, deputat ALDE: „Dreptul la ajutor social încetează în cazul în care o persoană aptă de muncă refuză să muncească”
de Ziarul Vaii Jiului

Refuzul unui loc de muncă sau refuzul de a participa la serviciile de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă va avea ca rezultat încetarea dreptului la ajutorul social. Aceasta este una din modificările aduse legii privind acordarea de ajutor social. 

Aceste modificări erau absolut necesare
În opinia deputatului Marius Surgent, unul dintre inițiatorii acestui proiect legislativ, aceste modificări erau absolut necesare. „De foarte multă vreme există în societatea românească o serie de dezbateri legate de această temă. De asemenea unele anchete realizate în diverse județe au arătat că o bună parte din persoanele beneficiare de ajutor social s-au complăcut într-o astfel de situație și s-au obișnuit să trăiască din banii acordați de către stat fără a încerca să-și găsească un loc de muncă. Sau și mai grav refuzând să se angajeze pe motiv că salariile sunt prea mici. Tocmai de aceea în opinia mea această stare de fapt trebuia să înceteze, statul având obligația de a căuta soluții ca astfel de persoane să poată fi integrate în societate folosind la nevoie și măsuri coercitive”, spune deputatul Marius Surgent.

Trebuie schimbată mentalitatea unora dintre cei care beneficiază de un astfel de ajutor financiar deși sunt apți de muncă
Deputatul hunedorean speră ca pe termen mediu aceste modificări aduse legii privind acordarea de ajutor social să schimbe mentalitatea celor care s-au obișnuit să trăiască doar din acești bani. „Cred că o persoană, fie ea şi asistată social, are dreptul să refuze un loc de muncă din motive personale sau obiective. Dar atunci când o persoană ajunge să-și trăiască viața doar de pe urma unui astfel de venit cred că statul are obligația să intervină. Pentru că un astfel de comportament nu este sănătos nici pentru societate și nici pentru persoana respectivă. Ce pot să înțeleagă, de exemplu, copiii care trăiesc într-o astfel de familie? Din punctul meu de vedere, ajutoarele sociale trebuie acordate doar temporar, nu să devină un mod de viaţă, pentru că, pe termen lung, nu ajută cu nimic. Dreptul de a munci nu este o pedeapsă. Așa cum un cetățean are dreptul la liberă exprimare sau de a-și exercita votul are și dreptul la muncă. Un drept pe care dacă este apt de muncă trebuie să și-l exercite”, a concis deputatul Marius Surgent.

Un control mai strict al statului în ceea ce privește acordarea acestui sprijin financiar
Deputatul Marius Surgent a subliniat faptul că modificările aduse legii ajutorului social nu vizează persoanele care se află cu adevărat în imposibilitatea de a munci. „Cu siguranță printre beneficiarii de ajutor social sunt și persoane care din diverse motive se află temporar în imposibilitatea de a putea munci. Tocmai de aceea vreau să subliniez faptul că modificările aduse legii privind acordarea de ajutor social nu vizează aceste persoane. Pe de altă parte este absolut necesar să existe un control mai strict din partea statului asupra modului în care sunt acordate ajutoarele sociale. Pentru că sunt cazuri în care asistaţii social merg la bursele pentru locuri de muncă, li se pune viza că au fost, au căutat de lucru şi nu au găsit. Asta le asigură în continuare venitul minim garantat. E o simplă formalitate. Este un cumul de factori pentru care unii asistaţi social refuză să muncească. Dar în primul rând este obişnuinţa”, spune deputatul.
Printre altele, proiectul mai prevede că, în situația pierderii dreptului la ajutor social, familia sau beneficiarul de ajutor social poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de înce­tare a acestui drept.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter