27.07.2018,  16:27:52 | 1 comentariu | 1322 vizualizari
La iarnă căldura nu mai vine de la Paroșeni / Termoficare SA își pune sculele în cui


de Alina PIPAN

Vineri, 27 iulie, s-a confirmat, în afara oricărei speranțe, că iarna aceasta Termoficare SA nu va mai livra agent termic. În cadrul unei întâlniri oficiale, la care au participat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, administratorul judiciar Radu Petre Herlea, directorul Termocentrale Paroșeni, Eduard Schmidt, și directorul Termoficare SA, Ovidiu Munteanu, s-a tranșat problema. Cifrele nu mint, Termoficare SA are pierderi mari, datorii, funcționează sub supraveghere din 2012, și pentru a funcționa în continuare ar trebui să scumpească prețul pentru agentul termic de trei ori.

Administratorul judiciar este categoric
Practic, cea mai mare problemă este prețul impus de Autoritatea Națională de Reglemetare în domeniul Energiei, care nu acoperă nici prețul de producție a agentului termic și nu permite pieței să se autoregleze. Astfel, au apărut dezechilibrele anormale din această relație producător-distribuitor-client. Iar cel mai tare are de pierdut clientul. Singurul care are putere de decizie este administratorul judiciar. Acesta va depune decizia la tribunal, și își urmează calea. Teoretic, societatea și-ar putea continua activitatea și din postura de faliment, dar legea interzice acest lucru.
„Întâlnirea de aici are caracter formal, nu mai putem continua. Suntem în administrare judiciară de 6 ani, legea prevede 3. Există o problemă foarte mare, diferența dintre prețul de livrare și prețul care îl aplicăm noi. Pentru a funcționa trebuie să triplăm prețul. Or și dacă ar fi să mărim prețul cu un leu, eu nu aș fi de acord. Pentru că nu mărirea de preț este sigura soluție în țara asta. Ca să putem vinde, Paroșeniul ar trebui să ne livreze la o treime din preț. Noi suntem într-o situație bizară, suntem o țară în care avem economie de piață, dar prețul de livrare este stabilit de o agenție. Relația mea cu contribuabilul este tot una de piață, și această nepotrivire nu ne permite să continuăm. Am luat decizia în luna iunie și am anunțat pentru că e vară. E o situație grea pentru consumatori”, a explicat administratorul financiar Radu Petre Herlea.
Acesta a mai explicat că ceea ce se întâmplă este o anomalie de piață. Abonații au fost notificați din timp, fiecare în parte, despre încetarea distribuției agentului termic.
Ce trebuie să facă persoanele fizice și juridice care au încălzire și apă caldă din sistemul centralizat? Să găsească o soluție alternativă. Au timp, piața oferă alternative pentru fiecare buzunar, dar nimeni nu va fi despăgubit pentru investițiile pe care le-a făcut în sistemul de încălzire termică din apartament. Repartitoarele, gigacalorimetrile sunt bani aruncați la gunoi.

Termocentrala nu este afectată
Eduard Schmidt a declarat că activitatea Termocentralei Paroșeni nu este afectată. Termocentrala produce în primul rând energie electrică pe care o vinde în sistem. Producerea agentului termic era o activitate secundară, dacă nu vinde agent termic nu are pierderi pentru că nu mai investește în producția lui. 

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi
se pregătește pentru acest moment de câțiva ani. După ce Paroșeniul întrerupea livrarea agentului termic în fiecare vară din cauza datoriilor Termoficării, a dotat fiecare instituție publică aflată în administrarea primăriei cu centrale pe gaz, a propus chiar acum doi ani să se renunțe la acest tip de încălzire în sistem centralizat.
„Situația ar fi fost alta dacă la Petroșani era aceeași situație ca la Deva, adică sistemul de distribuție era în administrarea termocentralei. Acest lucru nu s-a întâmplat la noi, Paroșeniul refuzând această soluție. Primăria nu are niciun fel de datorie către Termoficare în momentul de față”, a menționat primarul.

Datoriile mari ale Termoficării
Ovidiu Munteanu a spus că Termoficare are datorii mari către Paroșeni, dar și de recuperat bani de la clienți. Cele mai mari datorii le au clienții persoane fizice, dar sunt restanțe și din partea instituțiilor publice, altele decât primăria, și persoanele juridice. Toate acestea vor fi recuperate inclusiv prin executări dacă va fi nevoie. Patrimoniul Termoficare SA rămâne la primărie.


Comentarii articol (1 )

#1 popescu30.07.2018,  18:37:06
Traiasca gazul...dar vin alegerile.Cu cine ar trebui sa voteze cei care nu pot sa isi puna centrala pe gaz in conditile in care incalzirea in sistem centralizat poate ajuta cat de cat populatia saraca a Vaii ?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter