06.08.2018,  18:57:45 | 0 comentarii | 824 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primăria Petroșani / A organizat cu succes Ziua Minerului 
de Corneliu BRAN

Peste 150 de oficialităţi au fost prezente luni, 6 August, de Ziua Minerului în Parcul Central  din Petroşani, la acţiunea organizată de Primăria municipiului Petroşani şi Consiliul Local Petroşani în cinstea tuturor ortacilor din subteranele Văii Jiului. Începând cu ora 9,00, alături de politicieni, directori şi şefi de instituţii de stat de pe raza Petroşaniului, lideri de sindicat şi membri de partide sau de asociaţii, s-au mai aflat în parc alte câteva zeci de cetăţeni, curioşi să vadă cum decurge ceremonia de depunere a coroanelor de flori şi ce transmit prin alocuţiuni primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora sau reprezentantul Prefecturii judeţului Hunedoara, subprefectul Dorel Ovidiu Bretean.O manifestare de la care au lipsit minerii. 

Senatorul Carmen Hărău
Dintre oficialităţile prezente remarcăm prezenţa senatorului liberal Carmen Hărău, care a reprezentat Senatul României şi care a depus o coroană de flori la monument, a preşedintelui consiliului judeţean şi a subprefectului judeţului, precum şi a Executivului petroşenean, în frunte cu primarul municipiului şi viceprimarul Florin Nicolae, alături de marea majoritate a consilierilor locali.
Din cadrul instituţiilor de stat i-am remarcat încă o dată prezenţi şi la această acţiune pe rectorul Universităţii Petroşani, Radu Sorin şi pe directorul general al INSEMEX, Arthur George Găman. Rar nu i-am văzut la acţiunile importante pe aceşti doi şefi de instituţii.

A lipsit Sorin Vasilescu, cabanierii l-au scăpat de data asta...
O lipsă şi un mare semn de întrebare pe care reprezentanţii PSD Petroşani, în frunte cu preşedintele Ioan Rus, au remarcat-o a fost aceea a vicepreşedintelui consiliului judeţean Sorin Vasilescu, membru PSD Petroşani, deşi lupenean de origine. Lor le-am spune doar ce spunea simpaticul Băieşu cândva: „Domnilor, vacanţa nu iartă pe nimeni...”. Probabil acesta a fost motivul absenței lui Vasilescu şi nu faptul că n-a rezolvat nimic la drumul din Parâng şi evitarea de a sta faţă în faţă cu cei trei-patru cabanieri aflaţi în parc special ca să stea de vorbă cu dumnealui pe această temă. „Am vrut să-l întreb de ce nu-i pasă de staţiunea noastră, că e de aici din Vale. Dar n-a venit. L-am scăpat şi pe domnul Bobora, că am vrut să stau cu el de vorbă câteva minute, să-mi spună exact ce şi cum legat de drum. Dar a plecat mai repede pe altă parte a parcului şi l-am scăpat...”, ne-a spus revoltat un proprietar de cabană din Parâng.

Porumbelul a revenit şi anul acesta pe statuia minerului
Revenind la acţiunea în sine, parcă e un făcut ca aproape în fiecare an un porumbel să se aşeze înainte de ceremonii pe capul minerului. Şi anul acesta s-a întâmplat la fel şi cineva ne spunea anul trecut că ar fi un semn divin... „de parcă sufletele minerilor plecaţi dintre noi ar ţine să fie prezente prin acest porumbel”. Oricum, că o fi o simplă coincidenţă sau nu, că o fi un mesaj divin sau o simplă prezenţă a unei zburătoare, porumbelul a fost şi anul acesta prezent iar noi l-am fotografiat ca şi în anii trecuţi.
Acţiunea a început cu intonarea Imnului de Stat a României, după care fanfara oraşului şi-a intrat în rol cântând sfâşietorul Imn al Minerilor. Au urmat apoi câteva scurte alocuţiuni, mesaje adresate celor prezenţi de către primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, preşedintele consiliului judeţean, Mircea Bobora şi de subprefectul judeţului, Dorel Ovidiu Bretean. 

Depuneri de coroane şi... plecări rapide din decor!
La final, fiecare grup prezent a depus câteo coroană de flori. Ce este însă trist din nou este faptul că după depunerea coroanei, unii n-au mai aşteptat şi finalul ceremoniei, lucru care nu se face, o dată din politeţe faţă de cetăţenii prezenţi, a doua oară din respect faţă de cei cărora le depui coroana.
Tot la capitolul depuneri de coroane ne-a atras atenţia că exact la final a depus o coroană şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat. Noi nici nu bănuiam că mai există la Petroşani acest partid istoric, dar iată că s-a demonstrat că mai există. E drept, la depunere n-a fost decât un cetăţean prezent, care a dus singur coroana. Cinste lui şi e lucru mare un asemenea gest!

Petrilenii au uitat cu totul de Ziua Minerului?
Ce am mai sesizat este faptul că anul acesta de la Petrila n-a mai venit nimeni, nici de la organizaţiile PSD sau PNL de-acolo, nici din cadrul administraţiei locale. De obicei, mai participau grupul de consilieri PNL, cu fostul primar şi actualul primar PSD împreună, cu câţiva consilieri sau cu viceprimarul. Acum nimeni, şi nici pe raza localităţii Petrila n-a fost nicio acţiune de acest fel. Să fi uitat petrilenii cu totul de eroii lor căzuţi la datorie în subteranele minelor Petrila şi Lonea?! Nu credem... şi ajungem probabil din nou la vorba lui Băieşu, asta fiind explicaţia. Şi, totuşi, chiar nimeni dintr-un oraş minier cu mare tradiţie, mai mare chiar decât Petroşaniul? Păcat.

Mesajul primarului Petroşaniului
Am reţinut din discursul primarului Tiberiu Iacob-Ridzi următoarele: „Astăzi este din nou o zi importantă pentru Valea Jiului şi pentru România în general. Dragi concetăţeni, aniversată în fiecare an pe 6 August în Valea Jiului, Ziua Minerului ne readuce în atenţie nu doar munca grea pe care au desfăşurat-o şi încă o mai desfăşoară minerii în subteranele minelor ci mai ales istoria unei mişcări de protest care a avut drept scop doar obţinerea unor condiţii mai bune de lucru şi a unui trai mai decent cuvenit truditorilor din adâncuri. Minerii din toate bazinele carbonifere ale ţării comemorează la 6 August minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929. Această grevă a fost prima mare acţiune colectivă de protest a muncitorilor  din timpul crizei economice dintre anii 1929-1933. Atunci ziua de 6 August a devenit oficial Ziua Minerului având semnificaţia comemorării victimelor care s-au jertfit pentru obţinerea unor condiţii de muncă şi de viaţă mai bune (...) Cu acest prilej se cuvine să omagiem minerul de ieri, minerul de astăzi dar şi pe cel de mâine. Totodată, în această zi comemorăm şi victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit. În pofida condiţiilor grele în care îşi desfăşoară activitatea, minerii sunt temerari, muncesc cu grijă şi efort şi înfruntă cu demnitate necazurile. Ei sunt oameni integri, cu simţul realităţii. E adevărat, în ultima perioadă activitatea din minerit a trecut prin repetate transformări şi restructurări. Valea Jiului dispune de rezerve de cărbune pentru încă mulţi ani. Valea Jiului dispune de specialişti bine pregătiţi şi de mineri destoinici, pentru care disciplina, seriozitatea şi rigurozitatea sunt profesiuni de credinţă. Dragostea de viaţă, speranţa zilei de mâine, dorinţa pentru o lume mai bună şi toate gândurile de bine sunt cuprinse în eternul şi sublimul salut al minerilor: Noroc Bun! Şi să nu uităm că nicio economie din lume nu poate funcţiona pentru mult timp fără resurse minerale. În fiecare an, Ziua Minerului este un prilej pentru a cinsti memoria minerilor şi militarilor, care, în împrejurări tragice şi-au pierdut bunul cel mai de preţ, VIAŢA, în lupta aspră din subteran. Acestora, familiilor şi urmaşilor lor se cuvine să le adresăm întregul nostru respect şi compasiune sinceră. Dragi concetăţeni, de Ziua Minerului de aici din Parcul Central Carol Schreter vă rog să îmi permiteţi ca în numele consiliului local, al Primăriei municipiului Petroşani şi al meu personal să vă urez tuturor celor care poartă cu mândrie şi demnitate titlul de miner, sănătate şi fericire alături de cei dragi. Noroc Bun!”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter