08.08.2018,  19:09:46 | 0 comentarii | 747 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / În Sașa canalizarea nu funcţionează (dar se taxează), iar drumul e rupt
de Corneliu BRAN

Drumul din Saşa e pe cale să se rupă pe o bucată de câţiva metri din cauza alunecărilor de teren. Ar fi o adevărată tragedie ca în acel moment, lângă acea prăpastie, să treacă o maşină!
Aerul în Cartierul Saşa este în aceste zile caniculare de vară aproape de nerespirat. Odată ce urci drumul spre acest cartier sărac al Petroşaniului, situat deasupra Livezeniului, constaţi că, cu cât te apropii de cele câteva sute de case, mirosul devine tot mai greu şi mai insuportabil. 

„Enigma” provine de la gunoiul aruncat cu spor de unii „gospodari” ai cartierului, care, în marea lor „înţelepciune” au transformat o bună bucată de lângă drum într-o mare de gunoaie. Culmea este că tot acolo se îndoapă nestingherit şi o parte din găinile, câinii şi pisicile caselor din zonă. 
Drumul urcă agale înspre Saşa. Panorama e frumoasă, jos, dacă te uiţi în spate, se vede Petroşaniul, iar în faţă, dreapta, se vede Livezeniul şi intrarea în Defileul Jiului. De câţiva ani acest drum îngust, pe două benzi, e asfaltat pe o lungime de câţiva kilometri şi încă se vede asfaltul ţine destul de binişor. Această cale ce uneşte viaţa unui cartier cu oraşul ar fi cum ar fi. Problema mare cu această şosea este însă la coborâre, exact în apropiere unde termină brusc asfaltul. Trebuie spus ca să se înţeleagă că drumul Saşei, o bucată de vreun kilometru, n-a mai fost asfaltat. Probabil şi din cauză că la vremea respectivă se aştepta introducerea canalizării de către Apa Serv, prin proiectul integrat. O canalizare de care oamenii acum se plâng. Spun că nici vorbă să le meargă canalizarea şi că plătesc.
Pe partea dreaptă cum urci, pe o porţiune de câţiva metri există o zonă unde au avut loc alunecări de teren, în perioade diferite, o mică prăpastie la baza dealului adâncită probabil şi de ultimele ploi din această vară. Acolo există într-adevăr un MARE RISC pentru conducătorii auto. În condiţii de vizibilitate proastă, când e ceaţă, sau noaptea putându-se întâmpla adevărate nenorociri! Pe câţiva metri drumul asfaltat abia mai stă să nu se ducă la vale, o maşină mai grea probabil va porni, inevitabil, acest proces! Să sperăm însă că totuşi se va preveni o astfel de nenorocire, deoarece râpa e destul de adâncă şi să cadă în gol o asemenea maşină ar pune viaţa celor din ea în pericol. 
Oamenii din Saşa spun că primăria ştie de acest aspect, dar că până acum nu s-a făcut nicio lucrare de consolidare a dealului şi de remediere a situaţiei. „Vor veni ambulanţele, poate pompierii şi se vor prăvăli, Doamne fereşte, jos în vale, praf şi pulbere s-ar face. Sau vine unul mai inconştient, vreun tânăr, care nu ştie zona şi care mână cu viteză. Atunci să vezi... Ori la iarnă, cum arată acolo, nu vor putea trece să deszăpezească şi rămânem blocaţi aici prin nămeţi, de n-o să mai putem merge să ne cumpărăm nici pâine”, sunt doar câteva din scenariile povestite de grupul de 5-6 persoane adunate ad-hoc lângă noi în momentul când am ajuns pe strada lor.
Oamenii se împart în două. Cel puţin aşa am constatat din discuţii. Unii spun că primăria a mai făcut câte ceva şi pe strada lor, alţii să nu audă de primărie şi de conducerea ei. Dar, toţi, absolut toţi, sunt de acord că la acea ruptură de drum trebuie intervenit chiar din vara sau toamna aceasta, „până nu intrăm în iarnă şi până ce nu ninge”.
Legat de alte probleme, oamenii se plâng că nu s-a montat tubulatura la trecerea drumului spre un podeţ din apropiere şi sunt necazuri cu apa când plouă din această cauză, de faptul că nu le merge canalizarea şi de faptul că se simt cumva marginalizaţi „doar pentru faptul că suntem ţigani”.
În rest, reacţiile lor au fost de-a dreptul pertinente şi credeţi-ne cât am stat acolo de vorbă niciunul nu şi-a dat în petic, mulţi avându-l pe Dumnezeu în gură, inclusiv la final când au mulţumit ZVJ-ului că le-a călcat pragul.
„Problemele noastre cele mai mari sunt cele cu drumul, acea bucată de drum unde aţi făcut poze, şi faptul că nu s-a terminat asfaltarea lui. Dar ruptura aceea e cea mai mare problemă, hai că asfaltarea poate şi la anul ori când or vrea ei. Apoi cu canalizarea. Nu merge”, ne-a spus Romulus Dobre, susţinut şi de o vecină de la casa cu nr. 14 şi de o doamnă de la nr. 11.
Toată Saşa n-are canalizare să meargă. Nu ştim cum au ei notat de noi, dar noi nu avem canalizare funcţională şi plătim şi pe facturi treaba asta. Nu e normal”, mai spune doamna de la nr. 14.
„Eu mă numesc Lingurar. Asta e problema mare cu drumul. Dacă nu fac drumul la iarnă vom rămâne înzăpeziţi deoarece nu vor putea intra cu lama acolo deoarece riscă să se îmburde jos în prăpastie. Nu mai poate trece ambulanţa când avem nevoie, pompierii... nimic! Să nu mai vorbim de un camion sau altceva. Oare nimeni nu vede că se poate întâmpla o nenorocire?”, a declarat cetăţeanul.
Discuţiile au fost multe, cale de un sfert de ceas, multe s-au repetat şi nu are rost să le mai reflectăm aici. Dar esenţa lor am consemnat-o şi să sperăm că cine are urechi de auzit, aude şi ia măsuri până nu se întâmplă o nenorocire.
La final i-am întrebat cum mai stau unii din cartier, deloc puţini, cu facturile de apă neplătite, cu cele de curent electric la fel, cu furturile de apă sau de energie electrică. „Acum nu mai sunt probleme din astea. Pe vremuri era într-adevăr, dar acum plătim factura de apă, de energie, n-avem restanţe. Putem spune că apă potabilă avem 24 de ore din 24. S-au schimbat multe şi în Saşa. Mai avem probleme cu tinerii, că n-au unde să muncească. Acum vreo doi ani, în campanie, toţi ne spuneau de locuri de muncă. Veneau şi pe aici chiar. Dar, de unde, după alegeri nu l-am mai văzut pe-aici decât pe domnul primar de vreo câteva ori şi pe domnul director Vişan... A, şi pe domnul Costel Avram când cu canalizarea... Care nouă nu ne merge. În rest, nimeni de parcă n-am exista”, ne-a răspuns un tânăr care avea şi ceva probleme de sănătate după cum l-am observat.
Concluzia poate fi trasă şi după ce a spus acest tânăr. În altă ordine de idei, aşteptăm rezolvarea problemei cu acest drum. Nu de altceva dar ar fi păcat să sufere cineva vreun accident când lucrurile se pot preîntâmpina. Chiar dacă lucrarea va scoate ceva bani de la bugetul local, credem că nimic şi nicio sumă nu se compară cu viaţa cuiva.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter