21.08.2018,  19:00:00 | 0 comentarii | 1849 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De ce s-au grăbit peste măsură șefii Apa Serv Valea Jiului SA pentru linia de credit în valoare de 1.500.000 de lei de la Piraeus Bank?
de Cătălin DOCEA

La data de 26.06.2018, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Apa Serv Valea Jiului SA, întrunită în ședință extraordinară, aproba contractarea unei linii de credit în valoare de 1.500.000 de lei, de la Piraeus Bank, pentru o perioadă de 12 luni, pentru plata furnizorilor din cadrul Proiectului “Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 - 2020”. Prin același document, Hotărârea AGOA nr. 5 din 26.06.2018, fostul director general, Costel Avram, era împuternicit “să semneze, în numele și pe seama societății, contractul de credit, contractul ipotecă și contractual de gaj asupra conturilor, precum și orice alte înscrisuri / declarații necesare”. Potrivit art. 9 al hotărârii menționate, Melania Faur, șef Serviciu Juridic în cadrul ASVJ SA, era împuternicită să facă demersurile necesare pentru înregistrarea hotărârii la Registrul Comerțului și publicarea în Monitorul Oficial. Prezentăm, în facsimil (1), parte din acest document.
Aici intervine elementul esențial: pentru a produce efecte și a fi opozabilă terților, hotărârea trebuia comunicată mai întâi la Registrul Comerțului, pasul implicit următor fiind acela de a fi publicată în Monitorul Oficial.
După cum rezultă însă din extrasul obținut ieri, 21 august a.c., din Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM), document de asemenea prezentat în facsimil (2), înscrierea ipotecilor pentru creditul de 1.500.000 de lei s-a făcut în data de 05.07.2018, la ora 12 și 56 de minute.
Practic, era necesar ca, la data respectivă, în 05.07.2018, Hotărârea AGOA nr. 5 din 26.06.2018 să fi fost deja comunicată la Registrul Comerțului, pentru a produce efecte și a fi opozabilă terților (în această speță, calitatea de terț având-o Piraeus Bank). Ceea ce, după cum vom demonstra, nu s-a întâmplat.
Potrivit informațiilor comunicate ieri, sub nr. 446754/21.08.2018, de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), depunerea Hotărârii AGOA nr. 5 din 26.06.2018 la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Hunedoara s-a făcut la data de 09.07.2018, sub numărul 34.905. La patru zile după ce, și în baza respectivului document, s-a efectuat înscrierea ipotecilor pentru creditul de 1.500.000 de lei în AEGRM. Prezentăm și facsimilul (3) relevant din comunicarea ONRC.
Nu este deloc complicat. Hotărârea AGA produce efecte între asociați sau acționari după data adoptării acesteia. Pentru a asigura opozabilitatea față de terți (în cazul nostru Piraeus Bank) aceasta trebuie înregistrată la Registrul Comerțului, în unele cazuri existând condiția cumulativă de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. În acest context, o persoană care ar fi obligată în conformitate cu legea de a cere o înregistrare nu va putea opune terților acte sau fapte neînregistrate în Registrul Comerțului sau într-o altă formă de publicitate legală.
De ce s-au grăbit peste măsură șefii Apa Serv Valea Jiului SA pentru linia de credit în valoare de 1.500.000 de lei de la Piraeus Bank? Poate pentru că banii sunt destinați plății furnizorilor din cadrul Proiectului “Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 - 2020”. Ați prins ideea?
Ar mai fi de lămurit câteva aspecte. Pentru orice împrumut / linie de credit, instituțiile bugetare organizează proceduri de achiziție prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). În unele cazuri, cum ar fi cel al administrațiilor publice locale, procedura de selecție a instituției de credit se face sub rezerva aprobării ulterioare a împrumutului de către Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale. Deși ASVJ SA utilizează în mod curent SEAP-ul pentru orice mărunțiș, și este evident că gestionează bani publici, n-am descoperit online vreo procedură prin care să fie căutată o instituție de credit pentru a-i pune la dispoziție vagonul acela de bani. Ar fi interesant de analizat ce costuri implică linia de credit de la Piraeus, dar și cum arată oferta în raport cu cele ale altor instituții de credit active pe piață. Poate e cea mai bună. Dar, cum nu cunoaștem de vreo procedură transparentă de selectare a Piraeus Bank, ne situăm încă în faza de suspiciuni rezonabile, nicidecum în zona indiciilor temeinice.
Economiile generate de un credit mai ieftin s-ar putea regăsi ulterior în calitatea serviciilor furnizate de ASVJ SA, dar și în tarifele practicate. Orice director de firmă / instituție care apelează la credite bancare cunoaște faptul că, în cazul unor credite cu ipotecă / gaj, unde sunt necesare inclusiv evaluări, procedurile se derulează destul de greoi. După ritmul alert în care s-au derulat lucrurile în acest caz, în mod rezonabil putem presupune că evaluările și analizele necesare erau deja făcute la data Hotărârii AGOA nr. 5 din 26.06.2018. Cu alte cuvinte, hotărârea nu a făcut decât să consfințească o înțelegere deja existentă. Vom reveni.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter