27.08.2018,  18:46:29 | 0 comentarii | 967 vizualizari
Cu ocazia Centenarului, a apărut albumul de lux „Oameni. Putere. România”... / Înotătorul petroşenean Avram Iancu primeşte un loc în rândul celor 100 de personalităţi române contemporane!
de Corneliu BRAN

Catalogul ilustrativ „Oameni. Putere. România”, realizat în condiţii tipografice de mare clasă anul acesta de cunoscutul fotograf Cornel Brad, cu ocazia Centenarului, cuprinde prezentarea foto şi scris a 100 de personalităţi marcante ale acestei ţări, contemporani cu noi, oameni care au avut realizări pe plan politic, administrativ, bancar, industrial, cultural, muzical sau sportiv. Textele de prezentare şi ceea ce a dorit autorul să ne spună în „Cuvântul înainte” sunt în limbile română, franceză, germană şi engleză, iar la pagina 172 am avut marea surpriză să-l vedem prezentat şi pe vestitul şi bravul înotător în ape deschise, petroşeneanul Avram Iancu! Da, Avram (Avrămuţ) Iancu este din nou recunoscut ca fiind cel mai bun înotător român în ape deschise, asta după ce preşedintele ţării şi prim-ministrul i-au strâns anul trecut mâna şi i-au oferit înalte distincţii, exact ca şi marele sportiv român şi cel mai titrat şi medaliat român la olimpiade Ivan Patzaichin la Tulcea şi mulţi alţii! Într-o companie selectă din album, formată din foşti preşedinţi ai României, foşti prim-miniştri şi actuali sau foşti şefi de partide, dar şi mari oameni din artă, literatură, sport, sau muzică, ori alte domenii de activitate, precum medicina, învăţământul, cercetarea, arhitectura, ingineria şi aşa mai departe, Iancu ne zâmbeşte de la pagina 172! 
„Este deja cunoscut faptul că din vârf de munte şi până la nivelul mării inima mea bate pentru România! Iar apariţia mea în acest album ce conţine 100 de portrete, 100 de oameni care merită menţionaţi din punctul de vedere al autorului Cornel Brad, un excelent fotograf, a fost o foarte mare surpriză pentru mine. Este o onoare să fiu alături de mari personalităţi ale României, oameni de stat, politicieni de vârf, mari sportivi, scriitori şi făuritori de literatură şi artă şi aşa mai departe. Este o mare surpriză, o mare onoare şi o mare bucurie pentru mine şi mă bucur că şi un om din Valea Jiului este cuprins în această carte, mai cu seamă că ea a fost tipărită în Anul Centenarului. După cum ştiţi, în limita posibilităţilor mele fizice şi mentale, în limita înzestrărilor pe care Dumnezeu mi le-a dat încerc să las şi eu o amprentă pentru bunul mers al societăţii, fiind implicat în procesul de educaţie şi prin profesia pe care eu o am la biblioteca municipală din Petroşani. Îmi doresc totodată ca generaţiile viitoare, ca şi cele de azi, să continue să găsească exemple pozitive şi din rândurile celor care trăiesc astăzi. Faptul că în dreptul prezentării mele apare numele de Petroşani-Hunedoara, pe mine nu poate decât să mă măgulească, Petroşaniul fiind oraşul în care m-am născut, în care am crescut şi m-am educat, oraşul în care mi-am făcut familia şi unde îmi trăiesc viaţa alături de soţie şi fetele mele dragi”, a declarat petroşeneanul Avram Iancu după ce l-am întrebat dacă ştie ce-i cu acest catalog artistic de lux, care costă deloc puţin, undeva la 200 lei.
În prezentarea imaginii cu portretul lui Iancu, imagine surprinsă imediat după efortul de pe Dunăre al înotătorului petroşenean, autorul Cornel Brad susţine: „Avram Iancu, născut în anul 1976, a parcurs Dunărea înot cale de 1.860 de kilometri în 89 de zile, de la izvoare şi până la vărsarea în Marea Neagră, fără niciun fel de protecţie termică ceea ce prezintă o performanţă unică. Dunărea străbate 10 ţări şi patru capitale europene. Anterior a traversat înot Canalul Mânecii, 62 de kilometri parcurşi în 17 ore şi 54 de minute, fără costum de neopren. Este bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroşani, Hunedoara, România”.
Dintre personalităţile prezente în carte amintim doar câteva, atât cât să vă faceţi o imagine în ce lume selectă a intrat sportivul-bibliotecar de pe Jiu-Petroşani: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Doina Cornea, Adrian Năstase, Neagu Djuvara, România Matcașu, Călin Popescu-Tăriceanu, Petre Roman, Teodor Mărieș, Ioana Bărbat, Victor Ponta, Mugur Isărescu, Cristian Sima, Dacian Cioloş, Herta Müller, Mirjam Bercovici, Mihai Șora, Irina Margareta Nistor, Ivan Patzaichin, Tiberiu Ușeriu, Miodrag Belodedici, Bogdan Hossu sau Dumitru Prunariu.
În cuvântul său, autorul Cornel Brad a ţinut să specifice printre altele: „Luptători pentru dreptate, preşedinţi de stat, cetăţeni decăzuţi din drepturi, eroi de război sau de conjunctură istorică, premieri ai Guvernului, deţinuţi politici şi opresori, înalţi clerici şi simpli păcătoşi, justiţiari şi condamnaţi, istorici şi performeri sportivi, filozofi, activişti de mediu, victime şi salvatori, antreprenori de succes şi săraci lipiţi pământului sunt cu toţii cuprinşi în această carte pentru că la începutul anului 2017 mi-am propus să conturez conceptul de Putere, printr-o serie de portrete dedicate Centenarului Statului Român modern. 
România poate fi iubită dintr-o mulţime de motive, românii săi la fel (...)”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter