02.09.2018,  19:46:24 | 0 comentarii | 750 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Pe terenul de rugby de pe Dealul Institutului, / Memorialul „Aurel Suciu”, ediţia a doua, cu emoţii şi atmosferă caldă, colegială, cum numai rugbyştii pot crea!
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Memorialul „Aurel Suciu”, ediţia a doua, a avut loc, aşa cum vă anunţam, în prima zi a lui septembrie. Atmosfera a fost, ca şi anul trecut, extraordinară, cum numai marea familie a rugbyştilor o poate da, sute de foşti sportivi şi antrenori ai echipei de rugby Ştiinţa Petroşani, dar şi profesori şi susţinători ţinând să participe. Printre ei şi oficiali din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, şi conducerea Universităţii din Petroşani, în frunte cu rectorul Radu Sorin.

Rectorul, gazda evenimentului
Tonul acţiunii l-a dat gazda şi moderatorul acțiunii, Radu Sorin Mihai, profesorul universitar ţinând să ureze, exact la orele 10:00, cum a fost stabilit, un „Bun venit!” tuturor celor ce au acceptat invitaţia.
A urmat apoi un scurt discurs al rectorului Universităţii din Petroşani, din care spicuim: „Este o onoare şi o plăcere pentru conducerea Universităţii din Petroşani ca astăzi să ne întâlnim pentru a treia oară într-o formaţie din ce în ce mai numeroasă, într-o gândire prin care dorim să sărbătorim pe toţi cei care de-a lungul a peste 60 de ani de activitate educaţională şi spor­tivă au dus gloria Institutului de Mine, respectiv a Universităţii din Petroşani. Instituția sărbă­to­reşte în Anul Centenarului 70 de ani de când s-au deschis porţile acestei şcoli de învăţământ superior, se mândreşte că pe lângă cei peste 40.000 de absolvenţi care ne duc faima pe toate cele cinci continente ale lumii, faima instituţiei noastre din Valea Jiului a fost dusă de asemenea de studenţii noştri care au făcut parte din echipa de rugby Ştiinţa Petroşani. Ei sunt cei care au dus faima Florii de Colţ, nu numai la nivel de ţară - unde în 1972 Ştiinţa a câştigat locul II în campionatul naţional, sau cele trei Cupe ale României câştigate în luptele cu Dinamo, Steaua şi alte echipe puternice sau departamentale, dar şi la nivel de Europa sau alte continente, prin sportivii plecaţi de-aici. Şi mă refer aici, în primul rând, la primul antrenor al echipei Ştiinţa Petroşani, care, din păcate, nu a putut fi azi aici, domnul profesor Nicolae Ureche, stabilit în America, dar care va sosi totuşi anul acesta în România. Mă refer, de asemenea, la faptul că gloria Florii de Colţ a fost transmisă şi prin jucătorii, nu puţini la număr, care au făcut parte din echipa naţională de rugby a României în perioade în care ne băteam de la egal la egal cu echipe naţionale din ţări precum Anglia, Franţa, Irlanda, Scoţia, Ţara Galilor, când reuşeam să facem meciuri de senzaţie cu Australia, Noua Zeelandă sau Africa de Sud. Iată de ce astăzi, cu permisiunea dumneavoastră, am să-l invit pe domnul primat Tiberiu Iacob-Ridzi să ofere titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani unuia dintre colegii noştri, dintre sportivii noştri care au dus această faimă în echipa Ştiinţei Petroşani, în echipa naţională a României, bătându-se alături de colegi de la egal la egal cu marile echipe ale acestei ţări şi ale lumii. Vă mulţumesc!”.

Primarul Petroşaniului a decernat titlul de Cetăţean de Onoare
„Este o onoare pentru mine şi pentru întreaga comunitate, dar în mod special pentru că eu sunt astăzi desemnat să înmânez titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani unui om care a făcut istorie în sportul petroşenean, îi mulţumesc în numele meu personal şi în numele întregii comunităţi locale domnului profesor Mircea Ortelecan. Vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut pentru această echipă şi pentru această comunitate, dumneavoastră şi colegilor dumneavoastră, şi, nu în ultimul rând, vă mulţumesc că existaţi şi că sunteţi contemporan cu noi”, a spus primarul Petroşaniului, înmânând apoi, în uralele şi aplauzele celor prezenţi, onorantul titlu fostului mare rugbyst. 

Emoţiile unui mare rugbyst al României...
„Ştiinţa, Ştiinţa...”, s-a auzit apoi, după care, după vreo trei minute de aclamaţii a luat cuvântul Mircea Ortelecan.
„Sunt onorat pentru înalta distincţie acordată de primărie şi consiliul local şi pentru acest lucru trebuie să le mulţumesc celor care m-au nominalizat pentru a primi acest titlu onorific de cetăţean de onoare. Trebuie să-i mulţumesc domnului primar Tiberiu Iacob-Ridzi, care m-a susţinut în faţa consiliului, mulţumesc consilierilor care au votat acel proiect, mulţumesc profesorilor care mi-au călăuzit paşii pentru pregătirea profesională, mulţumesc colegilor de echipă fără de care nu puteam să fiu astăzi aici. Nu în ultimul rând vreau să le mulţumesc reprezentanţilor presei, care în toată perioada activităţii mele de sportiv m-au nominalizat printre sportivii fruntaşi ai municipiului Petroşani şi ai judeţului.
În urmă cu 52 de ani veneam după o zi şi o noapte la Petroşani pentru a da admiterea la Institutul de Mine. Orientarea spre minerit şi mine se datorează faptului că am copilărit la o colonie minieră din judeţul Sălaj, iar apoi, după absolvirea liceului, în 1966, după un examen scris şi oral, am fost admis - după câteva zile de emoţii - în cadrul Facultăţii de Mine Petroşani (...). Pentru a reuşi, atât în şcoală, cât şi în sport, e nevoie de muncă, e nevoie de anduranţă, de abnegaţie, de dorinţa de a reuşi şi de dorinţa de a învinge. Dar în afară de aceşti parametri mai e necesar să ai lângă tine oameni care să-ţi călăuzească viaţa. În acest sens, Institutul de Mine, universitatea, a avut şi are şi la ora actuală cadre bine pregătite. Sigur, viaţa de student îţi oferă posibilitatea ca în afară de şcoală să faci, după preferinţă, şi sport sau altceva, unde consideri că poţi şi ai talent. În primul an de studenţie am început să practic lupte greco-romane. După câteva luni am reuşit să ajung vicecampion naţional la juniori, apoi am obţinut un loc IV şi o Cupă a Dunării la Turnu-Severin. Întâlnirea cu balonul oval s-a întâmplat în anul III de facultate, când mai mulţi colegi mă solicitau să particip la antrenamentele echipei de rugby, divizionară B pe vremea aceea, în aceeaşi perioadă aveam şi o echipă de Divizia A. După un antrenament, am început să joc şi astfel, până în 1969, când echipa a doua s-a desfiinţat, am practicat în paralel şi lupte şi rugby la Ştiinţa Petroşani. Vreau să menţionez că în toată perioada sportivă am jucat numai pentru Ştiinţa Petroşani. Sportul de înaltă performanţă l-am început în anul IV de facultate, atunci când echipa Ştiinţa m-a luat într-un cantonament la Herculane, după care antrenorii m-au titularizat, jucând la echipa Ştiinţa, până la finalul carierei, în jur de 350 de meciuri (...). Vă mulţumesc încă o dată tuturor şi Hai Ştiinţa!”, a spus Mircea Ortelecan, emoţionat vizibil de uralele şi aplauzele foştilor colegi şi susţinători din tribună.

Diploma de excelenţă şi medalia jubiliară
După cuvântul său, Mircea Ortelecan a avut o surpriză din partea rectorului Universităţii din Petroşani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, care i-a decernat, din partea universităţii, Diploma de excelenţă, alături de o carte - „Monografia Universităţii” - şi de o medalie aniversară - medalia jubiliară a Universităţii din Petroşani cu ocazia a 70 de ani de la înfiinţarea la Petroşani a învăţământului superior de stat.  

Diplome de excelenţă din partea UP
Tot din partea rectorului Universităţii din Petroşani au primit sâmbătă Diplome de excelenţă: preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara - Mircea Bobora (absolvent al UP şi care a s-a adresat ulterior asistenţei mulţumind pentru onoarea de a primi această diplomă), Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroşani (absolvent UP), Marin Ionescu - preşedintele internaţionalilor români de rugby, primarului Vulcanului - Gheorghe Ile (absent), primarului Petrilei - Vasile Jurca (absent), fostul prefect al judeţului - Aurelian Serafinceanu (absent), fostul rector al UP şi actual consilier local - profesorul Iliaş Nicolae, fostul rector al UP - profesorul Nicolae Dima, fostul rector al UP - profesorul Emil Pop, fostul prorector şi decan al UP - profesorul Alexandru Florea, fostul prorector al UP - profesorul Mircea Georgescu, prorectorul UP - profesorul Eduard Edelhauser, prorectorul UP - profesorul Roland Moraru, fostul prorector şi preşedinte al Senatului UP - profesorul Ilie Răscolean, fostul decan şi preşedinte al secţiei de rugby - profesorul Ioan Dumitrescu, fostul şef al catedrei de Educaţie Fizică şi Sport - profesorul Gheorghe Irimie, profesorul Ion Pârvulescu - „fost mare susţinător al acestui sport”, lectorul univ. Gheorghe Pop - „care a susţinut şi a îndrumat echipa”, profesorul „Mitică” Popescu, domnilor Marcel Popovici, Traian Patrăşcoiu („care aduna tot căminul studenţesc şi îl aducea aici pe stadion la meciuri”), fostul decan al Facultăţii de Mine, profesorul Ilie Radoveanu.

Internaţionalii de rugby au făcut şi ei premieri simbolice
Acelaşi Marin Ionescu a înmânat apoi, din partea Asociaţiei Internaţionalilor de Rugby din România, rectorului Universităţii din Petroşani o plachetă memorială, pentru ideea organizării şi punerea în practică a Memorialului Aurel Suciu, „în amintirea acestui mare om şi de rugby şi sprijinitor al acestui sport”. Pe lângă plachetă, Radu Sorin a primit şi un tricou al asociaţiei internaţionalilor şi o cravată. Mai mult, Marin Ionescu a oferit şi câte o insignă cu emblema AIRR tuturor celor prezenţi în tribune. Preşedintele AIRR nu a uitat nici de fiul regretatului Aurel Suciu, Alin, prezent de asemenea, căruia i-a oferit, în memoria tatălui său, în mod simbolic, tot o cravată şi un tricou.

Diplome de excelenţă şi pentru mulţi foşti mari rugbyşti
Către finalul acţiunii au primit Diplome de excelenţă şi foşti mari sportivi ai secţiei de rugby, totul terminându-se într-o atmosferă caldă, prietenească, la final fiind făcute şi mai multe fotografii de grup.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter