03.09.2018,  18:17:03 | 0 comentarii | 735 vizualizari
De vorbă cu inspectorul general şcolar, profesorul Maria Ştefănie, despre deschiderea noului an şcolar în judeţul Hunedoara
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Deoarece luni, 10 septembrie, începe noul an şcolar pentru aproximativ 58.000 de tineri din judeţul Hunedoara, am dorit să aflăm cum sunt pregătite şcolile şi liceele hunedorene, dar mai ales cele din Valea Jiului, pentru a-i întâmpina pe elevi. În acest sens, cu o săptămână înainte, am stat de vorbă cu inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, doamna profesor Maria Ştefănie.

263 de unităţi şcolare şi structuri de învăţământ pe raza judeţului Hunedoara
Pentru început trebuie să vă spunem că există pe raza judeţului Hunedoara 109 unităţi şcolare cu personalitate juridică, care au arondate 154 de structuri, anul trecut fiind înscrişi circa 58.000 de elevi la şcolile gimnaziale şi liceu de pe raza judeţului nostru.
„Anul acesta avem înscrişi circa 57.000 de elevi, dar să nu ne grăbim cu această cifră deoarece de azi, 
3 septembrie, şi până pe 6 septembrie are loc etapa a II-a de înscriere la clasa a IX-a şi la alte forme de învăţământ, cum e cel tehnologic. La finele acestei săptămâni vom avea cifra exactă şi care va fi probabil mai mare decât cea pe care o ştim azi”, a menţionat Maria Ştefănie.

Doar 12 unităţi şcolare din judeţ mai au probleme cu autorizaţia de funcţionare. Trei sunt din Vale
Din punct de vedere al autorizaţiei de funcţionare, există în acest moment trei unităţi şi nouă subunităţi, deci un total de 12 instituţii de învăţământ, care nu beneficiază de această autorizaţie. Două dintre aceste exemple provin din mediul rural, la şcoli din Boşorod şi Orăştioara de Jos, în timp ce celelalte 10 provin din zona urbană, din care trei din localităţile din Valea Jiului (o şcoală din Aninoasa, Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” Petroşani – corpul vechi şi filiala „Rudolf Steiner” de la Lupeni). În ceea ce priveşte şcoala din Petroşani, de la inspectorul şcolar general hunedorean am aflat ceea ce vă spuneam şi din ceea ce ne declarase primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi: „De la anul, când va fi dată în funcţiune noua grădiniţă, I.G. Duca - corpul vechi nu va mai avea probleme cu autorizaţia de funcţionare, aceasta fiind de altfel o clădire reabilitată, modernă, dar care are în prezent problemele cu circuitele, intersectându-se acolo zona de clase de grădiniţă cu zona de clase de şcoală gimnazială”.

Igienizări, reparaţii...
Legat de ultimele pregătiri în ceea ce priveşte baza materială din şcoli şi licee, Maria Ştefănie ne-a subliniat faptul că în toate şcolile şi liceele de pe raza judeţului se fac pregătiri intense pe ultima sută de metri, începând cu lucrări de igienizare a claselor şi grupurilor sanitare şi mici reparaţii şi terminând cu anumite lucrări exterioare, inclusiv la terenurile de sport şi la anexe.

Nu sunt probleme cu manualele şcolare
Destule probleme au existat în anii anteriori cu materialele. Ei bine, anul acesta cei de la inspectorat sunt mulţumiţi de acest aspect, Maria Ştefănie spunându-ne faptul că „au fost onorate toate comenzile aşa cum au fost făcute de către şcoli şi licee”. Totuşi, se mai aşteaptă în această săptămână manualele de clasa I, care încă nu au apărut, şi o parte din manualele de clasa a VI-a. „Stăm mult mai bine la acest capitol faţă de anii anteriori şi să sperăm că ne vor sosi în timp util şi ultimele manuale, cele de clasa I şi cele rămase de trimis pentru clasa a VI-a, pentru că o mare parte dintre acestea le-am primit deja.

Act de predare de calitate şi siguranţa elevilor în şcoli
O altă mulţumire a doamnei inspector şcolar general constă în faptul că anul acesta repartizarea cadrelor didactice s-a făcut mai bine ca în anii trecuţi, ceea ce va conduce, în opinia dumneaei, la un învăţământ mai stabil şi de calitate. 
„De altfel, săptămâna aceasta vom mai avea şedinţe cu directorii de şcoli, unde se vor discuta toate problemele rămase şi unde va fi stabilit şi Programul de acţiune. Noi mergem în continuare pe ideile dezvoltate în timp şi puse în practică în judeţul nostru, adică pe stabilitate şi siguranţa elevilor, precum şi pe un act de predare a materiei la clase de calitate. Acestea fac parte din crezul nostru şi după aceste cerinţe este necesar ca toate cadrele didactice să trebuiască să se conformeze, altfel nu se poate”, susţine Maria Ştefănie.

Cinci proiecte pe POCU în acest an şcolar
În materie de proiecte şcolare, noul an şcolar va aduce Inspectoratului Şcolar Judeţean nu mai puţin de 5 proiecte pe POCU, în două dintre acestea inspectoratul fiind beneficiar, în alte trei fiind partener. „Prin aceste proiecte nu sunt uitaţi copiii din medii defavorizate, dar nici elevii de liceu (Proiectul A doua Şansă), ori copiii care urmează cursurile liceelor tehnologice şi care au nevoie de practică de specialitate la agenţi economici pentru a putea învăţa bine meseria pentru care se pregătesc”, a mai spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter