04.09.2018,  16:06:52 | 0 comentarii | 879 vizualizari
Parcul CAP Lupeni, realizat după idei arhitecturale moderne, răspunde nevoilor cetăţenilor de orice vârstă
de Alina PIPAN

Parcul CAP Lupeni a fost finalizat. Este primul parc realizat după idei arhitecturale moderne, care a scăpat de amprenta comunistă. Este evident că această amenajare se datorează în primul rând deschiderii spre o viziune modernă a primarului Lucian Resmeriță, care nu doar s-a plimbat prin lume, a și asimilat unele idei puse în practică, și acum le vede proiectate la Lupeni. Un al doilea lucru evident este faptul că primarul nu face după cum se gândește dumnealui că ar fi mișto, ci se bazează pe experiența unui profesionist.

Parcul structurat în funcție de nevoi, pe trei grupe de vârstă

Parcurile din Valea Jiului au o problemă, fiind realizate pe vremea comuniștilor, nu au cuprinse în structura lor spații de distracție pentru adolescenți, așadar se improvizează. Vârsta adolescenței începe de la 13 ani și se întinde până peste 20 de ani, deci este clar, se răspunde greu nevoilor oricărei vârste. Așadar, acum administrațiile locale recuperează, încercând să creeze astfel de spații și pentru adolescenți. La Lupeni ideea skate-parcului lansată de opoziție a rămas în picioare și a fost preluată de primar, care va amenaja un astfel de parc.

 La CAP, din nou, s-a mizat pe dorința adolescenților de a face mișcare. Cei mai mulți adolescenți au skateboarduri, role, longboarduri, bicle, hoverboarduri, trotinete, etc.  Au nevoie și de un spațiu sigur în care se pot da cu ele, așadar aici a fost amenajată o piațetă simplă, care să permită adolescenților să se dea toată ziua pe două, trei, patru roți. Piațeta este realizată din dale bicolore.

Piațeta va fi și scena principală a decorațiunilor de sărbători. În mijlocul piațetei a rămas un stâlp de susținere, care va folosi la realizarea cupolei de lumini pe timpul sărbătorilor de iarnă. Aici vor fi amenajate și figurilele decorative. Pe timpul verii stâlpul va fi îmbrăcat în trandafiri, pentru a arăta mai aspectuos.

”Stâlpul acela are utilitate, chiar dacă nu este estetic. Vom încerca să îl îmbrăcăm în trandafiri de sus până jos. Sperăm că va și rezista amenajat astfel, pentru că se fură foarte multe flori. 70 la sută din trandafirii plantați au fost furați. Oricum, pe timpul iernii el va ajuta la ancorarea cupolei de lumini. Dacă nu vom putea să-l amenajăm în flori, ne gândim la înlocuirea lui cu unul sezonier”, a explicat primarul.

 

Locul de joacă pentru copii are jocuri felurite. Se întinde pe o suprafață destul de mare, are de la tobogane la mașinuțe, leagăne, balansoare, plase de cățărat la orice își mai poate dori un copil mic. Cu siguranță acesta nu se plictisește acolo. Locul a fost amenajat mai aproape de spațiul destinat adulților și vârstnicilor, pentru ca bunicii să își poată supraveghea nepoții în parc.

 

Locul de siestă pentru vârsta a treia este o provocare, și poate cel mai costisitor după cel de joacă pentru copii. Trebuie să aibă bănci multe, apropiate, foișoare, umbrare, alei, spații verzi, iar parcul de la CAP le are pe toate.

 

O investiție de 400.000 de lei

 

400.000 de lei sunt bani mulți, dar nu exagerat de mulți pentru modernizarea unui parc. Practic acest loc a fost reamenajat de la A la Z.

”Am început anul trecut amenajarea cu trasarea noilor spații: piațeța, spațiul de joacă și parcul pentru vârstnici. Am realizat alei, spații verzi multe, am realizat infrastructura subterană. Anul acesta am instalat jocuri noi, am amenajat piațeta cu dale, am turnat asfalt, am pus borduri, am instalat mobilier urban. Efortul a fost mare, s-a muncit din greu, dar locul arată foarte bine. Sperăm doar să se păstreze.  Acest spațiu răspunde nevoilor copiilor, adolescenților, adulților, și nu va fi singurul”, ne informează primarul Lucian Resmeriță.

Parcul are alături și toaletepublice, deservite de doi oameni, de la ora 8.00 până la ora 22.00


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter