11.09.2018,  17:51:49 | 0 comentarii | 1121 vizualizari
De la directorul Alexandru Lăutaru, / Noutăţi despre Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” 
de Corneliu BRAN

De mai multă vreme avem în Valea Jiului, la Petroşani, unul dintre cele mai bune licee din judeţul Hunedoara. Este vorba de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, sau „teoretic” cum îl ştie tot petroşeneanul. Această apreciere nu o facem noi, ci o spun rezultatele şcolare, mediile de promovabilitate, rezultatele de la Bacalaureat, dar şi numărul mare de elevi care, după absolvirea liceului, ajung să urmeze cursurile celor mai bune facultăţi din ţară şi, în ultimii ani, din Europa, dar și rezultatele la concursurile şcolare şi olimpiade. 
Pentru că a început un nou an şcolar, am stat marţi de vorbă cu directorul acestui colegiu naţional, profesorul de matematică Alexandru Lăutaru, cel care conduce destinele liceului de ceva vreme şi care este un profesor „de o viaţă”, după cum chiar dumnealui ne zice.

Două proiecte Erasmus - o premieră 
În primul rând am vrut să aflăm de la interlocutorul nostru care sunt noutăţile pentru anul şcolar 2018-2019.
„Noutăţile sunt tot vechi, dacă pot spune aşa, în sensul că noi sperăm să avem cel puţin aceleaşi rezultate ca şi în anul şcolar trecut şi ca şi în ultimii trei-patru ani. Din păcate, ca peste tot prin ţară, resursele materiale au fost şi sunt limitate, ca să nu le spun mici, dar, prin eforturile pe care le depunem am reuşit şi în acest început de an şcolar să oferim condiţii foarte bune pentru elevi şi profesori. Liceul nostru se situează într-o poziţie fruntaşă la nivel de judeţ raportat la rezultate, după Prislop, şi de aceea acest lucru ne onorează, dar în acelaşi timp ne şi obligă, astfel încât trebuie să ţinem în continuare ştacheta cât mai sus, din toate punctele de vedere, deci şi din punct administrativ. Există totuşi şi noutăţi, dacă tot m-aţi întrebat o să vi le spun. Din fericire, pentru noi e prima dată când liceul nostru e implicat în două programe cu finanţare europeană, Erasmus. Sperăm ca mobilităţile care vor fi efectuate între partenerii noştri şi noi să aducă un plus la acest liceu. Subiectul celor două proiecte sunt, zic eu, de interes general. Primul proiect, intitulat Prepare for future career, are ca şi scop învăţarea limbii engleze, pentru ca tânărul să poată accede apoi mai uşor într-o carieră, ştiind la finalul liceului o limbă cu caracter oficial internaţional, cu care te poţi descurca aproape oriunde în lume. Aici sunt implicate în parteneriat patru ţări, pe lângă România. Este vorba de Lituania, Polonia, Italia şi Turcia. Cel de-al doilea proiect, intitulat Promotion of Identity European Culture and Tradition, se referă la cetăţenia europeană şi la tot ce ţine de cultură şi tradiţii, aici fiind implicate pe acest proiect elevi şi şcoli din Italia, Grecia şi România. Grupul ţintă pe aceste două proiecte, legat fireşte de colegiul nostru, se referă practic la toţi elevii liceului, dar mobilizaţile vor fi undeva între 9 şi 11 elevi pe un proiect, respectiv 4-6 elevi pe celălalt”, a declarat directorul Lăutaru.

Modernizarea şi reabilitarea clădirii 
Deși soluția de bun-simț ar fi aceea a mutării acestui colegiu în sediul fostei școlii nr. 5, o soluție agreată de comunitate, nu înțelegem de ce această mutare nu s-a întâmplat încă. Este evident că la sediul fostei școli sunt condiții mult mai bune decât la sediul actual. De la directorul Lăutaru am aflat însă altceva, că e posibil ca actualul sediu să fie modernizat: „Nu sunt probleme cu clădirea liceului şi nici cu baza materială, dar vreau să vă dau o informaţie în premieră şi care ţine practic de o dorinţă a noastră pe care vrem să o punem în practică, ce va schimba din temelii faţa liceului. Vrem ca în acest an şcolar să accesăm printr-un proiect amplu Programul Operaţional Regional, Axa 3-4, prin care să obţinem modernizarea şi reabilitarea acestui liceu, clădirea liceului nostru fiind cuprinsă după cum se ştie în patrimoniul naţional. Cred că nu va fi imposibil, aşa cum şi I.G. Duca a accesat fonduri europene pentru corpul vechi de şcoală, aşa vrem să facem anul acesta şi noi. Lucrul acesta nu se va putea face decât prin consiliul judeţean, care trebuie să ne ajute la demararea acestei acţiuni, deoarece trebuie să aloce nişte bani pentru studiul de fezabilitate, alături de Primăria municipiului Petroşani, care va fi aplicantul proiectului, colegiul nostru fiind beneficiarul proiectului. Domnul primar Tiberiu Iacob-Ridzi este deschis la această idee şi ne-a promis tot sprijinul, iar în ceea ce priveşte consiliul judeţean, cu conducerea acestui for nu am discutat încă deoarece momentan suntem la faza strângerii de informaţii şi documentare, urând să purtăm o discuţie. Cred că ţinând cont că vorbim de o clădire de patrimoniu şi de un liceu cu rezultate remarcabile, care aduc faimă nu doar Văii Jiului sau Petroşaniului, ci întregului judeţ, nu vor fi probleme ca cei de la judeţ să ne susţină. Cum sunt sigur că şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara ne va da, de asemenea, tot sprijinul”, a declarat Alexandru Lăutaru.
Credem totuși că tot clădirea Școlii Generale nr. 5 Petroșani ar fi cea mai bună soluție pentru un sediu mai… respirabil. Aceasta nu înseamnă că nu va trebui refăcută clădirea actualului liceu, și să i se schimbe destinația de către primărie și consiliul local.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter