12.09.2018,  18:16:56 | 1 comentariu | 1153 vizualizari
Universitatea din Petroșani / Conferinţa „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”


de Corneliu BRAN

Astăzi, 13 septembrie, chiar de Ziua Pompierilor şi de ziua Sfântului Corneliu Sutaşul, în Aula Universităţii din Petroşani, începând cu orele 12:00, va avea loc conferința „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”.

Întâlnirea de la Universitatea din Petroşani va reuni politicieni din cadrul Parlamentului Europei, al Parlamentului României şi al Guvernului României, reprezentanţi de la vârful administraţiilor locale din Valea Jiului şi de la judeţ și ai Complexului Energetic Hunedoara şi preşedinţi de sindicate miniere. Îi amintim aici pe cei care vor lua cuvântul: comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, susţinătoarea de bază a României pe lângă CE la această platformă, Glorieux Jaques, vicepreşedintele Comisiei consultative pentru mutaţii industriale din cadrul Comitetului Economic şi Social European, Pierre Jean Coulon, preşedintele Secţiunii pentru transporturi, energie din Comitetul Economic şi Social European, doamna Ana Luisa Duran Fraguas, Asociaţia Europeană a Regiunilor Miniere Carbonifere, ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Doru Vişan – secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, parlamentarii hunedoreni Cristian Resmeriţă – senator de Valea Jiului şi Laurenţiu Nistor – deputat de Hunedoara, Dumitru Fornea, raportor pentru Avizul CESE, primarii celor şase localităţi din Vale, respectiv Tiberiu Iacob-Ridzi, Lucian Resmeriţă, Gheorghe Ile, Dănuţ Buhăescu, Vasile Jurca şi Nicolae Dunca, Samuel Dioane, director general al CEH (și lăutar…), Ioan Stamin Purcaru, preşedintele CA al CEH, Darius Cîmpean, preşedintele Sindicatului „Muntele”. 
Gazdele conferinţei vor fi cei din conducerea Universităţii din Petroşani, amfitrionul de bază fiind chiar rectorul prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, cel care va anunţa deschiderea evenimentului şi va avea primul discurs. 
Radu Sorin ne-a împărtășit mai multe despre acest eveniment: „Suntem onoraţi să fim gazda conferinţei care vizează în primul rând posibile soluţii de finanţare din fonduri europene pentru dezvoltarea Văii Jiului, o zonă carboniferă inclusă în platforma Comisiei Europene ce vizează zonele carbonifere din Europa, soluţii şi variante ce vor fi prezentate de către doamna Corina Creţu, comisar european. La eveniment va fi prezent şi ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb şi ministrul Finanţelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, doi miniştri care sunt implicaţi direct în această idee şi care pot rezolva sau recomanda multe dintre chestiunile tehnice ale problematicilor întâlnite legate de acest subiect, inclusiv să ofere soluţii alternative la minerit şi în restructurarea mineritului. Spun asta deoarece, după cum vedem, mineritul se tot restructurează, dar n-a fost gândit un plan coerent pe 25-30 de ani de reamenajare a acestei zone şi de crearea unor alternative economice pentru zona noastră. S-a făcut o primă încercare mai demult, cu crearea de zone defavorizate, unde a fost inclusă şi Valea Jiului, numai că această idee nu şi-a atins scopul deoare au venit atunci foarte multe firme din Bucureşti sau din ţară, şi-au deschis birouri de garsonieră, cum se zicea atunci, aveau activitate, cum s-ar zice, dar banii mergeau în alte părţi. Pe de altă parte, cei care trebuiau a fi angajaţi de către acele firme, dintre disponibilizaţii din minerit, nu erau angajaţi, ca atare Valea Jiului începând să se şi depopuleze treptat din lipsa locurilor de muncă.
Noi, Universitatea din Petroşani, ne dorim să avem rolul de tampon între administraţiile zonale şi judeţene şi ministerele din Guvernul României şi Comisia Europeană. Noi vrem mai mult, să devenim un partener real, pragmatic, care să sprijine găsirea de soluţii de dezvoltare durabilă regională. Universitatea din Petroşani are mai multe propuneri de proiecte, dar trebuie să vedem care dintre ele vor putea obţine finanţarea. Însă numărul unu după noi, şi am cerut-o permanent şi o vom cere în continuare Guvernului României, este crearea de facilităţi fiscale pentru cei ce vin şi investesc înValea Jiului. După aceea, o altă propunere a noastră este un studiu sociologic în perioada imediat următoare, prin care să vedem ce se pretează ca dezvoltare economico-socială, ce posibilităţi există şi cum putem dezvolta acele activităţi cerute de comunitate, fie că ele vor opera în turism, în agroturism, sau în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii trebuie să fim cu toţii de acord ce linie trebuie să urmăm, să avem un plan unitar pe Vale care să ne aducă acea dezvoltare de care vorbim. Sunt de acord că putem să găsim unităţi industriale mici şi mijlocii pentru procesarea unor produse tradiţionale locale, sau întreprinderi mici şi mijlocii care să folosească forţa de muncă actuală deja calificată, ori să dezvoltăm staţiunile turistice existente şi noi staţiuni la vestul sau la estul Văii, dar acel studiu sociologic de care vorbesc trebuie să ne arate exact ce-şi doreşte comunitatea şi ce posibilităţi exacte există în acest sens. Nu în ultimul rând, reconversia profesională pe bani europeni sau de la guvern e absolut necesară din timp, astfel încât în momentul când proiectele încep să fie implementate, forţa de muncă calificată, în ceea ce se doreşte prin acele proiecte, să existe! Reconversia se poate face prin cursuri de pregătire teoretică şi practică atât la universitatea noastră, cât şi la licee sau la forţele de muncă. Noi suntem dispuşi pentru orice cursuri postliceale sau postuniversitare de reconversie”, ne-a declarat rectorul Radu Sorin.


Comentarii articol (1 )

#1 Vasile12.09.2018,  20:11:20
Valea jiului vrea fapte nu vorbe , ex. modernizarea drumului DN 7A spre Voineasa si Transalpina ca ne rupem masinile , drumul spre Herculane , ...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter