19.09.2018,  18:00:58 | 0 comentarii | 1304 vizualizari
Direct de la primarul Lucian Resmeriţă / Despre drumurile Lupeniului


de Corneliu BRAN

Tudor Vladimirescu va fi asfaltată anul acesta de la TESMA şi până la spital
Strada Tudor Vladimirescu din Lupeni va fi reabilitată pe o porţiune semnificativă, de la fosta ţesătorie TESMA şi până la spitalul municipal din localitate. Această lucrare se va face din economiile făcute de primărie în 2018, iar tronsonul rămas de reabilitat de la spital şi până în centrul vechi, zona BARIL, va fi finanţat cu bani europeni pe un proiect la care deja se lucrează în vederea depunerii lui cât mai repede. Cel puţin aşa a susţinut miercuri, 19 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Lucian Resmeriţă.
„Vreau să vă spun că am dat drumul unei lucrări foarte importante din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al comunităţii. Şi anume, am reuşit să licităm şi să facem toate demersurile pentru drumul principal din municipiul Lupeni. În campania electorală am promis oamenilor că vom continua drumul principal de la TESMA până aici jos, la BARIL, astfel încât condiţiile de trafic să fie unele decente pentru anul în care ne aflăm. Atunci când am promis acest lucru, fratele meu, fostul primar, reuşise să facă jumătate din acest drum ce parcurge municipiul Lupeni, de la Edil până la TESMA, este vorba de un tronson de pe acest DN 66A, mie revenindu-mi misiunea de a continua această lucrare. Mă bucur că în prima fază am reuşit să proiectăm, apoi că am reuşit să licităm şi să avem şi un câştigător al lucrărilor. După care, bineînţeles, urma partea a doua, cea mai importantă şi cea mai grea, aceea de a avea banii pentru această lucrare. La începutul anului, după cum probabil ştiţi, nu am reuşit să bugetăm această lucrare decât cu 5 miliarde lei vechi. M-a bucurat foarte mult faptul că anul acesta am reuşit ca, împreună cu angajaţii primăriei din Lupeni, să facem economii foarte mari. Am făcut economii atât la servicii, cât şi la lucrările avute în urma licitaţiilor, astfel încât am reuşit să strângem de peste tot, din stânga şi dreapta, jumătate din suma necesară pentru această lucrare. Din 2,2 km, cât are această porţiune de drum nereabilitată, şi cât s-a licitat, anul acesta reuşim să facem asfaltarea de la TESMA şi până la Spitalul Municipal Lupeni, pe ambele sensuri de circulaţie, dorind să facem în aşa fel încât condiţiile de circulaţie să fie mult mai bune. Vom avea două straturi de asfalt de turnat. Deja, am început raşchetarea drumului din drept cu TESMA, de unde vom continua până la spital. Pe unele porţiuni vor fi turnate chiar trei straturi de asfalt, acolo unde este nevoie vom avea un strat de egalizare, un al doilea de uzură şi deasupra stratul de finisaj. Mă bucur că am putut face aceste economii, astfel încât să putem da drumul la lucrare încă de anul acesta. Vă spun cu sinceritate, la începutul anului nu am crezut că vom reuşi lucrul acesta, dar economiile făcute au fost foarte bune. Ceea ce înseamnă că am reuşit să gestionăm împreună foarte bine lucrările pe care le-am avut în municipiul Lupeni.
Cealaltă parte a drumului DN 66A, ce traversează localitatea noastră, Tudor Vladimirescu cum o numim noi, o vom rezolva anul viitor, vom încerca acest lucru prin accesarea de fonduri europene. Deja lucrăm la acest proiect şi vom încerca ă fie făcut prin bani europeni acest kilometru de drum, 1,2 km cât mai rămâne de asfaltat. 
Nu am putut să atragem fonduri europene pentru tronsonul de drum anul acesta, deoarece nu a existat axa de finanţare, doar acum fiind lansată axa de finanţare de care vorbeam, unde putem să introducem o parte din acest drum principal al Lupeniului”, a declarat Lucian Resmeriţă.
Ulterior, răspunzând la întrebarea legată de suma de care e vorba la acest drum principal al localităţii, edilul a menţionat: 
„Suma care a fost licitată la început a fost de vreo 5,4 milioane lei şi s-a licitat undeva la 4,6 milioane lei, dacă nu mă înşel. Noi avem acum jumătate din aceşti bani, chiar puţin mai mult din aceşti 4,6 milioane lei. Dar aici vreau să vă spun un lucru important: vom avea un sens giratoriu. Sensul giratoriu de care vorbesc va lega spitalul cu centura oraşului. Va fi un sens giratoriu iluminat, o să avem inclusiv jocuri de lumini pe el. Acum lucrez cu un arhitect ca să încercăm să scoatem în evidenţă ce are Lupeniul mai frumos, să încercăm să-l descriem acolo, astfel încât când vor veni turiştii înspre Straja sau Câmpu lui Neag să vadă ceva interesant”.
Întrebat despre calea ferată care traversează DN 66A în zona din centrul Lupeniului şi care în mod normal nu mai e folosită, primarul Lucian Resmeriţă a precizat: 
„Calea ferată va fi scoasă de-acolo, bineînţeles cu acordul Minei Lupeni, deoarece această cale ferată nu este a primăriei, ci a minei, deci în patrimoniul lor. Ei au o mică problemă din punctul de vedere al bunurilor, toate bunurile lor sunt mai puţin valoroase decât datoriile pe care mina le are. Dar acea zonă o s-o rezolvăm cu siguranţă”.

Cartierul Ştefan va avea rigole, dar şi drum principal asfaltat integral
Anunţurile bune legate de drumurile din municipiul din vestul Văii Jiului nu s-au încheiat aici, primarul lupenean dându-le o veste bună şi celor câteva mii de localnici din Cartierul Ştefan, situat undeva deasupra Minei Lupeni, unul dintre cele mai vechi şi mai de tradiţie cartiere din Lupeni şi din Vale, cu case vechi muncitoreşti de colonie, cum se aflau pe vremuri, pe la începuturile mineritului.
„Dacă discutăm despre drumuri, vreau să vă spun că ţinem foarte mult la Cartierul Ştefan. Lucrăm de trei luni de zile la rigolele din acel cartier. Se fac rigole atât pe partea stângă, cât şi pe partea dreaptă, astfel încât apa să nu mai stea şi să meargă la vale, cum e normal. Cel mai important lucru pentru un drum, pentru o casă sau orice anexă ai avea este să deviezi apele din zonă. Iar noi asta facem acum. După care, aveam programat anul acesta ca de la strada 8 din acest cartier să asfaltăm până sus de tot, practic tot drumul principal din Ştefan. Dar vestea bună e că am fost marţi la Bucureşti şi am reuşit să mai aducem nişte bani acasă, lucru foarte important! Vom face cu aceşti bani aduşi – şi spunem în premieră acest lucru (!) – tot drumul din Ştefan! Deci, nu vom mai asfalta doar de la strada 8 până sus în capăt, aşa cum le-am promis oamenilor, ci vom asfalta tot Ştefanul, inclusiv la curba unde sunt nişte gropi destul de adânci, o zonă de drum din beton turnat de pe timpuri. Dacă acum doi ani de zile am reuşit să lărgim acel drum din Ştefan, care la momentul respectiv nu avea decât o singură bandă, administraţia găsind fonduri pentru acele lucrări, inclusiv pentru zidul de sprijin şi pentru asfaltatul acelei bucăţi de drum, acum, de-acolo şi până sus la ultima stradă, în maxim o lună de zile, vom asfalta toată acea stradă, astfel încât oamenii să fie mulţumiţi.
Ştiu şi că în ultimele luni de când se lucrează în Ştefan au existat unele nemulţumiri ale unor cetăţeni, dar nu avem ce face. Trebuie înţeles de toată lumea că atunci când se lucrează se creează un disconfort, nedorit de mine ca primar, sau de constructor, dar aşa se întâmplă la orice lucrare mai e praf, mai e noroi... Acesta este tot un obiectiv pe care mi l-am propus în campanie şi pe care o să-l reuşim să-l finalizăm în maxim o lună de zile”, a menţionat edilul lupenean.
Întrebat ce sumă de bani a adus de la Bucureşti, Lucian Resmeriţă a răspuns: „În Cartierul Ştefan suma care a trebuit să fie completată la ceea ce aveam noi înainte este de peste 1,4 miliarde lei vechi, cred că cu TVA cu tot. Deci aceasta este suma faţă de suma alocată dinainte, adică încă jumătate, ca să vă daţi seama. Banii i-am primit de la Ministerul Transporturilor. Proiectul cu rigole şi cu jumătate din drumul din Ştefan, de la strada 8 şi până sus, costă undeva la 4,5 miliarde lei, chiar 5 miliarde lei dacă nu mă înşel, iar noi am mai completat acum cu 1,5 miliarde, aproximativ”.

Strada Pomilor va fi finalizată tot în acest an
Primarul Lucian Resmeriţă n-a uitat nici de o a treia mare lucrare de la drumurile Lupeniului, o stradă importanţă pentru câteva sute de lupeneni, dar şi pentru staţiunea Straja, fiind pe viitor o stradă de legătură între municipiu şi „oraşul de sus”. Este vorba de strada Pomilor, acolo unde înainte Apa Serv a introdus canalizarea şi unde acum strada se asfaltează cu covor asfaltic integral.
„La strada Pomilor noi am reuşit să realizăm o pătrime din lucrările de asfaltare, partea de sus a ei care leagă această stradă cu drumul spre Straja. Am început şi se lucrează de două săptămâni de zile şi la partea de jos, de la Ocolul Silvic Lupeni şi vom merge până sus la ultima casă. Le spun oamenilor că până în iarnă, când va da prima zăpadă – bine, sper să nu dea prima zăpadă chiar săptămâna viitoare sau luna viitoare –, sau mai bine spus până când vom avea temperaturile de afară bune de asfaltat, acea stradă va fi finalizată aşa cum am promis. Se lucrează acum acolo la rigole. 
S-a întârziat un pic lucrarea, dar nu din cauza administraţiei publice, şi să zic aşa nici din vina Apa Serv. De reţinut că am introdus apă şi canal pe strada respectivă, servicii pe care acolo cetăţenii nu le-au avut niciodată. Apa şi canalizarea de-acolo ne-au costat, pe noi, administraţia locală, 1,7 miliarde lei vechi. Nemulţumiri ştiu că există atunci când este noroi, dar când lucrezi la un teren şi plouă, normal că se creează şi acest disconfort. Trebuie să se şi înţeleagă aceste lucruri, apropo de cei nemulţumiţi de acest aspect (...)”.

Drumul spre Straja aşteaptă în continuare „viteza de reacţie” a celor de la Consiliul Judeţean Hunedoara
O problemă deosebită, că tot a fost o mare parte a conferinţei de presă a primarului Lupeniului axată pe drumuri, o are drumul spre staţiunea Straja, din ce în ce mai cu probleme şi mai degradat. După cum se ştie, Lucian Resmeriţă a făcut apel către cei din conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara să înceapă lucrările de reabilitare la acest drum cât mai repede, deci să aloce şi bani pentru lucrări. Întrebat de ZVJ ce se mai aude cu acest drum, ţinând cont că deja toamna şi-a intrat în drepturi iar nu peste multă vreme începe sezonul de schi şi aglomeraţia în staţiune, primarul a răspuns următoarele:
„Am făcut o solicitare către consiliul judeţean şi sunt convins că au înţeles acest lucru. Consiliul judeţean mai trebuie să vină şi în sprijinul primăriilor, fireşte, acolo unde au drumuri şi acolo unde au anumite bunuri, poduri ş.a. Este o situaţie ce trebuie rezolvată, să nu se uite că Straja are 5.000 de turişti pe timp de iarnă zilnic, iar pe timp de vară a avut 1.000 de turişti zilnic! Da, 1.000 de copii au fost zilnic vara aceasta în staţiunea Straja şi au avut parte de un drum destul de impracticabil. După o iarnă grea, timpul a trecut şi noi acum trebuie să prioritizăm această treabă. Le-am solicitat în mod deosebit şi n-o să accept să nu primim bani pentru drumul din Straja. S-a făcut o rectificare de buget chiar zilele trecute, unde s-au trecut nişte bani către drumurile pe care consiliul judeţean le are, nu le-au nominalizat, dar sunt convins că o să facem în aşa fel încât o să obţinem bani şi să facem apoi acest drum. Nu ştiu dacă vom face anul acesta tot drumul, dar sunt convins că măcar jumătate din el o să-l facem. Împreună putem să dezvoltăm comunităţile, iar fără un drum bun în Straja este normal că vom avea probleme, inclusiv anul viitor, fiindcă turiştii nu vor mai putea urca cu maşina sus în staţiune, ceea ce nu este normal. Dacă avem un drum, atunci trebuie să-l întreţinem şi să avem grijă de el”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter