26.09.2018,  18:11:12 | 0 comentarii | 580 vizualizari
Direct de la sursă…/ Ultimele noutăţi universitare 
de Corneliu BRAN

Ultima dată, după discuţia cu rectorul Universităţii din Petroşani, vă promiteam un bilanţ a ceea ce a însemnat admiterea din toamna lui 2018 şi sesiunea de restanţe din septembrie pentru instituţia de învăţământ superior de stat de pe Dealul Institutului. Azi suntem în măsură să ne ţinem de promisiune, interlocutorul nostru, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul universităţii petroşenene, dându-ne ultimele date legate de aceste două evenimente din viaţa studenţilor din Petroşani.

Legat de admitere şi de ultimele locuri puse la bătaie pentru anul universitar ce se deschide luni, 1 octombrie, profesorul Radu Sorin ne-a declarat: „În ceea ce priveşte admiterea, am ocupat până în prezent toate locurile la masterat. Suntem în etapa în care definitivăm admiterea la doctorat. În ceea ce priveşte licenţa, mai avem încă 20 de locuri. Sunt unii tineri în aşteptare cu dosarele şi care probabil în zilele acestea vor ocupa şi aceste locuri. Practic, cu aceste ultime 20 de locuri vom ocupa şi la licenţă toate cele 640 de locuri. Ceea ce înseamnă un bilanţ bun, mai bun decât anul trecut dacă ţinem cont că am avut cu 30 de locuri mai mult decât anul trecut la licenţă şi cu 15 la master. La master dacă am fi avut dublu numărul de locuri, toate s-ar fi ocupat, în condiţiile în care avem acum aproape 400 de studenţi admişi la master, bugetate şi cu taxă! La doctorat este o altă situaţie: avem de trei ori mai mulţi solicitanţi decât locurile primite. Aici se va da un examen şi în funcţie de interviu şi de mediile avute în timpul facultăţilor, atât la licenţă, cât şi la master, vor fi ierarhizaţi. Cei cu bursă vor fi cei care vor şi rămâne în universitate şi vor lucra pe lângă conducătorii de doctorat, având în portofoliu şi 4-6 ore didactice obligatorii. Cei de la doctorat care sunt fără taxă este de preferat să fie dintre cei care lucrează doar la universitate sau doar într-un institut de cercetări şi să aibă pe cât posibil patru ore didactice. Noi îi vom pregăti pe viitor să devină colegi de-ai noştri, cadre didactice. Cei cu taxă de la doctorat sunt în general oameni din sectorul de producţie sau din cerce­tare, cu o vastă experienţă şi care îşi pun experienţa în slujba realizării unor elemente de noutate care se transpun printr-o teză de doctorat. Unii pot să dorească să se şi perfecţioneze, alţii sunt motivaţi să termine doctoratul deoarece aşa au şanse mari să avanseze pe funcţie şi să primească după aceea şi sporul de 15% ca spor de doctor. Avem şi tineri la doctorat, cu taxă, care lucrează de doar câţiva ani în producţie şi care vor să evolueze atât din punct de vedere profesional, cât şi al practicii productive”.
În ceea ce priveşte sesiunea de restanţe de toamnă, l-am rugat pe Radu Sorin să ne spună cum a decurs.
„A decurs în mod normal, bine chiar, ea s-a încheiat miercuri şi vom vedea exact cum a fost cu date şi procente. Sperăm să mai recuperăm dintre studenţii care n-au reuşit să promoveze acele examene, astfel încât să aibă toate criteriile de trecere în an superior. La anul I, unde e o adevărată problemă, într-adevăr, avem anul acesta, până înainte de ultimele două zile de restanţe, un procent de peste 74% de promovabilitate. Este un procent mai bun decât anul trecut, dar care pentru noi nu este pe deplin mulţumitor şi cred că prin aporturi comune mai intense se puteau obţine un rezultat mai bun şi aici, în jur de 80% cât ne-am fi dorit. Dar să vedem, cine ştie, poate procentul va mai creşte puţin. Să ne înţelegem, când am spus aporturi comune mai intense nu m-am referit ca să-i treacă profesorii pe cei care nu învaţă şi care nu merită să ia examenul. Am vrut să spun doar că tutorii de an, colegii noştri, trebuie să se mobilizeze mai din timp încă din iarnă, şi nu doar din semestrul II. Dacă se făcea mai din timp această mobilizare de care vorbesc, poate că rezultatele erau acum şi mai bune. Pe de altă parte, întotdeauna vorbim la anul I de pierderi inerente. Asta deoarece cei care au venit şi s-au înscris la admitere în anul I poate că după aceea au plecat undeva la muncă în străinătate ori poate au avut probleme de altă natură şi n-au mai putut să urmeze cursurile universitare. Aşa se întâmplă întotdeauna şi nu doar la universitatea noastră”, a menţionat rectorul.
Încheiem prin a mai consemna un amănunt interesant, anul acesta comunitatea studenţilor basarabeni din cadrul Universităţii din Petroşani s-a mărit cu alţi 70 de studenţi.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter