11.10.2018,  15:47:34 | 0 comentarii | 676 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Emoție de toamnă / O revistă (unică) de cancelarie...
de Marian BOBOC

Registrul pe care îl țin în mână în fotografia alăturată datează din 1921. Nu este un registru obișnuit, deoarece conține 5 ediții ale unei reviste artizanale, scrisă de mână de învățătorul Gheorghe Ittu din Lonea, în urmă cu aproape 100 de ani!

Păstrătorul acestei comori, prof. Mihai Niculescu, a povestit că un domn bătrân din Lonea, deținătorul revistei, nu a vrut să se despartă nicicum de registrul. Motivul? Unul cât se poate de practic: registrul avea mai multe pagini albe, numai bune de… fircălit pe ele. În cele din urmă, prof. Niculescu, după moartea proprietarului, a convins-o pe văduva acestuia de importanța istorică a registrului. Doamna s-a lăsat înduplecată. Astfel, a ajuns la prof. Niculescu. Care, surpriză, nu a vrut să facă public conținutul acestui registru, pentru că nu avea consim­ță­mântul proprietarilor reali. Însă, pe fir, a intrat Dumitru Gălățan-Jieț, care l-a convins de impor­tanța publicării într-o carte a registrului. Zis și făcut: cei doi (de fapt, Gălățan) au transcris într-un volum toate aceste ediții ale revistei, bogate în informații locale și articole despre viața școlii petrilene (mai precis, lonene). La mijlocul acestei săptămâni, împreună cu ing. Aron Dumitrescu (directorul tehnic al Cenaclului BOEMA) și alți intelectuali locali, am participat, la Clubul Elevilor din Petrila, la lansarea volumului „Școala noastră/Revista școlii primare de stat din Petrila”. Am și rostit câteva cuvinte despre importanța acestei lucrări în contextul istoric al presei din Valea Jiului și cel pedagogic. După care, am pus prima pagină a acestei reviste inedite între primele pagini ale publicațiilor interbelice ale Văii Jiului, pagini pe care le-am avut expuse oarece timp la Nișa de arte „Boema” de la Localul „Românesc”. Au mai vorbit: Adrian Roznai, Benor Voicescu, Mircea Baron și Bujor Bogdan. La final, îngrijitorii ediției au oferit celor prezenți autografe. 
Cum revistele erau scrise în registru, iar foile erau legate, paginile nu puteau fi multiplicate la copiatoarele timpului, mă întreb cum era citită această revistă? Era ținută în cancelarie și membrii corpului didactic o citeau aici? Era împrumutată acasă? Greu de spus…
Îmi permit o sugestie, la o viitoare ediție: alături de numele păstrătorului și îngrijitorului revistei, să fie scris pe copertă și numele autorului revistei, învățătorul Gheorghe Ittu.
Ținând în mână acest registru, am simțit pentru o clipă cum curge istoria acestor locuri prin sângele meu.... Emoție de toamnă...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter