15.10.2018,  18:28:30 | 0 comentarii | 685 vizualizari
Lansări cărţi Mircea Muthu


de Ziarul Vaii Jiului

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Școala Ardeleană, organizează în ziua de 18 octombrie 2018, ora 18:00, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Salonului Hunedorean al Cărții (Deva Mall, etajul trei, Salle dʼOr), un eveniment cultural de înaltă ținută: întâlnirea cu prof. Mircea MUTHU, reputat critic și istoric literar, poet și eseist, profesor la Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, distinsul om de litere își va lansa două volume de studii: „Repere culturale transilvane II. Alte contribuții istorico-literare” și „Balcanismul literar românesc. Panoramic sud-est european. Confluențe culturale”, ambele apărute la Editura clujeană Școala Ardeleană & Scriptor, în anul 2018 și, respectiv, 2017. 
Mircea Muthu a debutat cu articole în revista clujeană Tribuna, în anul 1967. În anul 1976 a devenit doctor în filologie cu teza Balcanismul în literatura română până în secolul al XIX-lea. 
A colaborat la prestigioasa revistă Echinox, unde a deținut rubrica permanentă intitulată „Orientalia” timp de un deceniu (1970-1980). A fost colaborator constant al revistelor Tribuna, Jurnalul literar, Études Balkaniques, Synthesis, Révue des Études Sud-Est europeenes, South-East Monitor etc. 
Dintre volumele semnate Mircea Muthu, amintim: Orientări critice, 1972; Literatura română şi spiritul sud-est european, 1976; La marginea geometriei, 1979; Paul Zarifopol între fragment şi construcţie, 1982; Permanenţe literare româneşti în perspectivă comparată, 1986; Alchimia mileniului, 1989; Liviu Rebreanu sau paradoxul organicului, 1993; 1998; Esenţe (versuri), 1994; Cântecul lui Leonardo, 1995; Călcîiul lui Delacroix, Făt-Frumos şi vremea uitată, 1998 (în colab. cu Maria Muthu); Dinspre Sud-Est, 1999 (versiune franceză, 2001); Lucian Blaga – dimensiuni răsăritene, 2000; 2002; Balcanologie, vol. I, 2002; Balcanismul literar românesc, 3 vol., 2002.
A îngrijit ediţii din Anton Pann (1973), Liviu Rebreanu (1976), Henri Jacquier (1991), Radu Stanca (1997), Eugeniu Sperantia (1997), Al. Dima (2002). 
A colaborat la dicționare literare: Scriitori români. Mic dicţionar, 1978; Dicţionarul scriitorilor români, 4 volume, 1995-2000; Dicţionar esenţial al scriitorilor români, 2001; Dicţionar analitic de opere literare româneşti, 4 vol., 1998-2004.
Este distins cu Ordinul naţional „Pentru merit”, în grad de Cavaler (2000); Ordre des Palmes Académiques, în grad de Cavaler (2001), pentru servicii aduse culturii franceze și Premiul „George Călinescu” pentru întreaga activitate, decernat de Muzeul Național al Literaturii Române (2016).
Mircea Muthu este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.
Cele două cărți, care se vor lansa în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, ediția 2018, pun în lumină două preocupări majore ale istoricului literar Mircea Muthu: cultura și civilizația transilvană („transilvanismul de ieri și de astăzi”, cum spune autorul) și balcanismul literar românesc, teme analizate amplu, minuțios, cu instrumentar științific și o extrem de bogată documentare. 
Despre cartea sa „Repere culturale transilvane”, autorul declara într-un interviu că ea face parte dintr-un proiect ce „rezidă în posibilitatea şi obligativitatea de a schiţa măcar o analiză spectrală a Transilvaniei culturale din ultima sută de ani pentru că ne pregătim să venim în întâmpinarea centenarului Transilvaniei. Pornind de aici, se pune problema grafierii unui transilvanism cultural din perspectivă românească.”  
Cât privește a doua carte, „Balcanismul literar românesc. Panoramic sud-est european. Confluențe culturale”, aceasta este o vastă și inedită panoramă a interferențelor culturale, literare românești cu spațiul balcanic, divers, multicultural, purtător de influențe ce urcă din civilizația bizantină. Cercetarea balcanismului, pe care, cu acribie și profesionalism, a desfășurat-o vreme de decenii profesorul Mircea Muthu, s-a bucurat de aprecierea unor ilustre personalități ale culturii noastre. Poetul Ioan Alexandru a găsit o excepțională și elocventă caracterizare a întregului efort de creație al autorului acestui volum: „Mircea Muthu răscolește după aur și splendoare în baia de sânge și scrum de cinci veacuri a răsăritului.”
Despre aceste două extrem de valoroase cărți, publicul prezent la lansare va avea prilejul să afle mult mai multe de la autorul acestora, profesorul Mircea Muthu, care în final va oferi autografe publicului prezent.
Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter