16.10.2018,  17:07:44 | 0 comentarii | 4098 vizualizari
Mineritul între modelul „Purcaru - Drăgoi” și „saxafonistul Dioane”, via PSD
de Marian BOBOC

Oricât s-ar mai da cu prosteală în opinia publică, la 31 decembrie 2018 popa va face sfeștania ultimelor tone de cărbune scoase spre vânzare din minele Lonea și Lupeni. Vor fi lacrimi de crocodil, deziluzii. La fel ca la închiderea minei Petrila, vor lipsi din cadru politicienii ambidextri, sindicaliștii mincinoși, afaceriștii veroși. Exact băieții care au profitat la maxim și cu cinism de banii și de voturile (care, până la urmă, tot bani înseamnă) din minerit. Atunci poate se va vedea mai bine că nu ne-a închis nimeni minele, nicio forță ocultă, niciun interes de pe altă planetă, ci doar prostia și, poate…, hoția conducătorilor huilei. E foarte interesant că, la cât s-a furat din minerit, nu există vreun hoț nici în statul real, nici în cel paralel.
Pentru toate partidele, mineritul a fost doar o vacă de muls. Fiecare partid (PD, PNL, PSD, ALDE) și-a pus la încasare competenții. Ce este ciudat e că unii dintre aceștia au fost reciclați din rândul pensionarilor, care nu sunt niște somități în domeniu, ci niște băieți de serviciu. Chiar așa rezervă subțire de cadre să aibă cel mai numeros (și votat) partid din România, PSD, ca să apeleze la pensionari?
La ora aceasta, babele pregătesc coliva și lumânările pentru minerit. Mineritul va fi coborât în groapă. Veșnică pomenire! Atunci când se închid două mine și nici celelalte două nu se simt prea bine, e clar că modelul „Purcaru - Drăgoi” - „saxafonistul” Dioane nu e deloc unul de succes pentru minerit. Și nici pentru PSD…

Cafea și bere… portocalie
În urmă cu ceva săptămâni l-am întrebat pe șmecherul de Stamin Purcaru, directorul general al CONVERSMIN și președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), dacă este pensionar. L-am întrebat și în ziar, și la telefon.
Dimineața m-a sunat șmecherul de Purcaru. Era în formă. Poate că încasase dis de dimineață, căci nu știu în București la ce oră încep poștărițele să umble cu pensiile prin mahalele. Stamin mi-a spus că voi afla despre el dacă e sau nu pensionar când ne vom întâlni, „la o cafea și o bere”. I-am comunicat că nu merg împreună cafeaua și berea, din cauză de… deranj stomacal. „Bine, atunci beau eu cafeaua, și dumneata berea”, a spus Stamin. Recunosc că de la convorbirea cu el eu am băut câteva beri, că doar nu era să șed pe sec. Dar nici una cu șmecherul ăsta… Pe urmă m-am prins că, de fapt, berea promisă este o bere portocalie, o țeapă a la PD. Ba, mai mult, Stamin a intrat într-un fel de „silenzio stampa”. Orice îl întreb, tace ca mormolocul. Dacă băiatul nu ar încasa cu toate mâinile de la statul român, ar fi dreptul său să tacă. Dar așa, putred de bogat (de la stat), Stamin trebuie să și vorbească. E drept că nu mi-a răspuns nici până acum la întrebarea de ce CONVERSMIN nu a participat la o licitație la CEH, nici dacă e normal ca un director general să-și plătească ciobanul în timpul șutului cu mașina din dotarea statului român.
Stamin Purcaru este un pensionar provenit din activa PD (chiar a candidat pe listele acestui partid). Stamin Purcaru este un pensionar reciclat de activa PSD. 
Stamin Purcaru este un pensionar care ar trebui scos la pensie. Întrebare este dacă CEH va supraviețui pensionarului Purcaru? Sau invers? 

Eternul Drăgoi
Despre Nicu Drăgoi, fostul mahăr prin CEH, fost director general al CNH, am tot scris. Și el este pensionar de ani buni. E bine, mersi. Și el este unul dintre pensionarii de lux ai PSD Hunedoara, înfipt la încasare din primăvara anului trecut. E drept că, până să ajungă din nou la încasare, Nicu Drăgoi a și împrumutat, fiind un fel de CAR al PSD, și a și nădușit în campania electorală prin praful de pe străzile Lupeniului. Până acum, nu am auzit de vreo faptă de vitejie a lui Drăgoi ca director general al Companiei Naționale MINVEST Deva. Totuși, trebuie să fim fair-play și să recunoaștem ce e de recunoscut: Nicu Drăgoi e un cavaler desăvârșit și un remarcabil patriot local: și-a angajat secretară la Deva o doamnă din Valea Jiului.
Inginerii tineri din PSD care vor rămâne pe drumuri după închiderea minelor ar putea fi angajați în locul lui Drăgoi, chiar cu rândul, câte 3 luni unul, că și așa la MINVEST Deva nu contează cine conduce, ci acela care încasează. Greu de crezut că PSD, care l-a înfiletat la MINVEST, să-l relocheze pe Drăgoi acolo unde-i e locul: pe bancă, așteptând poștăriță… 

„Saxafonistul” Dioane  
Nu am știință cum se simt foștii conducători ai mine­ritului Văii Jiului, când știu că un „saxafonist” conduce ce a mai rămas din minerit. Nu e rău că Sami suflă în muștiuc. E foarte bine că e așa talent. Dacă ar fi trăit în vremea comuniștilor, Sami ar fi putut să electrizeze minerimea de pe scenă la „Cântarea României” sau „Cântecul adâncului”. Dar, el a apucat alte vremuri. Vremuri bune de director general al unui minerit în degringoladă. 
Senatorul PSD Cristian Resmeriță a spus în urmă cu vreo două săptămâni că stocul de huilă la Termocentrala Paroșeni e 0 (zero). Cu siguranță că nu 0 (zero) lei i-au intrat lui Dioane pe card-ul gras de director general. Dacă i-ar fi intrat zero (0) lei, nu ar mai fi avut cu ce să-și plătească ciobanul (nici nu mai contează că în timpul șutului…). Când ai stocul 0 (zero), nu poți să spui că te dă afară competența minieră. Nu înțelegem de ce senatorul Resmeriță, atât de preocupat de problemele CEH, nu cere demisia lui Dioane, așa cum a făcut-o cu Stancu și cu Purcaru? Sau, poate, „saxafonistul” Dioane e ținut de PSD ca să dea lecții de… trombonit…
Una peste alta, îl rugăm pe directorul general al CEH, Samuel Dioane, să informeze zilnic presa care e producția de huilă, stocul la termocentrală. Credem că, la cât încasează, poate s-o facă…

Pensionari care nu se dau plecați
Recent, au ieșit la pensie niște băieți din CEH, care și-au frecat bucile pe scaune înalte. Toate bune și frumoase, numai că și ei mai vor să și le mai frece prin CEH și acum, ca pensionari. De ce? Păi, dacă Purcaru și Drăgoi pot, atunci ei de ce n-ar putea? Chiar așa… 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter