04.11.2018,  10:26:21 | 0 comentarii | 5477 vizualizari
Mișcări pe piața taximetriei. / Corola acaparează piața sub ochii blajini ai organismelor de control. Un jurist de la Primăria Petrila pare să nu aibă frică de lege!
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA
  • Firma nu are dispecerat pe raza municipiului Petroșani – ILEGAL!
  • Dispeceratul din Petrila nu funcționează la adresa declarată autorităților – ILEGAL!
  • Dispecerii nu sunt angajați cu forme legale – profund ILEGAL!

Recent, pe piața taximetriei din localitățile Petrila și Petroșani se evidențiază mișcări importante, mai mulți posesori de taxiuri migrând deja sau având în intenția să înroleze la dispeceratul Corola (oficial SC Corola Trans Telecom Taxi SRL, cu sediul social în Petroșani, societate la care asociați în cote egale sunt un jurist de la Primăria orașului Petrila, Daniel Dumitru Stroe și soția). Într-o discuție telefonică avută săptămâna trecută, dl. Stroe arăta că acest lucru, migrarea unor taximetriști dinspre Alpin spre Corola, are la bază motive de ordin financiar. Mai exact, taximetriștii aleg Corola deoarece sunt motivați de tarifele mai bune practicate de societatea la care este asociat (dar al cărei administrator este, încă din luna ianuarie2015, o terță persoană fizică, Damian G.). Interesant este însă felul în care societatea la care asociat este juristul angajat la stat își permite să ofere tarife mai bune. Dincolo de lege.

Corola deține mai multe licențe (locuri) pentru taxi pe lista oficială a Primăriei municipiului Petroșani, existând printre altele și obligația ca respectivele taxi-uri să fie arondate unui dispecerat. Firesc, cele 30 de taxiuri autorizate pe Corola, aceasta fiind cifra exactă potrivit informațiilor noastre, sunt înrolate pe dispeceratul aceleiași firme. Aici apare și prima problemă din punct de vedere legal.

Ilegal: Corola nu are dispecerat la Petroșani!

Potrivit legislației în vigoare, autorizarea activității de dispecerat se face, în baza unei documentații care atestă printre altele existența dotării tehnice și a personalului autorizat, de către administrațiile publice locale. Cu alte cuvinte, pe înțelesul tuturor, pentru a rula pe raza municipiului Petroșani, unde deține 30 de licențe, taxiurile înrolate la Corola Trans Telecom Taxi SRL ar trebui să fie deservite de un dispecerat autorizat din punct de vedere legal, situat pe raza municipiului Petroșani. Corola nu poate, legal, derula activități de taxi pe raza municipiului Petroșani dacă autorizația de dispecerat este eliberată de orice altă administrație publică locală. Nu e o regulă locală, am verificat acest aspect la mai multe administrații locale din Vestul țării.

Potrivit informațiilor furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) sub nr. 596084 în 01.11.2018, societatea menționată a înregistrat pe raza municipiului Petroșani doar sediul social, pe strada Avram Iancu, la nr. 8, sediu în care, cităm, “nu se desfăşoară activităţile prevăzute în actul constitutiv sau modificator”. Cu alte cuvinte, Corola Trans Telecom Taxi SRL nu deține oficial, legal, un dispecerat pe raza municipiului Petroșani, fapt ce contravine legislației în vigoare. Și dacă acest dispecerat ar exista fizic, activitatea nu este declarată la ONRC, ceea ce oricum contravine legii.

Am discutat, săptămâna trecută, cu mai mulți angajați cu putere de decizie / control în privința activității de taximetrie de la Primăria municipiului Petroșani. Nici unul nu a putut confirma faptul că a văzut efectiv dispeceratul din Petroșani al societății menționate. Mai mult ca sigur pentru faptul că acest dispecerat NU EXISTĂ!

Ilegal: dispeceratul din Petrila nu funcționează la adresa declarată

Este de notorietate însă pentru orice inițiat în domeniu faptul că, în realitate, dispeceratul societății Corola Trans Telecom Taxi SRL funcționează efectiv pe raza orașului Petrila. Unde, din nou, apar alte noi chestiuni în neregulă din punct de vedere legal.

Tot potrivit informațiilor furnizate de către ONRC sub nr. 596084 în 01.11.2018, Corola Trans Telecom Taxi SRL a înregistrat un punct de lucru (inclusiv ca dispecerat) pe raza orașului Petrila, pe str. Republicii, la nr. 282 / 2. În realitate, la punctul de lucru menționat nu funcționează nici un dispecerat. Cei trei “angajați” merg la lucru, în ture, într-un imobil de locuit situat la adresa Alexandru Sahia, bl. 15D, scara 1, ap. 9.

Trudesc la negru pe 3,5 – 4 lei / oră

Ați remarcat, credem, faptul că am utilizat ghilimele în dreptul cuvântului angajați. De peste un an de zile, de când monitorizăm activitatea acestei firme, cei trei dispeceri nu sunt angajați cu forme legale, fiind plătiți “la negru”, cu 3,50 – 4,00 lei pe oră. Aceste aspecte ne-au fost dezvăluite de persoane apropiate firmei, care ne-au pus la dispoziție și o serie de dovezi indubitabile. Sursele noastre spun că, teoretic, reprezentanților firmei Corola le-ar fi imposibil să dovedească faptul că, de când funcționează acest dispecerat, au avut permanent mai mult de trei dispeceri angajați care să asigure non-stop activitatea, dar și să prezinte copii de pe certificatele de operator radiotelefonist pentru fiecare dintre aceștia, documente eliberate de către autoritatea în domeniul telecomunicațiilor.

Sursele noastre spun că reprezentanții Corola nu au întocmit, ani de zile, forme legale de angajare pentru dispeceri (implicit nu au achitat taxele și impozitele împovărătoare aferente) profitând de faptul că aceștia ar fi persoane cu probleme de sănătate, cărora le-ar fi greu ori chiar imposibil să se angajeze în altă parte în Valea Jiului. Omenește vorbind, oricât de greu ți-ar merge, și oricât de mult ai alerga după bani, nu poți să subjugi oameni fără șanse de integrare pe piața muncii lăsându-i fără asigurări medicale, fără posibilitatea de a intra în șomaj ori fără contribuții pentru o amărâtă de pensie. Administratorul Corola Trans Telecom Taxi SRL este direct răspunzător pentru toate acestea.

În loc de concluzii

De ceva vreme, am evitat să aducem în discuție activitatea societăților comerciale din Valea Jiului. Contextul economic nefavorabil, lipsa forței de muncă și taxele/impozitele absolut cămătărești fac ca deținerea unei firme în zonă să fie un adevărat act de curaj. Povestea dramatică a dispecerilor de la Corola, ajunsă la urechile noastre din surse de încredere, ne-a determinat să încălcăm propria regulă. Chiar e inuman ceea ce se întâmplă. ITM și cei de la Antifraudă, dar și angajații pe linie de taximetrie ai Primăriei municipiului Petroșani, pot lesne verifica dacă informațiile mai sus prezentate sunt corecte și complete, dacă dispecerii au fost angajați cu forme legale de la demararea activității și până în prezent, dacă firma își desfășoară activitatea la punctele de lucru declarate și dacă s-au declarat și achitat în mod onest taxele și impozitele cuvenite din activitatea Corola Trans Telecom Taxi SRL. În cadrul discuției telefonice, dl. Daniel Dumitru Stroe a ținut să ne informeze că activitatea societății la care este asociat, dar în a cărui activitate NU SE IMPLICĂ, se desfășoară legal din toate punctele de vedere.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter