08.11.2018,  18:19:15 | 0 comentarii | 2302 vizualizari
35 ani de activitate / File din istoria Serviciului Public Local Salvamont Lupeni (III)
de Ziarul Vaii Jiului

Statistica arată truda băieţilor 
După statistica Centrului „Salvamont”, în anul 1997 numărul de intervenții a fost de 6.187 solicitări, în toate cazurile s-a putut interveni prompt datorită profesionalismului echipei, a bunăvoinței și promptitudinii cu care ne-a ajutat conducerea Exploatări Miniere Lupeni, drept care le mulțumim public, atât în numele nostru, cât și în numele celor care au beneficiat de serviciul nostru calificat.
Pe  plan național echipa continuă să fie cea mai bine cotată echipa din țară, iar în cadrul Școlii Naționale „Salvamont” sunt cooptați ca instructori 3 salvatori din cadrul Centrului „Salvamont” Lupeni, respectiv  Sorin Inel, Nevezi Nicolae și Resiga Gyorgy. 
De asemenea, Resiga George este delegat, cu încă doi salvatori montani din România, pentru a participa la un curs de perfecționare în Elveția.
Pentru completarea echipei este transferat de la Mina Paroșeni, în 1996, Csiki Mihai, iar din cadrul Minei Lupeni, Boca Ștefan și Grohman Eduard pentru ca echipa să poată activa cu 12 salvatori. În anii ce urmează, echipa este completată în anul 1999 cu Borbiceane Sandu, iar în 2003 cu Alin Haidu.
În paralel cu activitatea Salvamont, în anul 1999 se demarează, împreună cu C.J. Hunedoara, respectiv cu domnul Pescaru Doru, drumuirea traseului european E7 pe întreg teritoriu României. Întâlnirea se desfășoară în Straja. De asemenea se demarează o asociere cu Consiliul Județean în vederea înființării unui Centru „Salvamont” Județean în vederea coordonării serviciilor locale, cât mai ales asigurarea cu echipament a salvatorilor, fapt ce într-un final nu se realizează deoarece la acel moment Consiliul Judeţean Hunedoara dorea desființarea serviciilor locale și angajarea a câte un salvator din fiecare echipă „Salvamont” din județ, fapt ce ar fi dus la destrămarea activității echipelor „Salvamont” locale. 

Primul curs din România despre avalanşe are loc în Straja
Tot în anul 1999, „Salvamont” Lupeni organizează la Straja primul curs din România despre avalanșe și salvare din avalanșă: „Avalanșele - Tehnica și mecanismul zăpezii”, curs susținut de Boku Institute din Austria și la care participă peste 60 de pe salvatori montani din mai multe centre „Salvamont” din țară.
Cu sprijinul E.M. Lupeni, în anul 1999 se organizează Școala Națională „Salvamont” în Straja.
La Concursul Național „Salvamont 2000”, echipa noastră, formată din Boca Ştefan, Csiki Mihai și Inel Sorin, se clasează pe primul loc și reprezintă România la Campionatul European al Echipelor „Salvamont” de la Iasna – Slovacia, unde datorită lipsei de echipament tehnic se accidentează unul dintre salvatori, respectiv Ştefan Boca, care cade și alunecă peste 500 m pe un versant cu gheață. Din fericire Boca se alege numai cu răni superficiale. 

Anii 2000 aduc din nou lipsă de bani pentru „Salvamont”
În anii 2000-2001 echipa nu mai participă la concur­surile internaționale datorită lipsei de bani și echipament, dar continuă să participe pe plan național la instruiri și perfecționări, iar pe perioada de vară își continuă activitatea de permanentizare a punctului „Salvamont Bucura”. 
De asemenea, cu ajutorul domnului Grosoșiu se pune la punct, în premieră, legătura radio dintre Bucura şi Lupeni, sistem ce a fost modernizat și funcționează și în prezent.
În anul 2001, echipa formată din Vlaic N, Inel S. și o voluntară a echipei „Salvamont” Lupeni, respectiv regretata Maria Dana Moțoiu, reușește cu sprijin financiar din Elveția să extindă Refugiul Bucura, construindu-se lângă acesta primul punct de informare turistică din România situat la 2000 de metri altitudine! 
De asemenea colegii noştri francezi, Contejean şi Wagner de la MJSEA, ne vin în ajutor cu aparatură medicală, schiuri, clăpari și birotică pentru cabinetul de prim-ajutor din Straja. 
Din nou echipa „Salvamont” Lupeni trece printr-o perioadă grea, activitatea se derulează greoi, nefiind susținută de către administrația locală. 
Pe plan Național apare HG.77/2003, care reglementează activitatea „Salvamont”. La nivel local se reorganizează serviciul în baza legii 229/2003 și a HG 77/2003 și se organizează două școli naționale „Salvamont” în zona Straja. 
George Resiga este ales preşedintele Comisiei Tehnice Naţionale şi, la un interval de 3 ani, vicepreședinte în cadrul A.N.S.M.R. Din cauza unor neînţelegeri la nivel de E.M. Lupeni, echipa pierde susținerea executivului, toată echipa „Salvamont” fiind coborâtă la întreprindere, în subteran, anulându-se contractele de colaborare între administrația locală și E.M. Lupeni, activitatea de intervenție-salvare fiind desfășurată pe perioada concediilor salvatorilor, pentru a putea veni în ajutorul turiștilor aflați în dificultate în zona montană! Ca urmare a nerezolvării acestui caz, Resiga George depune un Memoriu la Ministerul Industriilor, unde cu ajutorul regretatului Maxim Mihai, jurist de profesie, s-a reușit negocierea unei colaborări între administrația Minei Lupeni, CNH și Primăria Lupeni în vederea susțineri activității „Salvamont”, reușindu-se tot în perioada următoare readucerea în cadrul echipei a unuia dintre fondatorii echipei, respectiv Pop Ionel. La propunerea acestuia se cooptează în echipă şi  juniorul Pop Cristian. De asemenea, la propunerea lui Andone Dan și Resiga George, echipa este mărită și se cooptează încă doi aspiranți, respectiv Zaiu Eduard și Oaidă Ovidiu. 

Cooperare productivă româno-austriacă
În 2009, cu sprijinul primarului oraşului Lupeni, Cornel Resmeriță, se semnează în cadrul cooperării româno-austriece un Parteneriat „Salvamont” cu landul Austria de Jos. Cooperarea vizează, în mod deosebit, consultanță privind procedurile de salvare, montarea de panouri solare la refugiile „Salvamont” din Retezat, definirea Master planului privind viitoarea „Stațiune de Interes Local Straja”, ridicarea GIS a traseelor de „montain bike” pe zona Vâlcan - Cerna și tabere instructive comune de tineret şi salvatori montani între cele două țări.
Activitatea „Salvamont” se derulează în continuare foarte greu, din cauza nefinanțării activităților de salvare montană, cât și prin nerespectarea legislației privind activitatea de salvare montană.

Straja se dezvoltă, la fel şi Serviciul „Salvamont”
Stațiunea turistică de interes local Straja se dezvoltă tot mai mult și devine cel mai important centru județean al turismului de iarnă. Aceasta duce la necesitatea angajării de salvatori montani. În cadrul echipei sunt angajați, cu mari discuții între șeful de Serviciu Judeţean „Salvamont” și Resiga George, 4 salvatori pe punctul de lucru Lupeni, respectiv Borbinceane Sandu, Zaiu Eduard, Pop Cristian Dan și Oaidă Ovidiu. 
Dorim să amintim, de asemenea, că E.M. Lupeni, în decursul acestor ani, a fost susținătorul activității de salvare montană și datorită  unor oameni cum ar fi domnul Sandu Sorin, un om cu o puternică personalitate, au făcut lobby la nivel de întreprindere și au  găsit diferite forme prin care să sprijine activitatea de salvare montană în zona deservită de Serviciul Public „Salvamont” Lupeni,  sprijiniți la rândul lor de conducerea CNH Petroșani, respectiv domnul director general de-atunci, ing. Surulescu Dan.

Serviciul Judeţean „Salvamont”
Odată cu înființarea Serviciului Judeţean „Salvamont” se încheie un contract de asociere între Consiliul Județean Hunedoara și administrațiile locale care au în organigramă „Servicii Salvamont”, cu specificații clare privind activitatea de salvare montană în vederea dotării echipelor locale. Din acest moment, cheltuielile în afara teritoriului administrativ al serviciilor locale sunt preluate și susținute de Serviciul Județean Salvamont Hunedoara. Datorită susținerii deosebite din punct de vedere financiar de către Consiliului Judetean Hunedoara a Serviciului Județean Salvamont s-a reușit, în câţiva ani, dotarea exemplară. Din păcate, aceste investiții majore nu se vor regăsi în funcție de necesitatea reală în cele două stațiuni din Vale, singurele zone majore de practicare a sporturilor de iarnă din județ, respectiv Parâng și Straja. (va urma)
Documentar întocmit de George Resiga şi conducerea Fundaţiei „Salvamont” Lupeni


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter