Alo, DNA? / Manevre cu averea Composesoratului „Poienile Tăii – Băniţa și Dâlja Mare” pentru obţinerea de fonduri APIA
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA
Peste 250 de hectare de teren au fost închiriate, iar mai apoi subînchiriate, președintelui asociației și familiei acestuia deoarece composesoratul nu era eligibil pentru a obține fonduri APIA, fiind exclus de la plată doi ani la rând. Scopul final: obținerea de fonduri europene de la APIA pentru terenurile asociației. Dar pe persoană fizică!
Direct în subiect
Potrivit adresei 11.679 din 30.10.2018, document (facsimil 1) emis de Centrul Județean Hunedoara al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Composesoratul „Poienile Tăii – Bănița și Dâlja Mare” a fost exclus în 2015 și 2016 de la plata subvențiilor solicitate. Asta se întâmpla în contextul în care nu a făcut dovada că este fermier activ, neîndeplinind cumulativ cele 10 (zece) condiții impuse prin art. 7, alin. 1 din OUG nr. 125/2006. După cum se arată în același document, asociația menționată nu a mai depus cereri de plată pentru campaniile 2017 și 2018.
Sumele de bani se acordă de către APIA, sub condiția îndeplinirii condițiilor legale, în scopul întreținerii în condiții optime a terenurilor agricole. În lumina informațiilor anterioare s-ar putea crede că, după ce a fost de două ori exclus (în 2015 și 2016) de la plăți de către APIA, composesoratul menționat a renunțat, pur și simplu, la bani. Asta deși, după cum se știe, plățile APIA ajung - în raport cu suprafețele de teren deținute - la sume colosale an de an. Nimic mai fals!
Dacă nu merge pe composesorat, poate merge pe persoană fizică!
După refuzurile fundamentate ale APIA, conducerea Composesoratului „Poienile Tăii – Bănița și Dâlja Mare” a creat și pus în practică un mecanism menit să îi permită să obțină totuși, indirect, subvențiile. Astfel, prin contractul nr. 57 din 12.05.2017 (facsimil 2), încheiat între Asociația Composesoratul Poienile Tăii – Bănița și Dâlja Mare (proprietar) al cărei președinte este Șotîngă – Ienulesc Alexandru, și persoana fizică Șotîngă – Ienulesc Alexandru (chiriaș), suprafața de 204 hectare pășune a fost închiriată, contra sumei de 250 lei/ ha/ an. Plata urma a se face, atenție!, „în termen de 15 zile de la virarea în contul chiriașului a sumelor stabilite prin Decizia de acordare a plăților în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, emisă de APIA”, chiriașul fiind - în caz contrar, în care nu primește bani de la APIA – exonerat de la plata chiriei către asociație. Din partea asociației, contractul a fost semnat de
Corneliu Croitoru (vicepreședinte), Vasile Ungur, Petru Negoi și Ioan Mihai.
Cu alte cuvinte, cunoscând faptul că asociația a fost exclusă de la plată în doi ani consecutivi, conducerea acesteia a închiriat terenul chiar președintelui său cu scopul clar, bine determinat, de a obține totuși fondurile de la APIA.
Printr-un Act adițional, încheiat la data de 27.04.2018 (facsimil 3), suprafața închiriată a fost majorată la 252 ha de pășune, cu 50 mai multe hectare ca în contractul inițial. Toate celelalte clauze ale înțelegerii anterioare au rămas neschimbate. Câteva zile mai târziu, printr-un nou contract (nr. 1 din 08.05.2018 - facsimil 4), terenul este subînchiriat de către persoana fizică Șotîngă – Ienulesc Alexandru (tatăl) către persoana fizică Ienulesc Leontin (fiu). Și scopul final al acestui demers se regăsește în document: obținerea de fonduri de la APIA!
Pe scurt: asociația n-a putut obține fonduri de la APIA, pentru că nu îndeplinea condițiile legale, dar terenul a fost „plimbat” prin contracte succesive către președintele asociației și fiul acestuia în scopul clar, indubitabil, de a obține subvențiile pe ocolite!
În 08.05.2018, atunci când a subînchiriat terenul către fiul său, Șotîngă – Ienulesc Alexandru a menționat că l-ar deține în baza unui contract încheiat în 12.05.2018, adică vreo 5 zile mai târziu (ceea ce denotă fie o grabă, fie o neglijență la întocmirea acestor contracte cu valori și implicații foarte mari).
Firesc ar fi fost…
…ca de subvențiile APIA să beneficieze în mod direct, nemijlocit, Composesoratul „Poienile Tăii – Bănița și Dâlja Mare”, care deține 354 de hectare de teren. Cu toate acestea, interesele asociației sunt grav afectate. În loc să beneficieze de subvenții, asociația beneficiază doar de chirii, adevărații beneficiari ai sumelor de la APIA fiind președintele Șotîngă – Ienulesc Alexandru și fiul acestuia. Încă o dovadă a faptului că lanțul de închirieri și subînchirieri la al cărui capăt se află președintele composesoratului și familia acestuia are ca unic scop subvențiile de la APIA este dată de faptul că asociația nu a închiriat toate terenurile pe care le deține, peste 350 de hectare, ci doar suprafața de teren eligibilă pentru a primi plăți din fonduri europene. Rezultă așadar că scopul contractelor nu a fost acela de a asigura exploatarea lor agricolă, ci doar acela de a obține subvențiile.
Și dacă membrii composesoratului ar fi acceptat ca interesele asociației și, implicit, interesele individuale să le fie afectate prin acest mecanism, important de analizat sunt implicațiile fiscale ale demersurilor anterior descrise. Una este ca o persoană juridică să încaseze și să administreze subvențiile, sub obligația plății unor taxe și impozite ca persoană juridică, dar și sub obligația de a dovedi prin documente fiscale fiecare cheltuială în parte, și altele (mult mai mici) sunt taxele și impozitele datorate de o persoană fizică beneficiară de subvenții APIA. Practic, cu subvențiile în contul bancar personal, o persoană fizică poate dispune de bani când și cum consideră necesar, neavând aceleași obligații contabile și fiscale ca o persoană juridică.
Cele anterior publicate…
…sunt probate de documentele prezentate în facsimil. Dacă persoanele fizice și juridice menționate consideră oportun să facă orice fel de precizări menite să lămurească pe deplin această situație în ochii opiniei publice, cotidianul nostru le stă la dispoziție în limita unui spațiu publicistic echivalent. Vom reveni.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
