19.11.2018,  18:17:32 | 0 comentarii | 683 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Doctor Honoris Causa al Universităţii din Petroşani, / Prof.univ.dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti
Booking.com
de Corneliu BRAN

Prima zi a acestei săptămâni a adus la instituţia de învăţământ superior de stat din Dealul Institutului un eveniment deosebit: ceremonia de decernare a titlului academic onorific de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Petroşani domnului prof.univ.dr. Nicolae Istudor, profesor şi conducător de doctorat la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului (EAM) şi rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti (ASE).

Oferirea titlului academic onorific a venit la propunerea Consiliul de Administraţie, după care hotărârea a fost dezbătută, votată şi aprobată de Senatul Universităţii, conform Hotărârii nr. 118 din 25 octombrie 2018. Astfel s-a stabilit data de luni, 19 noiembrie ca fiind ziua în care se va atribui acest distins titlu onorific rectorului ASE din Capitală. Ceea ce s-a şi întâmplat în Sala Senatului, în prezenţa membrilor Senatului şi, fireşte, a rectorului acestuia, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai. De altfel, tot rectorul petroşenean a fost şi cel care a citit „Laudatio”, înmânându-i apoi distinsului profesor universitar bucureştean, alături de preşedintele Senatului, conf.univ.dr. ing. Nicolae Pătrăşcoiu, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Petroşani.
Trebuie remarcat faptul că profesorul universitar Nicolae Istudor n-a venit singur la Petroşani, ci însoţit de o delegaţie, din care a făcut parte şi soţia dumnealui, doamna Mariana Istudor. Au fost prezenţi, de asemenea, la ceremonie din „tabăra” bucureşteană următorii domni şi doamne: prof.univ.dr. Dorel Paraschiv, prorector al ASE, prof.univ.dr. Vasile Răilean, prorector al ASE, Adrian Dobre, co-preşedinte al Centrului de Excelenţă Comerţ Exterior, prof.univ.dr. Gheorghe Hurduzeu, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE, lector univ. dr. Cristian Teodor, preşedintele Fundaţiei ASE, prof. Florina Mohanu, director Comunicare în cadrul ASE, prof. Viorel Lefter, consilier al rectorului ASE, prof. Radu Petraru, consilier al rectorului ASE pe probleme studenţeşti, prof. Ionuţ Pandelică, asistent Mihai Dan.
„Este o onoare pentru comunitatea academică din Universitatea din Petroşani de a avea ca invitat o personalitate din mediul academic, dar şi ştiinţific şi economic românesc, în persoana domnului prof.univ.dr. Nicolae Istudor. CV-ul domnului profesor este impresionant cum o să aflăm din Laudatio pe care ni-l va prezenta rectorul Universităţii din Petroşani, domnul prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai. Astfel, invitatul nostru de astăzi a parcurs toate gradele didactice şi a ocupat funcţii de conducere în cadrul ASE, şef de catedră şi prorector, dar a ocupat şi funcţii de mare răspundere în structuri guvernamentale, deţinând funcţii de director general sau secretar de stat în Ministerul Agriculturii. De asemenea, domnul profesor este deţinător al titlului de Doctor Honoris Causa acordat de mai multe universităţi. 
Academia de Studii Economice, cunoscută ca ASE, este una dintre cele mai prestigioase universităţi, cu recunoaştere naţională şi internaţională, ai cărui absolvenţi ocupă funcţii executive sau de management de vârf în România. Aş vrea să mai menţionez că într-un interviu după decernarea titlului de Doctor Honoris Causa conferit de către Universitatea Ovidius din Constanţa, domnul rector şi-a exprimat speranţa ca întreg sistemul de învăţământ să fie unit. Şi iată, astăzi, la universitatea noastră, are loc un eveniment în această direcţie, al dezvoltării de relaţii între o universitate mare, cum este ASE, o universitate cu profil economic, şi o universitate mai mică, în care profilul este şi tehnic şi economic, cum este Universitatea din Petroşani”, a rostit printre altele, în cuvântarea sa, preşedintele Senatului Universităţii din Petroşani, conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrăşcoiu.
La rândul său, rectorul Universităţii din Petroşani, Radu Sorin Mihai, a menţionat printre altele, în „Laudatio”, prezentând totodată pe larg şi activitatea şi rezultatele  distinsului oaspete, următoarele: „(...) Universitatea din Petroşani, la propunerea CA, prin girul Senatului universitar, după parcurgerea tuturor fazelor legale, regulamentare şi procedurale, prin vocea rectorului are azi privilegiul de a pronunţa cu deosebită onoare prezenta Laudatio, redactată pentru a susţine acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Petroşani domnului prof. univ.dr. Nicolae Istudor, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea învăţământului superior economic din România, atât în plan academic, cât şi ştiinţific, pentru susţinerea învăţământului cu profil economic la Petroşani, pentru promovarea Universităţii din Petroşani în mediul academic şi ştiinţific. Rezultatele ştiinţifice de excepţie şi larga recunoaştere naţională şi internaţională de care se bucură astăzi domnul prof. univ. dr. Nicolae Istudor, au la bază o solidă şi temeinică pregătire, care realizează o îmbinare perfectă între calitatea de cadru didactic universitar şi cea de manager al unei instituţii de învăţământ superior de prestigiu, între preocupările ştiinţifice valoroase în domeniul economic, regăsite într-o listă de lucrări impresionantă şi activitatea de specialist de înaltă performanţă în organisme guvernamentale din domeniu, între calitatea de preşedinte şi/sau membru al unor organizaţii profesionale de prestigiu în domeniul ştiinţelor economice şi poziţia de vârf de lance în demersurile strategice orientate spre alinierea învăţământului economic superior la cel de talie internaţională (...). Ne manifestăm convingerea că prin iniţierea acestui demers comunitatea academică a Universităţii din Petroşani şi-a atras un nou membru valoros, care prin dăruirea şi eforturile sale va contribui şi pe viitor la dezvoltarea şi creşterea vizibilităţii în plan internaţional al universităţii noastre”.
După ce a îmbrăcat roba, ajutat de secretarul Senatului, lector univ.dr. Marius Heljiu, prof.univ.dr. Nicolae Istudor a primit preţiosul şi onorantul titlu academic din partea preşedintelui Senatului universităţii petroşenene, după care, rectorul Radu Sorin Mihai i-a înmânat profesorului bucureştean („având în vedere faptul că la Petroşani s-a realizat Coloana Infinitului, la Atelierele Centrale Petroşani şi multă lume nu ştie”), un mic „simbol al operei brâncuşiene, în care se regăsesc Coloana Infinitului, Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului”.
Din cuvântul de final al ceremoniei, adresat de prof.univ.dr. Nicolae Istudor, am reţinut următoarele: „(...) Pentru mine este o mare onoare că o universitate cu tradiţie tehnică, proeminentă în istoria academică a ţării, cum este Universitatea din Petroşani, a decis să-mi acorde, ca reprezentant al unei universităţi economice, titlul de Doctor Honoris Causa. Pe lângă faptul că mă emoţionează, gestul pe care-l faceţi mă îndeamnă să acord deplină atenţie cooperării dintre universităţile noastre pentru ceea ce ne animă pe noi toţi, şi anume, grija pentru profilul intelectual al tânărului aflat în faţa viitorului plin de provocări. Vă mulţumesc, dragi colegi, că aţi văzut în mine şi în universitatea al cărei vremelnic rector sunt, Academia de Studii Economice Bucureşti, parteneri de nădejde şi pe această cale vă asigur că nu vă vom dezamăgi. Sunt pe deplin convins, cunoscându-vă în idei, pe domnul rector, pe domnul preşedinte, ca şi pe mulţi prezenţi la această ceremonie, că pentru ASE Bucureşti şi Universitatea din Petroşani sunt premize puternice să dăm colaborării academice un nou avânt, bazat pe experienţa academică îndelungată. Îmi doresc acest lucru şi simt după expresia chipurilor dumneavoastră că aveţi aceiaşi încredere şi determinare pentru dezvoltarea de proiecte academice comune (...)”.
Ceremonia s-a încheiat după circa o oră de la începerea ei şi după acordurile popularului cântec academic, „Gaudeamus Igitur” („Să ne bucurăm, aşadar”), într-o atmosferă caldă, amicală. Exact cum spune titlul cântecului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter