Acuzații grave, se cere intervenția urgentă a organelor abilitate! Val de plângeri adresate instituţiilor statului după amenajarea unui drum forestier “pe barba” Composesoratului “Poienile Tăii – Băniţa și Dâlja Mare”
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA
Publicarea în ediția de luni, 19 noiembrie a.c., a unui articol referitor la felul în care, pentru că asociația pe care o coordonează a fost exclusă de la plată de către APIA, conducerea Composesoratului „Poienile Tăii – Bănița și Dâlja Mare” a pus la cale un mecanism prin care să aibă acces la fonduri europene prin interpuși, a creat larg interes în rândul cititorilor. Ca de fiecare dată, părerile au fost împărțite. Articolul a determinat însă mai multe persoane avizate să vină spre cotidianul nostru cu noi informații. Dăm curs acestora cu precizarea că, dacă persoanele fizice și juridice menționate consideră oportun să facă orice fel de precizări menite să lămurească pe deplin această situație în ochii opiniei publice, cotidianul nostru le stă la dispoziție în limita unui spațiu publicistic echivalent. Rolul nostru este acela de a informa, alte entități sunt în măsură să verifice și să dea eventuale verdicte.
Într-un document
transmis mai multor instituții ale statului se solicită verificarea activității unui număr de 7 (șapte) persoane fizice, reprezentanți ai Composesoratului „Poienile Tăii – Bănița și Dâlja Mare”, rude ale acestora, dar și angajați ai Ocolului Silvic „Carpatina” din Petrila, precum și a unui asociat al unei societăți comerciale cu activități în domeniul forestier, membru marcant PSD Hunedoara, pentru constituirea unui grup care ar fi tăiat ilegal arbori, ar fi sustras material lemnos, ar fi construit fără autorizație și ar fi distrus.
Date lipsă din spațiul public
Concret, se arată că în primul rând că Asociația Composesoratul „Poienile Tăii – Bănița și Dâlja Mare” figurează în evidențele publice ale ANAF, disponibile pe mfinante.ro, cum că nu ar mai fi depus bilanț contabil de la nivelul anului 2012, situație care se confirmă și din verificările cotidianului nostru. Astfel, nu se cunoaște public situația fiscală exactă a veniturilor și cheltuielilor înregistrate, nici dacă toate documentele financiar-contabile au fost înregistrate cronologic și sistematic conform legii contabilității, ori dacă fondurile APIA au fost cheltuite în scopul pentru care au fost acordate.
De interes public
Informațiile sunt de interes public deoarece vorbim, în parte, despre subvenții APIA, bani care – așa cum am arătat în ediția de luni a cotidianului nostru - nu s-au virat în contul asociației, ci în contul unor persoane fizice aflate în relații de rudenie cu conducerea composesoratului.
Sesizările adresate instituțiilor statului sunt însoțite de fotografii din care rezultă că o mare parte a terenului pentru care s-au acordat subvenții nu poate fi pășunat întrucât este acoperit cu vegetație necurățată (jnepeni, afini, tufișuri de diferite specii, lăstăriș, mușuroaie etc.).
În cursul anului 2018,…
…persoanele fizice nominalizate în sesizări ar fi participat, în diverse calități, la amenajarea unui drum forestier în zona Galbena - Poienile Tăii, zonă situată la limita administrativă a orașului Petrila cu Municipiul Petroșani.
Deși se presupune că respectivul drum ar avea ca scop servirea intereselor composesoratului, această investiție semnificativă nu ar fi avut aprobarea adunării generale a membrilor composesori, drumul fiind - se arată în documentele citate – „amenajat cu încălcarea dispozițiilor legale referitoare la construirea unor astfel de căi de acces”. În realitate, spun cei preocupați de activitatea composesoratului menționat, rezultatul urmărit și obținut ar fi fost doar valorificarea în interes propriu a unei cantități însemnate de masă lemnoasă, a cărei valoare ar putea fi exact stabilită în cursul unor eventuale verificări ale organelor în drept. Se vorbește, de asemenea, despre consecințe asupra mediului înconjurător, fiind afectată grav pădurea de fag și molid existentă în zonă, cu consecințe imprevizibile asupra fenomenului de eroziune a solului și asupra rețelei hidrografice.
Potrivit normelor legale,…
…un astfel de drum forestier sau de exploatație presupune efectuarea unei infrastructuri cu amenajări destinate circulației vehiculelor, atelajelor, turmelor de animale etc. care se deplasează într-o astfel de zonă montană, fiind format din terasamente, lucrări de consolidare – asanare - protecție și altele de acest gen. Traseul drumurilor forestiere în plan orizontal este format din aliniamente și curbe (realizate prin racordarea aliniamentelor poligonului de bază al traseului) și în plan vertical din pante și rampe. Studiul traseului se efectuează în proiecție orizontală (axa viitorului drum) și în proiecție verticală desfășurată (profilul longitudinal al terenului natural).
În plus, alegerea traseului se realizează în funcție de următoarele considerente: să fie cât mai scurt; să aibă un număr redus de curbe; să evite terenurile cu vegetație forestieră / cultivabile / pășunile, terenurile predispuse la alunecare și eroziune, rampele si declivitățile accentuate, să existe un volum redus de terasamente, adică să producă un “deranj” minim mediului înconjurător etc.
În mod cert, se arată în documentele citate, pentru executarea acestor lucrări speciale nu a existat documentație tehnică, certificat de urbanism cu avize legale obligatorii și autorizație de construire potrivit dispozițiilor Legii 50/1991.
Din fotografiile ajunse…
…și în posesia noastră se observă că lucrările pentru amenajarea drumului pe o lungime de aproximativ 5 km s-au efectuat haotic, traseul urmărind doar tăierea cât mai multor arbori, că lățimea drumului are porțiuni de 10 până la 20 de metri și că înclinația terenului depășește în multe locuri o pantă de peste 25-30%. Lipsesc orice lucrări specifice de taluzare, consolidare, ziduri de sprijin etc., existând un risc ridicat de eroziune a solului și alunecări de teren cu implicații grave asupra mediului înconjurător.
Se impune de urgență verificarea condițiilor în care a fost construit acest drum, inclusiv cele în care au fost marcați arborii pentru tăiere, dacă s-au respectat regimul silvic și procedurile legale privind marcarea arborilor, corectitudinea înregistrării marcajelor în carnetul de inventariere, documentația tehnică sau criteriile în baza cărora a fost stabilit traseul drumului.
Din fotografii..
…se observă tăieri abuzive în afara drumului, cioate de arbori acoperite cu pământ pentru ascunderea urmelor, crengi și arboret de diferite diametre (care probabil nu au prezentat interes de ordin pecuniar) fiind abandonate peste tot, inclusiv în albia pârâului Galbena.
Lucrările de excavare și evacuare au fost efectuate în principal cu un excavator marca Hitachi și un TAF, iar muncitorii au fost transportați de la DN 66 Peștera Bolii la punctele de lucru din zona Galbena - Poienile Tăii cu o autoutilitară de culoare albă, înmatriculată în județul Sibiu, între aceștia aflându-se și două persoane cu numele Nicolae (drujbist) și Gheorghiță (tafist).
Firul s-ar opri, spun documentele sursă, tocmai la un membru marcant PSD, direct interesat (ca asociat al unei asociații de profil) de lemnul rezultat în urma activităților anterior descrise.
Acuzațiile…
…sunt foarte complexe, fiind întinse pe mai multe pagini și însoțite de diverse fotografii sugestive. Pe cale de consecință, reproducerea lor integrală ar fi imposibilă. De altfel, fiind vorba de chestiuni care ar putea intra în sfera penalului, am decis intenționat să nu reproducem anumite aspecte din rândul informațiilor intrate în posesia noastră. Dar, după lecturarea atentă a acestora, considerăm că se impune derularea urgentă de verificări din partea organelor abilitate. Vom reveni.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
