03.03.2019,  11:24:05 | 3 comentarii | 4723 vizualizari
O șansă nesperată, posibilă cu ajutorul Camerei de Conturi Hunedoara. / Primăria municipiului Lupeni ar putea obţine aproape 1,2 milioane de euro pentru a continua dezvoltarea staţiunii Straja. De ce se împotrivește cu îndârjire viceprimarul Mesaroș?
de Cătălin DOCEA

Un dosar de contencios administrativ aflat pentru a doua oară pe rolul Tribunalului Hunedoara, în rejudecare, oferă municipiului Lupeni incredibila șansă de a recupera la bugetul local aproape 1,2 milioane de euro, bani ce pot servi pentru continuarea dezvoltării stațiunii Straja. Un obiectiv prioritar în activitatea primarului în exercițiu, Lucian Marius Resmeriță, confirmat joi, 28 februarie a.c., drept candidat PSD Lupeni pentru un nou mandat în fruntea administrației locale. Citiți, în cele ce urmează, detalii incredibile din documentarea realizată de cotidianul nostru.

Prin Raportul de control nr. 2675/17.03.2015 al Camerei de Conturi Hunedoara, document ale cărui constatări fac obiectul unui litigiu promovat în instanță în 4 aprilie 2017, Primăria municipiului Lupeni a fost obligată să recupereze la bugetul local suma de 5.577.844,57 lei, reprezentând plăți considerate nelegale efectuate în cadrul proiectului de dezvoltare a stațiunii Straja. La cursul zilei, suma înseamnă peste 1,17 milioane de euro, fără a mai pune în calcul dobânzile și penalitățile calculate până la recupera­rea integrală a sumei.
Raportul de control al Camerei de Conturi Hunedoara spune că, la momentul derulării investițiilor de dezvoltare a stațiunii Straja, administrația publică locală a acceptat și achitat actualizarea nelegală a situațiilor de lucrări, abatere în valoare de 1.756.312,56 lei, a achitat penalități de întârziere mai mari în raport cu cele legale, abatere în valoare de 3.483.594 de lei, dar a achitat și consumuri nenominalizate în situațiile de lucrări, abatere care se ridică la suma de 337.938 de lei.
Deși situația îi vine ca o mănușă, Primăria municipiului Lupeni având posibilitatea - uzând de banii pe care îi are de recuperat de la asocierea Termogaz Company, Acomin și Kranz Eurocenter - să facă noi investiții pentru dezvoltarea stațiunii Straja, administrația și-a dat în judecată binefăcătorul. Procesul inutil, prin care administrația nu este de acord să recupereze acești bani, un proces în care interesele lupenenilor și ale Văii sunt în mod evident afectate, a demarat în 4 aprilie 2017 la Tribunalul Hunedoara, a ajuns (în recurs) la Curtea de Apel Alba Iulia și a fost trimis spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara (unde se află pe rol din luna aprilie 2018). În acest proces, așa cum reiese și de pe portalul instanțelor de judecată, acțiunea a fost formulată de către Primăria municipiului Lupeni, prin viceprimar Iacob Viorel Mesaroș, în calitate de reclamant.
Atitudinea municipalității, reprezentată în această speță de către viceprimarul Mesaroș, este absolut inexplicabilă. Deși de la bugetul local s-au încasat sume necuvenite, așa cum a arătat Raportul de control al Camerei de Conturi Hunedoara, iar recuperarea acestor sume importante putea permite noi investiții în Straja, viceprimarul s-a adresat instanței de judecată. Cu toate că Tribunalul Hunedoara a stabilit, în 9 august 2018, că Primăria municipiului Lupeni trebuie să recupereze aceste sume (ceea ce ar trebui să îi convină de minune), același viceprimar a formulat recurs împotriva unei soluții care era, și este, favorabilă lupenenilor și Văii Jiului. Vorbim despre singurul recurs formulat în cauză. Cu alte cuvinte, dacă viceprimarul nu făcea recurs, acești bani erau deja în bugetul local, ori poate chiar ar fi servit deja în investiții pentru sezonul de iarnă 2018 - 2019.
În loc să recupereze acești bani încă din 2017, fapt ce ar fi permis dezvoltarea stațiunii nr. 1 din zona de Vest a României, viceprimarul Mesaroș își bate joc de interesul public. Chiar și acum, dacă ar renunța la acest inutil litigiu în instanță - dosarul fiind în rejudecare, iar pentru urmărirea ACESTUIA se consumă în continuare importante resurse publice - Primăria ar putea începe recuperarea sumelor ce i se cuvin, al căror cuantum se ridică undeva spre 1,2 milioane de euro. Câte s-ar putea face cu acești bani în Straja? Incredibil de multe. 
Ne aflăm, așadar, în fața unui incredibil act de sabotaj la adresa interesului public, o piedică evidentă în dezvoltarea stațiunii Straja. Iacob Viorel Mesaroș încalcă, în primul rând, jurământul depus, acela de a face cu bună-credință tot ceea ce îi stă în pute­rile și priceperea sa pentru binele locuitorilor municipiului Lupeni. Dacă în accepțiunea dumnealui acest jurământ are o minimă valoare, firesc ar fi - la termenul de judecată din 4 aprilie 2019, peste o lună de zile de acum înainte - să renunțe la litigiul promovat în instanță și, în cel mai scurt timp, să treacă la recuperarea la bugetul local a sumei de 5.577.844,57 lei, împreună cu dobânzile și penalitățile aferente. Cu acești bani, încă din această vară, stațiunea va putea beneficia de noi investiții. Ceea ce, așa cum am arătat, reprezintă interesul primordial al tuturor: al primarului, al cărui obiectiv permanent este dezvoltarea stațiunii, al viceprimarului, care a depus jurământul de a lucra pentru binele locuitorilor municipiului Lupeni, dar și al întregii Văi a Jiului. Vom reveni.


Comentarii articol (3 )

#1 Andreea03.03.2019,  16:33:19
De unde aveti informațiile? Pe portalul instantei, apare actiunea deschisa in 2018, in care apare in calitate de reclamant Primarul Municipiului Lupeni. Detalii despre continutul dosarului nu se gasesc. Poate au fost dati in judecata pentru recuperarea sumelor. Cat despre Mesaros, nu apare niciunde numele lui, decat Primarul Municipiului Lupeni.
#2 ZVJ03.03.2019,  22:31:28
Atâta vreme cât sunt veridice, chiar nu contează de unde avem informațiile. Căutați mai bine pe portarul instanțelor, poate găsiți si dosarul din 2017, apoi recursul la Alba, apoi trimiterea spre rejudecare din 2018. Veti regăsi astfel și numele viceprimarului. Dosarul este un litigiu cu Camera de Conturi, nici vorbă ca primăria să încerce să recupereze vreun leu. Dimpotrivă: încearcă din răsputeri să nu recupereze. Va asigurăm că lucrurile stau exact ca in articol. Dacă aveti dubii, mergeti și consultați personal dosarul la Tribunalul Hunedoara. Dacă aveți dovezi, vă invităm să ne contraziceți.
#3 UElena04.03.2019,  12:34:33
Familia Resmerita si viceprimarul la ordinul familiei, vor face orice sa piarda un astfel de proces prin care trebuie sa recupereze de la constructori banii statului platiti ilegal. De ce? Au platit peste 1 milion de lei ilegal, bani ce trebuie recuperati. Din cei peste un milion de lei, cca 700.000 lei au fost platiti ca penalitati, voluntar, intr-un procent de 10 ori mai mare decat cel legal. Daca in lege si in contractul de constructii penalitatile legale sunt de exemplu de 0,01% pe zi pentru neplata facturii in termen, primaria a platit foarte rapid si fara comentarii, din greseala (mita), penalitati de 10 ori mai mari, de exemplu 0,1%/zi in loc de 0.01%/zi. Tot din greseala(?!), din suma platita ca penalitati, aproape 100% din suma s-a intors la famiglie, la persoana ce a ordonat plata rapida a unor penalitati de 10 ori mai mari fara justificari, fara sa fie dat in judecata de constructor, etc. Daca acei bani furati de la buget ar trebui restituiti, atunci constructorii ar spune ca nu la ei au ajuns acei bani, ci la primarul care a ordonat plata. Asa ca unde-i interesul? Asa se fura milionul, mutand o virgula si sperand ca nu observa nimeni.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter