11.03.2019,  18:20:56 | 1 comentariu | 3844 vizualizari GALERIE:     FOTO    
E prăpăd! Ministerul Energiei recunoaște negru pe alb: La acest moment NU SE POATE VORBI despre un set de măsuri pentru relansarea Complexului Energetic Hunedoara. Eșec major al PSD! Nistore, ești mândru?
de Cătălin DOCEA

Senatorul Eleonora - Carmen Hărău, parlamentar PNL de Hunedoara, continuă seria întrebărilor și interpelărilor adresate instituțiilor centrale pe tema situației Complexului Energetic Hunedoara (CEH) SA. Adesea, informațiile obținute de senatorul hunedorean sunt preluate de presa locală și regională, fără însă a fi precizată și persoana care a făcut demersul în sine. Facem cuvenita precizare adăugând, fără teama de a greși, că parlamentarul hunedorean este singurul care pune presiune în mod constant pe actuala guvernare pe tema anterior menționată. Asta ca să fie clar!

 

În răspunsul formulat de secretarul de stat Iulian Robert Tudorache, de la Ministerul Energiei, la interpelarea senatorului Hărău să arată, din capul locului, faptul că situația CEH SA este una „extrem de dificilă”.

În cifre, dezastrul este clar ca lumina zilei: 1 miliard de lei noi pierdere curentă, peste 3,6 miliarde de lei pierdere reportată și capitaluri proprii negative (minus cca. 3 miliarde de lei).

Dincolo de cifrele realmente dezastruoase deja prezentate, de gâtul CEH SA mai atârnă amenzile pentru certificatele de emisii de CO2 (neachiziționate și nedepuse la termene) – de 2.365.670.341 de lei, dar și certificatele verzi neachiziționate – în valoare de 27.346.287 de lei. Există și riscul iminent ca activitatea Termocentralei Mintia să fie suspendată de către instanță, urmare a controlului efectuat de către Garda de Mediu.

În altă ordine de idei, deși a pornit de la 0 după diverse forme de organizare falimentare, CEH SA are pe rol 15 (cincisprezece) solicitări pentru deschiderea procedurii insolvenței, dar și povara Deciziei C (2018) 7308, prin care Comisia Europeană a stabilit că împrumuturile acordate în favoarea CEH SA constituie ajutoare de stat acordate în mod ILEGAL de România, Statul Român având un termen deja depășit (09.03.2019) pentru a recupera ajutoarele incompatibile.

Secretarul de stat Iulian Robert Tudorache subliniază faptul că întreg patrimoniul CEH SA este deja sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea Ministerului Finanțelor Publice pentru garantarea împrumuturilor obținute în temeiul prevederilor OUG 11/2015 și 22/2015, garantarea creditelor obținute de la BEI, BCR și BRD pentru finanțarea investițiilor de mediu de la SE Paroșeni și garantarea datoriilor restante la bugetul consolidat al statului.

În acest context, „ANAF va proceda în cel mai scurt timp la aplicarea măsurilor de executare silită în vederea punerii în aplicare a Deciziei CE de recuperare a ajutorului de stat ilegal” – se mai arată în răspunsul Ministerului Energiei.

Având în vedere implicațiile punerii în aplicare a Deciziei C (2018) 7308, secretarul de stat – voce autorizată a Ministerului Energiei – pune punctul pe i: „apreciem că la acest moment nu se poate vorbi despre un set de măsuri pentru relansarea Complexului”.

„Avem datoria ca, împreună cu cei din sindicatele miniere, cu ministrul Energiei și chiar cu Primul Ministru, să identificăm rapid cele mai bune soluții prin care CEH să poată fi readus pe linia de plutire, să găsim acele soluții care să asigure minerilor cadrul necesar pentru a putea munci în condiții mai bune, astfel încât pe termen mediu să reușim relansarea acestei companii de care, orice am spune, România are nevoie încă mulți ani de acum înainte”, declara președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, la începutul lunii ianuarie 2017. Au rezolvat-o și pe asta.


Comentarii articol (1 )

#1 Vasile11.03.2019,  19:34:39
Oare asta merita Valea Jiului dupa ce cetateni Vaii Jiului au votat 28 de ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , ... ???


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter