20.03.2019,  18:40:14 | 0 comentarii | 12330 vizualizari
Primim la redacție / Scrisoare deschisă către domnul primar și către comunitatea locală 
de Ziarul Vaii Jiului

Ca urmare a apariției dumneavoastră la un post de televiziune locală alături de directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, intervenție în care ați susținut, în mod partizan, interesele celor două licee teoretice din municipiul Petroșani, membrii corpului profesoral de la Colegiul Economic „Hermes” doresc să vă aducă la cunoștință, în mod public, punctul lor de vedere.

În primul rând, conform Legii Educației Naționale există trei tipuri de licee: teoretice, tehnologice  și vocaționale. În municipiul Petroșani sunt 4 licee, două - filieră teoretică cu profilurile umanist și real și două licee – filieră tehnologică, unul cu profil servicii și unul cu profil tehnic.  
În al doilea rând, Conform Strategiei Europa 2020 (și nu propunerii MEN) privind educația și formarea  profesională din România, unul dintre obiective este ca ponderea elevilor cuprinși în învățământul liceal tehnologic și profesional să fie de 60%, iar în învățământul liceal teoretic de 40%.
Pentru anul școlar 2019–2020, proiectul planului de școlarizare pentru Petroșani cuprinde: 6 clase de liceu filieră teoretică, cu ofertă educațională dublată, 2 clase liceu filieră tehnologică și 5 clase de școală profesională.  
Potrivit datelor statistice, numărul absolvenților de clasa a VIII-a din Petroșani corespunde unui număr de 11,2 clase, iar  în propunerea inspectoratului școlar regăsim 13 clase, care asigură un număr suficient de locuri pentru toți absolvenții de clasa a VIII-a atât din municipiul Petroșani, cât și pentru cei din localitățile limitrofe care doresc să-și continue studiile în Petroșani.
În al treilea rând, vă aducem la cunoștință că absolvenții Colegiului Economic „Hermes” sunt calificați în meserii specifice domeniului economic și al turismului, domenii deficitare pe piața forței de muncă și care au căutare inclusiv în Valea Jiului. De asemenea, o parte din absolvenții noștri a ales să-și continue studiile academice, urmând cursurile unor universități naționale sau străine recunoscute.  În sprijinul afirmațiilor de mai sus, vă reamintim  o parte din rezultatele acestui liceu, filieră tehnologică, profil servicii:
Colegiul Economic „Hermes” Petroșani este o școală cu tradiţie, cu 70 de ani de existență;
În urma evaluării pentru menținerea titulaturii de colegiu, din anul 2018, din totalul de 21 de colegii din județ și-au păstrat titulatura doar 6 unități școlare, din care doar două cu filieră tehnologică, unul din ele fiind Colegiul Economic „Hermes” Petroșani. Un criteriu important de departajare l-a constituit procentul de promovare a examenului de bacalaureat pe ultimii 3 ani;
Pentru promoţia 2018, de la 40% medii peste 6 obţinute la evaluarea naţională, după cei 4 ani de liceu, 58,22% din elevi au obţinut medii peste 6 la examenul de bacalaureat. Prin comparație, cei de la C.N. Mihai Eminescu se mândresc cu procentul de promovare la bacalaureat, dar evită  să menționeze faptul că se înregistrează un regres după 4 ani de liceu, media la bacalaureat fiind mai mică decât cea de admitere;
Elevii colegiului nostru de la învățământul liceal  au ocupat, în ultimii ani,  primele locuri la faza județeană a olimpiadei disciplinelor din aria curriculară tehnologii, domeniile: economic, turism și alimentație și s-au calificat la faza națională; de asemenea au ajuns la faza națională a concursului pe meserii, elevii de la învățământ profesional, calificarea bucătar și ospătar;
Colegiul Economic „Hermes” Petroșani deține 3 titluri consecutive la Concursul Național  „Școală europeană”, obţinute în 2011, 2014 și 2017;
Consorțiul CRIO Vest, constituit din practicieni și cercetători: experți în educație, analiza pieței, analiza ofertei educaționale, analiză și design de politici publice, a acordat Colegiului, în perioada 2013-2018, Titluri de excelență pentru ariile: 
- Relevanța ofertei de formare a școlii 
- Parteneriatele cu piața muncii și comunitate 
- Dezvoltarea și utilizarea resurselor 
- Atractivitate, Relevanță, Inovare;
Elevii colegiului au efectuat stagii de pregătire practică în ţări europene, fie prin intermediul proiectelor Leonardo da Vinci, Grundtvig, Erasmus+, fie prin intermediul contractelor încheiate cu Agenţia Europe 3000+ din Bergamo, Italia;
Prin aceste câteva aspecte ale activității și ale rezultatelor obținute de un liceu, filieră tehnologică din Petroșani, ne dorim să demonstrăm necesitatea existenței în fiecare comunitate, inclusiv în Petroșani, a liceelor cu  filieră tehnologică.
Ne  dorim de la dumneavostră, domnule primar, o abordare echitabilă și echidistantă și sperăm, pe viitor, să ne sprijiniți, cu atât mai mult cu cât cea mai mare parte a absolvenților noștri alege să rămână în Petroșani. Nu în ultimul rând, ne dorim un parteneriat în care, deopotrivă, toți cei implicați să contribuim la dezvoltarea zonei.
CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE ȘI CONSILIUL PROFESORAL AL COLEGIUL ECONOMIC „HERMES”


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter