20.11.2011,  23:46:03 | 2 comentarii | 2072 vizualizari
Doctorul Gheorghe Cristea, din cadrul DSVSA Vulcan: / „Sănătatea e mai importantă decât banii, de aceea aveţi grijă ce mâncaţi şi ce cumpăraţi”


de Corneliu BRAN

Nu de puţine ori suntem fentaţi la magazinele alimentare, în supermarketuri sau în pieţe, de comercianţi şi producători, cu tot felul de produse, care mai de care mai proaste sau mai contrafăcute. Vina, dacă se poate spune aşa, este în mare parte şi a celor care cumpără, care, din neatenţie sau din lipsă de informaţii, deci din neştiinţă, nu verifică ceea ce este notat pe ambalaj.

Ţine-ţi minte 3 aspecte: termenul de valabilitate, aspectul şi gustul
De la medicul Gheorghe Cristea, din cadrul DSVSA Vulcan, am aflat la emisiunea “Verde-n faţă”, de la Kapital TV, ce trebuie făcut în primul rând atunci când cumperi un produs alimentar: „Oamenii să cumpere întotdeauna produsele alimentare care sunt valorificate în unităţi autorizate şi nu de pe la colţuri de stradă, nu de la vecini şi prieteni şi nu de prin cine ştie ce garaje sau locuri neautorizate. Când spun locuri autori­zate, mă refer în primul rând la locuri controlate şi verificate de către noi şi de către celelalte organe de control. Cetăţeanul să nu verifice doar eticheta, ci să verifice întotdeauna şi aspectul conţinutului. De multe ori în spatele unei etichete frumoase, atrăgătoare se ascund lucruri mai puţin plăcute. După aceea, oamenii trebuie să verifice termenul de valabilitate şi să se uite la compoziţie şi unde a fost fabricat. Dacă li se pare ceva suspect, e bine să renunţe şi să caute un alt produs care să le satisfacă cerinţele. Nu e bine să ne grăbim când cumpărăm produse alimentare, e bine să fim atenţi şi să avem răbdare să urmărim toate aceste aşa-zis amănunte, care ne pot însă feri de lucruri neplăcute. Şi gustul contează, de aceea când cumpărăm un produs, odată ce am ajuns acasă şi dorim să-l folosim, e bine ca înainte să gustăm. Dacă nu ne place gustul şi simţim ceva în nere­-gu­lă, e bine să nu-l mai folosim, înainte de toate sănătatea e principalul lucru care trebuie să ne preocupe şi abia apoi banii. Chiar dacă am dat bani mai mulţi pe un produs, cred că mult mai important este să nu ne îmbolnăvim”. 
În privinţa alimentelor alterate, sau depăşite ca termen de valabilitate, aflate la vânzare, uneori expuse nu din neatenţie, ci pur şi simplu din dorinţa de înavuţire, medicul vulcănean ne-a informat ce trebuie făcut atunci când întâlnim pe rafturi astfel de produse: „Cumpărătorii nu are rost să se certe cu vânzătorii, pentru că nu dă rezultate şi uneori se mai ajunge şi la lucruri nedorite. Mai bine să vină la noi, sau să meargă la OPC. După aceea, vă asigur că problema respectivă se va rezolva, iar cei care au greşit vor plăti. Este inadmisibil ca vreun comerciant să aibă astfel de produse la vânzare, din punctul meu de vedere cine procedează aşa nu are nicio scuză”.
 
Evitaţi sucurile colorate, guma şi salamurile ieftine!
Legat de faptul că există pe piaţă tot felul de produse periculoase pentru organismul uman, care conţin tot felul de aditivi şi de „E”-uri nocive pentru om, mai ales pentru organismele firave, cum sunt cele ale copiilor şi bătrânilor, medicul Gheorghe Cristea a făcut şi o recomandare cetăţenilor: „După mine, aş recomanda să nu se consume deloc, sau cât mai puţin posibil, băuturile răcoritoare şi sucurile colorate, acidulate, pe locul doi aş trece guma de mestecat şi pe locul trei aş pune salamurile ieftine”.
 
Pâinea neagră - o „făcătură nesănătoasă”
În ceea ce priveşte „pâinea noastră cea de toate zilele”, Gheorghe Cristea a recunoscut că instituţia din Valea Jiului, pe care dumnealui o coordonează, se confruntă cu multe probleme la acest sortiment alimentar: „Se fac verificări trimestriale la toate unităţile de panificaţie. Dânşii trebuie să-şi afişeze întotdeauna sortimentul de pâine, compoziţia şi termenul de valabilitate. Toată pâinea, în mod normal, ar trebui să fie pusă în pungă, iar vânzătorul nu are voie să pună niciodată mâna pe pâine. Cu toate acestea, recunosc, nu se întâmplă întotdeauna aşa, mai întâlnim şi cazuri în neregulă, pe care le sancţionăm”.
Referitor la sortimentul „pâine neagră”, aici treaba stă într-adevăr dramatic. Din câte ne-a dat de înţeles doctorul Gheorghe Cristea, numai pâine neagră nu mâncăm, deşi foarte mulţi cetăţeni, de bună-credinţă, plătesc destui bani pe o astfel de pâine, mai ales cei care doresc să nu se îngraşe: „Pâinea neagră ar trebui obţinută din făină neagră, sau din făină albă şi tărâţe. Şi nu să fie colorată, nici cu ciocolată, nici cu cenuşă, nici cu cacao, nici cu nimic altceva. Din păcate, m-aţi pus de data aceasta în încurcătură, chiar dacă pe ambalaj scrie pâine neagră, ea nu e neagră în foarte multe cazuri. Consider că ar trebui conştientizat producătorul să scrie pe pungă compoziţia astfel ca cetăţeanul să-şi dea seama imediat  ce cumpără. Vom încerca să rezolvăm această problemă în viitorul apropiat”.

Comentarii articol (2 )

#1 vasile21.11.2011,  11:28:18
sa traiti domnule doctor sunt vasilica si am lucrat impreuna la abator la livezeni inainte de revolutie ar trebui s-a le spuneti cum faceam salamurile numai din carne iar prin 1988 am inceput sa bagam soia in cantitate mica si ne era frica sa nu ne omoare minerii la revolte acum maninca soia goala si salamuri facute din tot felul de amestecaturi suspecte si tac din gura cu mult respect
#2 nyky24.11.2011,  16:30:14
nu mai laudati produsele traditionale care au fost pe bulevardul din vulcan la vinzare. nu stitri domnule doctor cum este un produs traditional......... fara eeeeeeee..uri oare n-au avut..


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter