30.05.2019,  18:12:35 | 0 comentarii | 1331 vizualizari
Lansări la biblioteca judeţeană
de Ziarul Vaii Jiului

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 5 iunie 2019, ora 1700, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene, un eveniment cultural deosebit: lansarea romanului „Pământul tuturor faptelor”, operă postumă a regretatului scriitor Valeriu Bârgău, și a volumului „Interviuri fără frontiere”, a cărui autoare este poeta și editoarea Mariana Pândaru Bârgău. Ambele cărți au văzut lumina tiparului la Editura Călăuza v.b din Deva, editură înființată de soții Valeriu Bârgău și Mariana Pândaru.  

Valeriu Bârgău a fost un scriitor hunedorean, care a scris cărți de reportaje și gazetărie atât înainte, cât și după 1989. A avut-o alături pe poeta Mariana Pândaru, cei doi soți fiind adevărați animatori ai vieții literare din județul Hunedoara. Pe lângă activitatea lor literară de sine stătătoare, au înființat la Deva, în februarie 1990, ziarul „Călăuza noastră”, ziar care în scurtă vreme s-a bucurat de o foarte mare popularitate. În anul 1994 au înființat revista „Constelaţia Dragonului” (1994-1996), devenită mai târziu „Ardealul literar şi artistic”, apoi „Ardealul literar”, revistă cu răspândire naţională.  
În timpul vieții, Valeriu Bârgău a publicat 14 volume de poezie, proză și interviuri, iar postum i-au apărut șapte volume, prin grija poetei Mariana Pândaru, inclusiv volumul lansat acum. De asemenea, a scris peste 2.000 de articole, cronici literare, recenzii, critică şi istorie literară, articole de întâmpinare literară. 
Memoria lui Valeriu Bârgău, plecat mult prea devreme dintre noi, este păstrată de poeta Mariana Pândaru, precum și de toți cei care au avut prilejul să-l cunoască și să-i fie aproape. 
Romanul „Pământul tuturor faptelor” este cel de-al treilea roman scris de Valeriu Bârgău, după „Utopia profesorului Dunca” (în colaborare cu Neculai Chirica), în 1986, și „Semne particulare”, în 1988. În manuscrisele rămase de la Valeriu Bârgău, soția sa a mai descoperit alte cinci romane pe care va încerca să le publice în viitor. 
Romanul lui Valeriu Bârgău este scris într-o manieră modernă, cu personaje limpede conturate, ale căror destine interferează, poveștile lor de viață fiind foarte bine conduse de autor. Atmosfera de șantier, unde se petrece acțiunea, este redată cu un puternic simț al realității, cu dialoguri firești, care subliniază perfect caracterele personajelor, trăirile lor lăuntrice. Lectura este captivantă, la final cititorul rămâne cu imaginea caleidoscopică a unei lumi în care gravitează personaje ale căror traiectorii de viață se împletesc, se despart pentru a se întâlni din nou. 
Cu același prilej, parcă demonstrându-ne că sunt împreună și după moarte, Mariana Pândaru își va lansa un amplu volum de interviuri cu 72 de scriitori, artiști plastici, medici, filosofi, politicieni, volum dens, fiecare interviu fiind un dialog deschis, sincer, cu adevărat „fără frontiere”, așa cum spune titlul cărții. Cititorii vor avea prilejul să cunoască îndeaproape personalități ca: scriitorii Mircea Ciobanu, Mircea Sântimbreanu, Monica Lovinescu, Ioan Vieru, Ion Horea, Mircea Vaida-Voevod, Margareta Labiş, Doina Uricariu, Gheorghe Grigurcu, Liviu Ioan Stoiciu, Octavian Doclin, Cornel Ungureanu, Aurelian Titu Dumitrescu, Ioan și Eugen Evu, Neculai Chirica, Victor Isac, artiștii plastici Gheorghe Pogan, Ion Cârjoi, Ioan Şeu, Mircea Bâtcă. Nu lipsește nici un amplu dialog cu cel care a fost scriitorul Valeriu Bârgău, unul dintre primele interviuri ale poetei, realizat în anul 1980. 
Din prefața volumului, semnată de Maria Daniela Pănăzan, aflăm că „citind despre ceilalți, te regăsești pe tine, te întorci înspre tine, te întâlnești cu tine însuți. (…) Și ce poate fi mai frumos decât să citești frânturi mărturisite de viață în care te vezi pe tine ca într-o oglindă, care te îndreaptă înspre bucuria de a fi tu însuți în cartea de istorie a lumii?”  
Cartea Marianei Pândaru va aduce, cu siguranță, multă bucurie celor care o vor citi.
La final, poeta și editoarea Mariana Pândaru va oferi autografe doritorilor. 
Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter