30.06.2019, 18:01:56 | 0 comentarii | 1218 vizualizari
Un lucru e clar: Administraţia publică locală din Vulcan nu-i prea mulţumită de activitatea de salubrizare
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Nu că m-ar interesa în mod expres, dar, totuși, mi-ar plăcea să aflu ce înțeleg cei mai mulți dintre dumneavoastră din denumirea proiectului de hotărâre „privind aprobarea încadrării populației satelor ce aparțin municipiilor/ orașelor în mediul rural care stă la baza aplicării noilor tarife de colectare, transport și depozitare a deșeurilor municipale și similare de către operatorul serviciului public de salubrizare”. Proiect de hotărâre care a figurat pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al municipiului Vulcan, și, din câte s-a dat de înțeles, și pe agenda de lucru lunară a celorlalte consilii locale din județul Hunedoara.
Expunerea de motive
oferă o lămurire vagă care nu prea are darul să spună limpede care-i treaba. Citiți și dumneavoastră: „Prin adresa Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara, cu numărul 1642/11.06.2019, înregistrată la Primăria Municipiului Vulcan sub nr. 24456/12.06.2019, se comunică modificarea Anexei 3 la Proiectul de Regulament al Serviciului de Salubrizare al județului Hunedoara privind încadrarea populației satelor ce aparțin municipiilor/orașelor în mediul rural”. De asemenea, tot prin această adresă, „se solicită organizarea unei ședințe a consiliului local, privind aprobarea încadrării populației satelor ce aparțin municipiilor/orașelor în mediul rural, în conformitate cu Documentul de poziție privind modul de implementare a proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în județul Hunedoara, semnat de membrii ADISIGD Hunedoara; Statutul ADI SIGD-Hunedoara; Legea nr.351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național; Legea nr.2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România; Ordonanța nr.532002 privind statutul cadru al unității administrativ-teritoriale”. Mai mult ca sigur că acum sunteți lămuriți buștean!
Ca atare, salvarea
a venit de la explicațiile oferite în modul său specific de Gheorghe Ile. Alături de consilierii locali din sală am aflat că, de fapt, este vorba despre nominalizarea zonelor rurale ale municipiului Vulcan, în vederea stabilirii altor tarife de colectare și ridicare a deșeurilor menajere pentru locuitorii acestor zone. În Vulcan zonele respective au fost stabilite ca fiind – conform spuselor lui Ile – strada Abatorului (și, probabil, Jiul Paroșeni, prelungirea ei – n.a.) și Dealu Babii. N-aș vrea să anticipez, dar vor fi locuitori din alte zone ale Vulcanului care-i vor sări în cap primarului. Numai astea să fie zone rurale? Pe Plesnitoarea, în Paroșeni, pe Valea Morii, Coroiești și altele pe care s-ar putea să le fi omis nu există zone care ar putea fi încadrate la rural?
Consilierul local
George Bălțatu a vrut să afle „în ce sens se va modifica tariful?”. „Se va stabili la nivel de județ”, a venit răspunsul rapid al primarului, după care a catadicsit să mai scoată din umbră unele aspecte ale activității de colectare și ridicare a gunoiului menajer. Deși a promis multe, societatea bucureșteană de salubrizare a rămas în urmă cu intențiile de la început. „Nu și-a dat interesul, nu a investit nimic, a continuat Ile, nu a dus nicio pubelă, un tomberon, facturează cu ale primăriei”. Sunt străzi ale căror locatari nu au primit pubele „și nu este drept ca cei de pe străzile respective să plătească”, s-a arătat nemulțumit Ile. De aceea „s-a făcut o nouă reorganizare – a mai precizat primarul -, dumneavoastră (adresându-i-se lui Bălțatu – n.a.) veți primi un sac de la ei”.
Doamna consilier
local Cristina Iszak, președinte de ședință, a vrut să-i fie confirmată o bănuială: aceea că „nu municipalitatea mărește prețul, ci societatea (de salubrizare – n.a.)”, deși nu se pomenise nimic despre vreo mărire sau micșorare a prețului de ridicare și transport al deșeurilor menajere. Ile i-a răspuns, totuși: „Se va face același preț pe tot județul ca la sate, se aplică sistemul ca la sate”. În cele două zone rurale menționate, iar nu pe tot Vulcanul, ca să fie clar! Apoi, a fost pus în discuție proiectul următor „privind aprobarea modificării Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare al județului Hunedoara, în conformitate cu prevederile OUG nr.74/2018”. Proiectul a fost comentat scurt de către Ile: „E vorba de măsurile ce trebuie luate, ce am vorbit până acum” și „După trei luni se poate analizat cât de eficientă este colectarea gunoiului”. Încă nu s-a auzit însă nimic despre o eventuală scumpire a gunoiului, cum o numesc oamenii, că de o ieftinire nu poate fi vorba. Dacă va interveni o creștere a tarifului la gunoi plătit de populație, în mod sigur că acesta va cădea pe neașteptate.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.