09.07.2019,  18:10:54 | 2 comentarii | 5521 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Din falimentul Pregoterm, / Primăria Vulcan mai primește fix praful de pe tobă. Neglijenţă și abuzuri de miliarde. Bravo, primare, ţine-o tot așa!
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA

Pronunțarea unei soluții în dosarul de insolvență al Pregoterm SA Vulcan, societate de interes local, este aproape. Tribunalul Hunedoara a amânat de două ori pronunțarea, însă data de 18.07.2019 ar putea confirma, după aproape cinci ani de procese și chiar încercări de reorganizare, ceea ce toată lumea deja știe: societatea este în faliment. Datoriile acumulate de Pregoterm SA, de 15.420,342,11 lei - din care 5.691.403,59 lei admise și înscrise în Tabelul definitiv al creanțelor - au făcut imposibilă readucerea pe linia de plutire. Operația a reușit, pacientul e mort.

Practic, nimic nou sub soare. La fel s-a întâmplat și cu Almaserv, Termoficare Vulcan, Edil Therma... Rând pe rând, societățile de interes local clădite pe bani publici, din taxele și impozitele vulcănenilor, au ajuns, în mandatele de „mare succes” ale primarului Ile, în același punct: la faliment. Și nu oricum, ci lăsând în spate sute de miliarde de lei datorii către stat și terți. 
La momentul în care Pregoterm SA a intrat în insolvență (cererea a fost admisă de către Tribunalul Hunedoara în 2 octombrie 2014), aceasta datora Primăriei municipiului Vulcan suma de 182.621,55 lei, reprezentând „taxă clădiri” pentru Cabana Căprioara și Sala de sport, pentru perioada 2009 – 2014, plus majorările aferente (până la suma de 194.254,15 lei). Abia când Primăria municipiului Vulcan a încercat să se înscrie la masa credală cu suma menționată (una impresionantă și astăzi, dar mai ales în 2014), TOTUL A IEȘIT LA IVEALĂ!
Aspectul cât se poate de grav este acela că, din 2009 – când clădirile menționate au ajuns în administrarea Pregoterm SA – până după intrarea în insolvență, adică luna octombrie 2014, Primăria municipiului Vulcan nu a emis decizii de impunere și nici nu a efectuat demersuri pentru a încasa de la Pregoterm SA taxa pentru clădiri. Vorbim despre miliarde de lei! Abia după intrarea în insolvență, Primăria Vulcan a emis decizii de impunere pentru perioada 27.11.2009-26.03.2014. Cinci ani de zile, deși deține un sistem informatic performant, în care debitorii pot fi identificați în doi timpi și trei mișcări, Primăria municipiului Vulcan nu a făcut demersuri pentru încasarea la bugetul local a sumelor cuvenite. Avem motive legitime să ne întrebăm: câte asemenea cazuri de impozite neîncasate, din neglijență ori cu intenție, mai există?
Analizând aceste elemente în apel, prin Decizia (definitivă) nr. 200/30 mai 2018 (dosar nr. 5752/97/2014/a4), Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că, din totalul creanţei solicitate de către Primăria Vulcan, de 194.254,15 lei, îndeplineşte cerinţa de a fi considerată o creanţă curentă numai taxa pe clădire, aferentă celor două imobile aflate în administrarea debitoarei, şi accesoriile aferente acesteia, calculate pe perioada 02.10.2014-26.03.2015. Cu alte cuvinte, toate sumele pentru care Primăria municipiului Vulcan nu a făcut demersuri înainte de intrarea Pregoterm SA în insolvență s-au dus pe Apa Sâmbetei. Lucrurile sunt cât se poate de clare: Pregoterm SA trebuia somată anual de Primăria municipiului Vulcan să plătească taxa pentru clădiri şi să emită pentru fiecare an decizii de impunere, în cazul neplăţii acestei taxe. Ceea ce nu s-a întâmplat. Un abuz inimaginabil! Care, vă asigurăm, va ajunge pe masa procurorilor.
Un alt aspect deosebit de grav este acela că, împotriva neînscrierii de către administratorul judiciar a creanței în tabelul preliminar de creanțe, Primăria municipiului Vulcan nu a formulat contestație în termenul legal. Pe cale de consecință, a decăzut din dreptul de a primi sumele cuvenite bugetului local. Cine și-a permis acest lux, de a nu face toate demersurile pentru recuperarea banilor cuveniți la bugetul local? Cine i-a indicat să facă așa? Vor afla organele în drept.
Jocul a fost însă altul. Fiind vaca de muls a administrației locale, aspect relevat și de un dosar penal momentan aflat în adormire, a existat interesul ca Pregoterm SA să nu fie îngreunată cu tot felul de nimicuri, să nu fie obligată să mai plătească și impozite. Ei bine, aceste aspecte constituie adevărata bombă. Țineți aproape!


Comentarii articol (2 )

#1 Ion Iliescu 09.07.2019,  21:50:41
Cand te uiti la barba lui aduce asa a bunic cand de fapt el este Ali Baba si cei 40 de hoti , pestera e Primaria Municipiului Vulcan pe care Ali Baba si gasca o devalizeaza zi de zi.
#2 Balaci 10.07.2019,  07:34:29
De acord cu ce spuneti si cu articolul dumneavoastră. Dar de Angela Stoica nu spuneti nimic??Că si ea se afla la putere pe vremea fostelor societati. Ea cu ce se ocupa in afara de intretinerea amantului???Fi-ți corect domnule Docea.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter