11.07.2019,  17:16:53 | 0 comentarii | 1332 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O explicație a căderii în cap a ALDE la Petroșani: Ca să se asculte, ALDE Petroșani pune „tălpi” iniţiativei private 


de Corneliu BRAN

Omul de afaceri Sorin Apostu, în calitate de reprezentant legal al S.C. VISA S.A. Petroșani, a depus pe data de 15 aprilie 2019 o cerere prin care solicita primăriei aprobarea cumpărării unui teren în suprafață de 7.900 mp din Colonie, pe strada George Enescu, aflat în proprietatea municipiului Petroșani. Deși nu a argumentat în cerere de ce solicită acest teren, la ultima ședință de consiliu local, de miercuri, 10 iulie, am aflat de la un consilier că acest teren va fi folosit pentru deschiderea unei afaceri private ce va genera până în 200 de locuri de muncă. Trebuie spus din capul locului că terenul respectiv nu doar că se află în paragină, undeva la capătul străzii respective, dar nu are în prezent nici măcar o utilitate acolo și nu a fost construit, niciodată, ceva pe el.
Proiectul prin care primăria dădea curs cererii omului de afaceri, prin organizarea unei licitații, conform legii, a apărut la ședința la care am făcut referire, la „completarea ordinii de zi” alături de alte patru proiecte (totalul proiectelor la ședință fiind într-un final de 18, din care trei amânate).
În urma discuțiilor, acest proiect a fost amânat, fiind unul dintre cele trei amânate într-o singură ședință, „meritul” amânării, dacă putem să-i spune așa, fiind al celor doi consilieri ALDE, Mihai Barbu și Milu Vladislav. 
Vă prezentăm mai jos firul evenimentelor ce au dus la amânarea acestui proiect. Repetăm, un proiect care ar putea genera pe viitorul apropiat 200 de locuri de muncă!

Doi contestatari… unul și unul…
Primul care a cerut să ia cuvântul a fost consilierul ALDE Milu Vladislav. După el, consilierul Mihai Barbu, a intervenit „pentru susținerea colegului de partid”, chiar „de două ori”, după cum s-a exprimat dumnealui.
„În plus, aș vrea să aflu care e caracterul urgenței acestei vânzări, pentru că am văzut că a fost înregistrată la primărie în data de 8 solicitarea, noi deja suntem cu mâna sus în data de 9 (nota redactorului: de fapt, ne aflam în data de 10 iulie, iar solicitarea, pe care o vedem atașată la proiect se făcuse de către Sorin Apostu tocmai în data de 15 aprilie 2019, fiind înregistrată la primărie cu numărul de înregistrare 6.280! Consilierul se referea greșit la data de 8 iulie ca fiind primul demers, că văzuse într-adevăr ceva, dar aceasta este data înregistrării raportului de evaluare la primărie, nr. 10.959, dar asta e o altă mâncare de pește! Luându-se după consilier și ce a spus în ședință și neverificând, „observatorii” USR prezenți la ședință au „mușcat” și ei greșit treaba asta, scriind acest lucru pe Facebook. Iată cum de la o greșeală se întinde „aluatul” așa-zisei suspiciuni, total incorect și față de imaginea primăriei și față de imaginea firmei respective și a omului de afaceri!) (…). Îl sprijin pe colegul meu de două ori! O dată pentru că proiectul e pus pe lista suplimentară, deci în regim de urgență, și a doua oară pentru că nu mi se parte corect să vindem asemenea suprafețe pe un asemenea ban public”, s-a adresat consilierul Mihai Barbu celor prezenți. 

Poziția primarului
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a păstrat calmul ședinței, arătându-le celor 2 consilieri realitatea, și nu închipuirile lor.
„Este un raport de evaluare. Acum eu nu știu cum a făcut evaluarea domnul evaluator. Putem să-l chemăm aici, ca să ne explice, dacă doriți. Eu am înțeles că acesta este un preț de la care pleacă licitația. Poate să vină cineva și să dea 20 de euro, și ne-am bucura foarte mult, sau 50 de euro pe metru pătrat, ceea ce ar însemna că e foarte bine…”, a apucat să spună primarul, fiind brusc întrerupt de același consilier Milu Vladislav. 
„Într-o localitate nu toate terenurile sunt la aceeași valoare. Acest teren din Colonie la momentul acesta e un teren groapă de gunoi!”, a continuat calm primarul.
„Da, corect, teren dezafectat”, l-a susținut în deplină cunoștință  de cauză și o funcționară direct implicată în documentarea proiectului.
„Lăsați-mă, doamnă, nu mai tot o dați cu asta…”, i-a retezat argumentația consilierul Vladislav, tot mai agresiv verbal pe măsură ce se continua discuția, deși funcționarul din primărie mai dorise să spună ceva. 
„Deci despre asta este vorba, acum eu nu știu dacă e mult sau e puțin, dar ce este adevărat și corect este faptul că va exista licitație. Deci nu se încredințează terenul direct, la licitație poate să vină oricine și să ofere oricât, fără nici un fel de problemă. Eu n-am nimic împotrivă chiar să se apeleze și la un alt evaluator”, a lămurit primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Consilierul Rad - argumente de bun-simț
Discuțiile au continuat pro și contra. Contra din partea celor doi consilieri ALDE, pro din partea mai multor consilieri. 
Consilierul Rad, care locuiește în Colonie, a confirmat faptul că terenul este plin de bălării și că valoarea metrului pătrat a terenurilor caselor și curților din Colonie oricum nu este foarte mare. „Ar fi nedrept să stabilim un preț mult mai mare, trebuie același regim și aceeași valoare ca și la curțile oamenilor”, a menționat printre altele consilierul, intrând apoi într-un schimb de replici cu consilierul Vladislav, care sublinia că „nu se poate vinde la 10 lei mp atâta teren”. 
După acest moment, Milu Vladislav a cerut în mod direct să facă un amendament, dând și un avertisment Executivului: „Cer amânarea și am rugămintea ca la ședința următoare să vină un alt evaluator, altul în afară de domnul Mangu, ca să facă încă o evaluare, să vedem adevărata valoare a terenului. Fiindcă vă spun sincer, declar deschis, dacă nu eu voi raporta acest proiect în contencios administrativ”. Mare brânză… 

Jurist la bază, consilierul Cornea susține că totul e în regulă
Clarificând cu o funcționară că în Colonie casele se vând cu 4-5 euro mp, nu mai mult, consilierul Claudiu Cornea, jurist la baza profesională și fost viceprimar, a intervenit imediat după aceea, menționând că e vorba de scoatere la licitație. Deci nu se încredințează direct terenul sau altceva și că se procedează foarte corect din punct de vedere juridic, iar orice evaluator își asumă o treabă ca asta, așa că nu vede care ar fi de fapt problema celor doi consilieri.

Argumentele lui Rus în favoarea proiectului
Consilierul Ioan Rus, totodată și șeful pe linie de partid al consilierilor PSD din consiliul local, a încercat după aceea să explice faptul că din discuția sa cu Sorin Apostu, acum ceva vreme, acesta i-a dat de înțeles că vrea să pornească o afacere care va deschide porțile la circa 200 de angajați. 
„Până la urmă, puteam să-i facilităm chiar acest teren, pe o perioadă lungă de timp, că în fond vorbim de 200 de locuri de muncă”, a mai explicat, printre altele, Ioan Rus. Dar cine să priceapă…

Dreptatea consilierului Pascu
În favoarea aprobării proiectului a intervenit și consilierul social-democrat Viorel Pascu. Care a vorbit de faptul că se pot acorda facilități fiscale, legale, unor oameni de afaceri pentru a deschide întreprinderi sau diferite activități ce creează noi locuri de muncă. „Consider și asta o facilitate fiscală pentru crearea unei întreprinderi sau ce va fi acolo, mai ales că zona este așa cum este, iar terenul neîntreținut și fără folos actualmente. Trebuie avut acest lucru și pe viitor. Da, sunt oameni care investesc și creează locuri de muncă și se poate concesiona pe 50 de ani terenul, dacă angajează minim 20-30 de oameni, sau mult mai mulți”.
Spre finalul discuțiilor, văzând atâta vehemență din partea celor doi consilieri ALDE și atâta suspiciune, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a stabilit: „O să vorbim pentru ședința viitoare cu domnul Mangu să vină în consiliu să explice evaluarea. Dacă considerați că trebuie și o altă evaluare o s-o facem, doar că ne costă bani”. Firesc ar fi ca această a doua evaluare să fie plătită de consilierii protestatari, nu din bugetul primăriei.

Nervii consilierului Durbacă
După ce consilierul Dorina Niță, evaluator de meserie (pe lângă faptul că e cadru didactic universitar și fost viceprimar), a încercat să explice câteva noțiuni tehnice legate de cum se face evaluarea (atenție, consilierul ALDE nesusținând nicio clipă poziția celor doi colegi, în sensul că n-a făcut referire defel că e prea mic prețul de pornire la licitație, sau că evaluarea terenului n-ar fi fost bună, ori că se introduce proiectul preferențial!), consilierul liberal Bebi Eusebiu Durbacă a sărit ca ars, nervii lui fiind se pare întinși la maximum din cauza celor doi consilieri ALDE și a lungimii timpului acordat acestui proiect: „Băi, dar sunteți culmea! Noi nu putem dormi de sărăcie și când vine cineva să facă ceva la Petroșani noi ce facem? Ne opunem! Așa n-o să mai vină nimeni la Petroșani, veți vedea! Ne chinuim de 10 ani cu terenul ăla de la Livezeni, nu vine nimeni! Acum, cineva vrea să facă ceva, concret, iar noi ne opunem. Deși totul e corect, e stabilită licitație, a fost evaluator… Dar așa-i la noi, unii doar se opun la tot și la toate!”.
Consilierii au votat amânarea proiectului. „N-am crezut niciodată că un proiect legal constituit se amână din cauza prostiilor unora… Păcat, riscă Petroșaniul să piardă 200 de locuri de muncă. Că sigur se supără Sorin Apostu că e a doua oară când pățește asta”, ne-a spus imediat după ședință, la plecarea din sală, Ioan Rus. Care va trebui să informeze opinia publică de ce pesediștii săi au votat amânarea proiectului.  

Concluzia la acest articol
Acest proiect NU trebuia amânat. El trebuia votat. De ce? Pentru că pentru un maidan plin de bălării, care stă așa de când lumea, nu trebuia să se facă atâta caz, în condițiile în care, fraților, se pot crea locuri de muncă! Și 50 de locuri de muncă dacă ar fi pe viitor și nu 200, pentru Petroșani și Colonie ar fi un real câștig (amenajarea zonei, a drumului de acces, introducerea utilităților în zonă, bani la bugetul primăriei, salarii decente pentru angajați și o viziune a lor mai bună asupra zilei de mâine etc.). Pe de altă parte, dacă un evaluator dă verdictul, el se supune unor legi ale acestei țări și unor reguli foarte clare ale profesiei sale, aici nefiind loc de întors și sucit când vorbim de documente oficiale. Nimeni nu-și riscă pierderea profesiei sau ceva chiar mai rău! Mie mi s-a părut ceva de genul „hai să vorbim doar ca să ne aflăm în treabă”, argumentația celor doi consilieri fiind „subțire” rău. Da, corect, terenul se putea concesiona pe zeci de ani, cum la un anumit moment chiar consilierul Vladislav spunea, în sensul că așa, vezi Doamne, primăria nu și-ar pierde din proprietăți (ce să zicem, una cu bălării nefolosită de 1000 de ani!), dar dacă respectivul om de afaceri vrea să cumpere acel teren, ce poți să mai zici? Să-i zici că nu vrei, că tu, consilier ALDE, vrei doar concesiune, că tu, de fapt, vrei cai verzi pe pereți și prune uscate în loc să te bucuri că scapi de un maidan nefolosit din capătul- capătului Coloniei… Păcat când se pun astfel de „tălpi” unor proiecte de viitor care ar putea deschide Valea, într-un moment, 2019, în care poți să-i numeri pe degete pe investitorii din Petroșani și din toată Valea! După mintea unora, fie ei și consilieri locali, vom ajunge azi-mâine să nu mai vină nimeni să investească… că vorba se duce! Cine știe, poate cu această „amânare” chiar Sorin Apostu să rămână cu un gust amar în gură și să-și mute ideea de afacere într-o altă localitate din Vale, apropiată, mai cu seamă că, din ce ne-a spus consilierul Ioan Rus, aceasta ar fi a doua oară când „omului de afaceri i se pune talpă la Petroșani!”. Domnule Rus, aveți cu PNL majoritatea în consiliul local, haideți să nu fim ipocriți, că majoritatea dictează, nu minoritatea ALDE. Haideți, ieșiți din zona gri.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter