16.07.2019,  17:58:01 | 3 comentarii | 6715 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Indiferenţa primarului Ile a transformat Vulcanul într-o bombă cu ceas!
de Cătălin DOCEA

Pentru că nu avea capacitatea organizatorică și de personal pentru a gestiona rețeaua publică de iluminat, administrația vulcăneană a decis ca, din octombrie 2018, să delege gestionarea acesteia către o societate privată. Implicit, primarul Gheorghe Ile a crezut că se scapă de un cartof încins, aruncând totul în sarcina Total Telecomunications SRL. De îndată ce a intrat în vigoare contractul cadru nr. 33.332 din 23.10.2018, Valentin Georgescu, reprezentatul firmei în sarcina căreia a intrat gestionarea iluminatului public, și-a luat rolul în serios. Și, pe măsură ce a constatat nereguli la nivelul rețelei, a început să le sesizeze, verbal și în scris, administrației locale, dar și primarului personal. Cu iluminatul public nu este de joacă, orice defect ori improvizație putând genera pagube materiale însemnate ori chiar pierderi de vieți omenești. În ciuda semnalelor repetate, primarul Ile nu pare afectat că riscul de electrocutare ori incendiu este prezent la tot pasul, în toate zonele în care municipiul este acoperit de rețeaua de iluminat. Ba, chiar după ce firma a lucrat moca luni la rândul, vrea să rupă contractul. Citiți și vă cruciți!

Iată câteva exemple. În decembrie 2018, administrația a fost informată că, în zona spitalului din localitate, lămpile de iluminat public cu sodiu (amplasate în carcase de plastic) au luat foc, arzând cu flacără deschisă și incendiind rețeaua de televiziune. Pentru a evita un nou incendiu, Valentin Georgescu a recomandat debranșarea de la rețeaua de iluminat. Câteva zile mai târziu, conștientizând pericolul, același administrator informează Primăria municipiului Vulcan că menținerea în exploatare a rețelei de iluminat în forma actuală, fără investiții, reprezintă un real pericol.
Un alt incident foarte grav s-a produs în luna mai a acestui an. Un cablu de iluminat, care prezenta mai multe înnădituri neizolate, producea scurtcircuite multiple prin lovirea repetată de burlanul metalic al unei clădiri. Doar prezența de spirit a paznicului clădirii a dus la evitarea unui incendiu.
Încă din octombrie 2018, cu detalii și exemple concrete, însoțite de fotografii, Valentin Georgescu a încercat să explice primarului și funcționarilor faptul că rețeaua de iluminat este un real pericol public, aspect generat de lipsa unor minime investiții. Dar administrația, prin vocea primarului Ile, a refuzat constant să planifice investițiile solicitate.
Fiind responsabilă cu gestionarea rețelei, Total Telecomunications SRL a fost nevoită ca, de anul trecut, să intervină în peste 160 de situații care prezentau risc iminent de electrocutare ori incendiu. Chiar dacă, în tot acest timp, administrația a refuzat să emită comenzile necesare.
Una dintre cele mai grave situații este în Parcul „Avram Iancu”, unde firma a fost nevoită să debranșeze toate lămpile de iluminat public, dispuse pe stâlpi metalici, datorită riscului major de electrocutare la contact cu aceștia. Lămpile nu mai au abajur, plouă în ele, stâlpii sunt betonați și nu au împământare. Ca să nu lase parcul complet în beznă, societatea a reparat (din resursele sale, pe adică banii săi!) lămpile de pe trei stâlpi de beton, care astfel mai iluminează doar o alee ce traversează parcul. 
Statistic vorbind, lipsa iluminatului public generează creșterea iminentă a faptelor antisociale. Deși informat, primarului nu i-a păsat nici de parc, unde se putea oricând produce o tragedie (stâlpii metalici generând, repetăm, riscul major de electrocutare la contact!), nici de starea generală deplorabilă a rețelei de iluminat public. Și a refuzat constant să emită comenzi pentru minime investiții.
Recent, administrația a notificat Total Telecomunications SRL că, din 18 iunie 2019, nu a mai remediat defectele care i-au fost transmise. Adevărat. Valentin Georgescu s-a săturat să tot repare rețeaua din resursele firmei sale, doar pe vrăjeala administrației, și – așa cum spune și pct. 9.1. din contractul cadru de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public – este dispus să lucreze doar în baza unor comenzi. De ce? Pentru că a intervenit în 160 de situații, la diverse defecte, pentru care nici nu i s-au emis comenzi, nici nu i s-au virat bani. Dar, întrebare absolut logică, putea Georgescu să lase defectele neremediate, să își asume posibilitatea apariției unor incendii sau chiar a unor victime? Nu putea.
Cum se explică nepăsarea edilului vulcănean? Administrația a încropit un proiect, aflat pe lista de rezervă la ADR Vest, pentru modernizarea sistemului de iluminat public. În opinia lui Georgescu, implementarea acestui proiect, chiar dacă ar obține finanțare (deocamdată, proiectul este în așteptare, nefiind contractat), este imposibilă. Rețeaua nu respectă standardele europene în vigoare din mai multe motive, precum: stâlpi aflați la distanțe inegale, rețea extinsă pe drumuri de pământ etc. 
Drept urmare, derularea legală a unui proiect de modernizare este imposibilă în condițiile în care baza, adică rețeaua în sine, nu respectă standardele europene în vigoare.
Presupunem că acest proiect va fi eligibil, și implicit finanțat. Asta nu exclude OBLIGAȚIA administrației locale ca, până atunci, să asigure minime investiții pentru exploatarea rețelei de iluminat public în condiții de siguranță. Căci despre asta vorbim: primarul nici nu vrea să audă de minime investiții! Pentru că oricum, speră dumnealui, rețeaua va fi reabilitată cu fonduri europene. Până atunci, Dumnezeu cu mila!
Foarte probabil, deznodământul acestei lupte surde a firmei menționate cu administrația locală va fi ruperea contractului de delegare, dimpreună cu un litigiu în instanță. Omul trebuie să recupereze contravaloarea muncii și a investițiilor făcute pentru a evita producerea unor tragedii, ori pentru a preîntâmpina apariția de pagube materiale. Astfel, rețeaua va reveni în gestiunea Primăriei municipiului Vulcan, care nu are nici licențele ANRSC și ANRE necesare, nici personalul calificat, autorizat, pentru întreținerea iluminatului public. Risc pe care, dintr-o inexplicabilă indiferență, primarul Ile pare dispus să și-l asume. Online, în galeria foto a prezentului articol, puteți vedea și imagini grăitoare cu privire la starea rețelei de iluminat public. O adevărată bombă cu ceas! Vom reveni.


Comentarii articol (3 )

#1 Capra17.07.2019,  07:50:07
Ce sa ceri de la un miner, dai ca merge si asa
#2 Monarlanul 17.07.2019,  15:33:16
Pfff....Domnule Docea. Câtă,,patima,,ati pus in acest articol. Si haideti să fim serioși. Speriati populatia din Vulcan cu,,bomba cu ceas,,.Oare trebuie evacuat orasul??Intreb si eu ca un simplu cititor. Era o vreme când il elogiati pe primarul Ile, dar era Anjela vicesa. Și de...Când să va credem???Atunci sau acum???Dumnevoastra, văd că le stiti mai bine. Cat priveste vicele de acum si preavicesa Anjela, este mare diferenta. Atât la nivel comunicativ, nu mai vorbesc de cel moral. Numai bine va doresc.
#3 Catalin Docea17.07.2019,  19:47:58
Dacă nu e vreun pericol, n-are sens să investească. Probabil își asumă răspunderea. Apropos de partea a doua a comentariului dvs., să știți că nu m-am gândit să compar actuali sau foști viceprimari. Nu știu cum se vede dinspre Vulcan, dar pe mine viața politică locală mă lasă rece. Mi se pare o luptă de oameni mici, mici, mici... Nu începeți o polemică, v-am răspuns doar din politețe.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter