23.07.2019,  20:53:43 | 0 comentarii | 899 vizualizari
Cinematograful „Cultural” Lupeni, / Pașii transformării din ruină în loc de agrement modern


de Alina PIPAN

Compania Națională de Investiții
a scos la licitație lucrările pentru reabilitarea Cinematografului Cultural Lupeni. Este o veste extraordinară pentru administrația locală, mai ales că în acest caz lucrurile au mers ca unse, spre deosebire de alte situații în care cinematografele au fost inclusiv motive de dispută în instanță până să ajungă a fi reabilitate. Cinematograful din Lupeni fusese de mult dat uitării. Din fericire, după ce la Vulcan și Petroșani cinematografele au fost reabilitate, și s-a dovedit a fi investiții bunicele, și la Lupeni a devenit o temă de interes. Astăzi există finanțare, și până în data de 19 august va exista cel mai probabil și constructor pentru reabilitarea cinematografului. După ce acesta va fi stabilit, lucrările de reabilitare vor dura 19 luni.
În baza H.C.L. nr. 40/2015 s-a aprobat transmiterea în folosință gratuită către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” S.A. a amplasamentului, iar în 2017 a fost realizat și un studiu de fezabilitate în vederea realizării acestei investiții.
Am parcurs proiectul de modernizare și dotare a cinematografului și vă prezentăm în detaliu lucrările care vor fi întreprinse.

Finisaje
Construcția asupra căreia se intervine în vederea reabilitării și modernizării este amplasată pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 82. Imobilul se află în proprietatea publică a municipiului Lupeni, având o suprafață construită de 743 mp, 931 mp cu tot cu împrejmuirea, aflat în stare avansată de degradare. 
Construcția existentă nu se va extinde. Se va reabilita clădirea în vederea reluării funcțiunii de cinematograf. Se vor reabilita instalațiile sanitare, termice, ventilație și electrice, se vor introduce instalații specifice audio-video și stingerea incendiilor. Se vor face amenajări pentru accesul persoanelor cu handicap.
Construcția dispune de o sală de cinema cu 501 locuri în aria de expunere. Sala de cinema are o structură modulară pe cinci travee de câte 4,00 m cu ferme în arc din beton armat cu deschiderea de 20,00 m.
Refacerea finisajelor interioare presupune, la nivelul pereților, curățarea suprafețelor verticale până la zidărie și refacerea suportului necesar aplicării noului finisaj care să respecte normele de igienă. Finisajele interioare sunt din tencuieli gletuite și zugrăveli cu vopsea lavabilă pentru pereți.
În grupurile sanitare, pereții vor fi placați cu faianță până la o înălțime de 2,10 cm. Finisajele grupurilor sanitare vor consta în: faianță şi zugrăveli lavabile culoare albă la pereți si tavane.
Se vor reface straturile suport ale pardoselii, pentru a se asigura planeitatea. În zona de parter se va asigura o bandă perimetrală de 1,20 m lățime de termoizolație din polistiren expandat. În toate spațiile interioare ale Cinematografului (cu excepția sălii de cinema) se va utiliza drept finisaj orizontal gresie antiderapantă la grupuri sanitare, granit pentru foaier și vestibul, în sala de cinema mochetă trafic intens, pardoseală din beton sclivisit în anexa tehnică și încăperea centralei termice și gresie la scări; tencuieli simple gletuite și vopsitorii lavabile la pereți și holuri, placaje cu faianță la grupuri sanitare.
Tavanele vor fi false, tencuite și vopsite în lavabil alb. Pentru realizarea tavanului acustic, la 200 mm sub plăcile de gipscarton antifoc ale tavanului, pe o structură metalică vor fi montate plăci acustice din gipscarton perforate.
Fiecare spațiu interior va fi mobilat corespunzător funcțiunii aferente: casa de bilete (parter), magazie (parter), anexe tehnice (parter), birou (etaj), magazie (etaj), vestiar (etaj), cabină proiecții (etaj) și camera tehnică de la etaj. Grupurile sanitare vor fi și ele mobilate corespunzător. 

Sala de cinema,
cel mai important spațiu al proiectului, are necesități acustice specifice, însă funcționarea sa optimă nu este singurul obiectiv: atât finisajele folosite, cât și mobilarea trebuie să creeze o ambianță cât mai plăcută. Pereții sălii vor fi integral tratați fonoabsorbant. Acest tratament acustic va fi aplicat tuturor pereților sălii de proiecții cinematografice. Acesta va avea culoare închisă, atât ca finisaj cât și ca vată minerală (precum tavanul sălii). La nivelul pereților se va monta și sistemul de iluminat (tip aplice) dar și partea de boxe a sistemului de sonorizare.
În zona aferentă ecranului de proiecție este propus un podium de 45 cm înălțime (de la cota superioară a pardoselii sălii) având drept finisaj mochetă de trafic intens. Ecranul de proiecție are dimensiunea de 14,00 x 6,00 m și este retractabil. Ecranul este argintiu, de tip perforat și motorizat.

Echipamente
Sala va fi dotată cu un sistem audio-video și proiecții 2D/3D, sistem de sonorizare și iluminat pentru evenimente conexe. Specificațiile sunt extrem de detaliate, și sunt descrise într-un caiet de sarcini separat, în vederea achiziției unui anumit tip de sistem audio-video, de ultimă generație, similar celor din celelalte săli modernizate. 
Sala de cinema va fi dotată cu 280 de scaune. Aceste vor fi rabatabile cu mecanism de revenire gravitațional, umplutură din spumă poliuretanică de înaltă densitate, tapițerie din țesătură premium cu rezistență mărită la peste 60.000 cicluri, tratament de întârziere la foc, intrados din HDPP (polipropilena de impact), brațe/cotiere din poliuretan,schelet din oțel vopsit în câmp electrostatic. Cortina care se va amplasa adiacent ecranului de proiecție. Aceasta se va amplasa stânga-dreapta față de ecran, având o înălțime de circa 7,70 m și o lungime estimată de circa 15,00 m (din 2 bucăți). Cortina va fi realizată din material textil cu cădere grea (de tip satin etc.), și va avea o culoare închisă, fără model decorativ pentru a nu distrage atenția spectatorilor de la ecranul de proiecție.

Acoperișul
va fi tip terasă cu învelitoare din membrană bituminoasă cu termoizolație polistiren expandat de 15 cm la corpul sălii de cinema. Acoperișul tip șarpantă într-o apă peste pergola de la intrarea în cinematograf.

Lucrări exterioare:
Se va schimba tâmplăria existentă cu tâmplărie din PVC cu geam termorezistent culoare gri, se va termoizola clădirea, se va reface trotuarul de protecție și accesul în clădire.
După finalizarea lucrărilor, se vor reface zonele afectate, iar terenul se va aduce la starea inițială. Accesul în imobil se realizează prin intermediul a trei căi de acces, una principală și altele două secundare, pe laturile lungi ale clădirii.

Alimentarea cu apă
pentru clădire se realiză de la rețeaua de apă potabilă a localității. Apa caldă se va asigura de la un boiler bivalent. Clădirea va fi racordată și la rețeaua de canalizare a localității. 
Alimentarea cu energie electrică al consumatorilor electrici aferenţi obiectivului, se va face dintr-un bloc de măsură şi protecţie trifazat, amplasat pe peretele nordic al obiectivului lângă firida de distribuţie existentă, pentru o putere total instalată de 240,40 kW, respectiv putere simultan absorbită de 112,42 kW.
Se va monta o microcentrală de apartament Qi = 16,00 mc/h având cameră etanșă și evacuarea forțată a gazelor de ardere. Centrala asigură încălzirea imobilului precum și apa caldă pentru consum.
S-au proiectat corpuri de încălzire noi, tip panou, din oțel, dimensionate pentru noua centrală termică pe gaz, cu funcționare în condensație, agentul termic produs de aceasta având temperatura de 55/45°C.
Pentru cabina de proiecții se va monta un echipament special de răcire conceput pentru aceasta destinație, format dintr-o unitate interioară tip split de perete. Acest echipament este dotat cu un kit de funcţionare până la -20°C, astfel încât furnizează aer răcit tot timpul anului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter