24.07.2019,  18:47:41 | 0 comentarii | 3141 vizualizari
Senatorul PSD Cristian Resmeriță: „Se vor face sute de angajări în mineritul Văii Jiului, deoarece altfel nu va putea mineritul să funcţioneze”


de Corneliu BRAN

În cadrul conferinței de presă organizată miercuri, 24 iulie, la sediul PSD Petroșani, senatorul social-democrat Cristian Resmeriță a lăsat ziariștii să aleagă subiectele importante pentru Valea Jiului. Singurul subiect abordat de senator la începutul conferinței de presă a fost cel legat de Legea „Resmeriță”. Senatorul a făcut un rezumat al legii inițiate de el „pentru ca toate lucrurile să fie clare și oamenii interesați de această lege să știe exact cum pot beneficia de prevederile acesteia”. Vom merge mai jos pe firul celor spuse în conferința de presă, alegând cele mai interesante declarații și răspunsuri la întrebări.

Despre Legea „Resmeriță”…
Legat de Legea 135 din 2019, senatorul a ținut, pe scurt, să sublinieze următoarele:
„Vreau să vă spun că ceea ce a început cu aproximativ șase luni de zile, o muncă foarte grea, foarte complicată, despre care am mai vorbit la conferința de presă trecută, a ajuns într-un punct la care se poate aplica. Legea pe care am inițiat-o și care scade stagiul de cotizare la 15 ani pentru cei care au minim 45 de ani vârstă și care, subliniez, lucrează la exploatările miniere aflate pe închidere, a intrat în vigoare. A fost publicată în Monitorul Oficial și în momentul de față este în vigoare. Legea se numește Legea 135/2019 și doresc prin intermediul dumneavoastră să anunț toți oamenii care îndeplinesc condițiile - și le repet încă o dată: 45 de ani vârstă minimă, 15 ani stagiul de cotizare, subteran, grupa I de muncă, să lucreze în prezent la o mină care se află pe programul de închidere – începând din acest moment pot să-și depună dosarele pentru a ieși la pensie. Asta este vestea pe care doream să o transmit, iar dacă sunt întrebări, pe subiectul acesta sau pe alte subiecte, vă stau la dispoziție”, a menționat Cristian Resmeriță.
Întrebat dacă cineva care lucrează la Mina Livezeni nu poate cumva să beneficieze de această lege, social-democratul a explicat că se poate, dar doar după un transfer la o mină aflată pe închidere: „Este foarte bun exemplul. Am spus foarte bine încă din momentul în care am prezentat această chestiune că această Lege 135 se aplică celor care lucrează la exploatările miniere aflate pe închidere. Dar dacă sunt persoane care îndeplinesc condițiile și lucrează, să zicem în cazul de față, la Livezeni, sau la Vulcan, sunt convins că se pot transfera fără niciun fel de problemă la exploatările miniere aflate pe închidere, în anumite condiții bineînțeles. Nu cred că se opune cineva pentru ca acel om să iasă la pensie”.

Despre recalcularea pensiilor…
Unul dintre colegi l-a întrebat pe senator despre recalcularea pensiilor, o problemă despre care se tot vorbește, interesul persoanelor de vârsta a treia fiind evident. 
„Recalculările pensiilor nu au avut niciun fel de legătură cu întâlnirea de la sediul CEH cu factorii responsabili de la Casa Județeană de Pensii Hunedoara. Acolo s-a discutat despre aplicarea Legii 135 cu toți factorii de răspundere, inclusiv de la CEH și SNÎMVJ. Din ce știu, recalculările de pensii merg înainte. După o întâlnire a mea de acum câteva zile cu factori responsabili, știu că vor începe recalculările pentru cei care dețin pensii de urmași, lucru pe care l-am și anunțat în presă de altfel. Peste 99% aceste pensii de urmaș sunt pentru doamne, iar până în momentul de față n-a fost recalculată nicio pensie de urmaș dar urmează cât de curând și treaba aceasta. Așa am fost informat și asta vă spun”, a răspuns senatorul. 

Despre zvonul cu scăderea pensiilor la angajații minieri ce se vor pensiona în viitor
După anumite declarații făcute de oficiali din diverse posturi, inclusiv ministeriale, după Legea Pensiilor adoptată, dar și după zvonistica ce circulă pe la exploatările miniere și sindicate în aceste zile, legate de posibile scăderi de pensii la cei ce se vor pensiona din 2021 încolo, de la minele noastre, firește câte vor mai fi pe-atunci, o colegă jurnalist l-a întrebat pe senator dacă poate da un răspuns legat de aceste informații care circulă. Senatorul nu a negat că pot fi „anumite probleme”, dar „rezolvabile”. 

A ținut să sublinieze că oamenii nu trebuie să ia de bune tot ce se aude și se spune, ținând cont că pensia e un drept al fiecăruia după o viață întreagă de contribuții la Stat, care nu poate fi tăiată sau micșorată după cum vor sau zic unii ori alții, dând de înțeles că „micile” scăpări ale legii pot fi remediate la o adică tot de Parlamentul României.
„Este, într-adevăr, un subiect sensibil. Eu vă spun acum un lucru pe care l-am mai spus tuturor cu care am comunicat pe acest subiect, la televiziune în emisiuni când am fost întrebat, în conferințe de presă, pe stradă sau pe Facebook: eu zic că în momentul de față trebuie să ne bucurăm de ceea ce avem și avem ceea ce avem foarte bine. Și să nu ne facem probleme pentru ce va fi peste doi ani de zile. Eu vă spun o chestiune: un drept pe care îl câștigi – mai ales când e vorba de pensie – nu se va pierde niciodată. Nici cei care vor ieșii în viitor la pensie, nu vor ieșii altfel decât cei care ies astăzi la pensie. Ascultați-mă ce vă spun! Știu, întrebarea este foarte bună. Conform legislației care există în momentul de față într-adevăr poate să apară o problemă, este foarte clar, dar eu spun că nu va fi nicio problemă. Să ne bucurăm de ce avem, spun încă o dată. Suntem la sfârșitul lui iulie 2019 și eu zic că e prematur să ne facem griji pentru ce va fi în 2021. Eu zic că e prea departe 2021 ca să ne facem griji de-acum”, a fost răspunsul senatorului hunedorean.

Despre construcțiile dezafectate din sectorul minier, și nu numai, răspândite prin toată Valea
ZVJ l-a întrebat apoi pe senator două chestiuni importante, una ținând de imaginea Văii Jiului și cealaltă de latura economică și de creare de locuri de muncă în vestul Văii, dar și de atragere de fonduri la bugetul Primăriei Uricani.
Știm de întâlnirea de la Guvernul României de anul trecut, unde a fost dezbătut și acest subiect. Și vorbim nu doar de zonele unde s-a aprobat și s-au dat fonduri pentru ecologizare, ci de construcții amplasate inclusiv la marginea drumului ce leagă localitățile noastre și pe unde circulă și turiștii care vin prin Vale. Iar aici intră și clădiri și construcții miniere, dar și alte clădiri dezafectate, cum am dat exemplul clădirii fantomă de pe strada Timișoarei, ce a aparținut cândva de Ministerul de Interne. Probabil că astfel de clădiri ruină sunt prin toată țara, nu doar prin Vale și nimeni nu se atinge de ele, acestea stricând imaginea localităților României.
L-am întrebat pe senator dacă există un plan, un program concret, după ce mai multe ministere, inclusiv cel al Mediului, și-au propus la acea dezbatere de la guvern să înceapă ceva mai amplu în acest sens, prin toată țara, și evident și prin Vale, inclusiv prin lucrări de ecologizare realizate prin fonduri europene după proiecte inițiate de mai multe ministere, repetăm, alte lucrări decât cele pe care le știm sau care s-au făcut în anii anteriori. Din ce ne-a spus senatorul nu există momentan ceva concret la Guvernul României, dar a subliniat ceva de genul: „cazul” nu e închis, „bolnavul” poate fi încă operat și salvat.
„Este un subiect mai amplu cel legat de clădirile exploatărilor miniere care se află pe închidere. Acesta ar fi un subiect. În principal, fostele perimetre miniere știți că sunt închise și ecologizate de CONVERSMIN. Și-au mai făcut datoria, nu știu câți bani au, ce lipsuri au ori de ce fonduri au ei nevoie pe acolo. Vă dau exemplu doar cele peste 200 de hectare dintre Vulcan și Lupeni care au fost ecologizate și imaginea este ok în momentul de față. Într-adevăr, nu sunt banii necesari pentru a se face în întregime aceste lucruri. Duminică am avut în vizită un coleg deputat și l-am dus inclusiv în zona Câmpu lui Neag, în sus pe drum, arătându-i apoi unde vrem să facem în continuare drumul – că toată lumea știe de drumul acela spre Herculane. Am văzut atunci și fosta clădire administrativă de la fosta mină de la Valea de Brazi, care-i praf și pulbere. Am înțeles că și acolo domnul primar ar fi găsit o soluție pe un proiect european. Mai sunt, într-adevăr, rămășițe ale exploatărilor miniere care nu dau foarte bine în peisaj, dar, ușor, cum s-a întâmplat la Lupeni cu fosta Mină Bărbăteni – unde este ok din punct de vedere al ecologizării – se va face la fel de bine peste tot”.

Despre cuarțul de la Uricani, rămas în continuare neexploatat…
A doua întrebare a noastră a fost legată de zăcământul de cuarț de la Uricani, unul de calitatea „first class”, un zăcământ care ar putea deschide o carieră de cuarț și noi locuri de muncă pentru cetățeni din orașele Uricani și Lupeni în primul rând. Un subiect dezbătut și în guvern, la o întâlnire unde a participat anul trecut și senatorul. Răspunsul senatorului n-a fost unul așteptat și nemulțumirea sa față de acest lucru este evidentă: nimeni din ministere n-a făcut un pas să deslușească ițele acestui cuarț ce stă nederanjat în subsolul Uricaniului.
„Despre subiectul acesta am discutat duminica trecută și cu colegul meu deputat. I-am spus, uite, aici a fost preparația, acolo Mina Uricani și undeva sus e un zăcământ de cuarț. Sincer să fiu, în afară de discuțiile la care am participat la momentul respectiv, eu nu știu să se fi întâmplat ceva anume în care eu să știu. Vedeți, sunt foarte multe zăcăminte. Câteodată Statul Român pare că dorește să închidă ce are, nu să profite și să exploateze. Ar fi, cu siguranță, locuri de muncă dacă s-ar exploata acel cuarț. Cum cu siguranță ar fi locuri de muncă și la Mina Lonea, dacă nu s-ar închide, ca să dăm un exemplu și din estul Văii, și ar merge pe o normalitate, că nu pot să vorbesc de o dezvoltare. Ar angaja în fiecare săptămână oameni, pentru că, vedeți, în fiecare zi ies oameni la pensie și să vedeți ce probleme vor fi acum cu locurile de muncă, mai bine zis cu oamenii care doresc să se încadreze în muncă. Dacă ies foarte mulți la pensie, locurile de muncă vor rămâne neacoperite la minele acestea. Am mai zis-o la o emisiune televizată acum o săptămână, că se vor face sute de angajări în mineritul Văii Jiului, deoarece altfel nu va putea mineritul să funcționeze! Eu sunt convins, din ceea ce văd, că există un interes mare al oamenilor de a se angaja în minerit. Dacă în urmă cu mulți ani existau locuri de muncă și lumea nu se angaja din cauza condițiilor grele de muncă, în momentul de față, datorită faptului de a lua o pensie mai bună într-un timp mai scurt de ani (după 15 ani de muncă chiar), foarte mulți doresc să se angajeze (…)”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter