25.09.2019,  19:10:11 | 0 comentarii | 1688 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Boem în… Boemia / Pur și simplu, Český Krumlov
de Marian BOBOC

Căci acela nu se poate numi boem, dacă măcar odată-n viață, nu s-a preumblat prin… Boemia. Cum, vorba poetului, „boema e tot ce am mai bun”, ajung prin voia Domnului și a prietenului Dan Liviu și în Boemia. Mai precis într-un orășel cu indiscutabil farmec la purtător: Český Krumlov.

Când ciorba nu e de roșii…
Văzut de sus, panoramic, orașul pare decupat dintr-un bloc de turtă dulce multicoloră, străbătută de un râu de sirop. De aceea, luat la pas, îți vine pur și simplu să-l mănânci. Cuprins de o foame concretă, cea a turistului pribeag, dau buzna la mâncare. Nu atentez la casele și străzile de turtă dulce ale urbei, ci dau buzna la un restaurant situat chiar pe malul Vltavei, cea frumos curgătoare şi limpede ca... Ozana.
Vrăjit de fotografiile mâncărurilor din meniu, comand o ciorbă de roșii. Mai precis: „Jihoceska couracka z kysaného zeli, s bramborem a zampiony”, care costă fix 80 coroane cehești. Până aș fi cerut chelnerului (echipat în pantaloni scurți) în astă limbă cehească, s-ar fi aprins lampioanele cetății. Așa că i-am cerut o ciorbă de roșii cu… arătătorul pe meniu... Așa am crezut eu că e o ciorbă de roșii. Când însă linguresc în zeamă și gust, îmi dau seama că e un lușcoș foarte bine executat și și mai bine ardeiat. Așa că apele curg râuri-râuri pe mine. Pentru a stinge incendiul ardeilor înecați în zeamă, este nevoie de intervenția hotărâtă a pompierilor. Care se bagă la luptă, însă nu cu tulumbe și furtune, ci cu pântecoase halbe de bere. Căci, Český Krumlov este un oraș cu îndelungată tradiție în fabricarea berii. Printre halbele de bere, și castelul Český Krumlovse se vede mai bine, într-o lumină gălbuie, de miere parcă. Lângă masă de lemn, peștii scriu poeme de dragoste în râul Vltava și fac reverențe cu solzii lor argintii poetului amețit de frumos și, de ce să nu recunoaștem, și de licoarea hameiului. Oameni veseli, de mai multe nații, vâslesc în „aceeași limbă” în bărci, parcă la întrecere cu peștii, care par submarine ale toamnei.

La „Schiele-ul” lăudat să nu mergi cu sacul
Egon Schiele, un artist austriac nonconformist, cam erotoman și nițel pornograf, dar cu talentul la el, a locuit în 1911 în Český Krumlov. Pentru că trăia nelegitim (dar în deplină rezonanță amoroasă cu carnea unei domnișoare), locuitorii s-au înfuriat pe Egon, care, peste 3 luni, a fost nevoit să elibereze zona atâta de pudică. După un timp, vreo 80 de ani, krumlovezilor le-a mai trecut supărarea și, oameni cu spiritul practic al turismului, îl pun pe Egon Schiele la treabă. Îl scot din uitare și îi pun numele pe fațada Centrului Cultural de Artă (dar și pe suveniruri, cum ar fi căni, tricouri, vederi…) situat într-o superbă clădire, o fostă fabrică de bere, încărcată încă de savoarea hameiului și situată în centrul vechi al boemului oraș. Investesc și eu câțiva euro într-un bilet de intrare în împărăția Schiel-ului. Cuprins de febra legendei „Egon Schiele”, dau năvală pe scările relativ întunecate. Sunt puțin dezamăgit că, de fapt, în muzeu e mai… puțin Egon Schiele decât mă așteptam, cele mai multe lucrări fiind copii după originale. În schimb, fac cunoștință, fără să vreau, cu lucrările unor artiști contemporani.
Una peste alta, rețin că Muzeul de Artă „Egon Schiele”, prin organizare și folosire a brandului „Schiele”. poate constitui un exemplu de bună practică a turismului cultural.

Pe ulițele… castelului
După o masă copioasă, puțină mișcare nu strică. Puțină, vorba vine, căci urcăm la Castelul „Český Krumlov”, pe care, până acum, l-am admirat din toate pozițiile. E timpul să-l cucerim. Din păcate, nu suntem primii cuceritori care intră în cetate. Înainte noastră hoarde de chinezi ne-au „furat” startul. Chinezii și, mai ales, chinezoaicele fotografiază la foc automat tot ce mișcă și… nu mișcă. Parcă ar fi într-un război, secerând cu mitralierele aparatelor toate frumusețile zonei. Nu e de mirare prezența lor și aici, căci în „Český Krumlov” am văzut și un restaurant chinezesc și o bancă tot de-a lor. Firi antrenate (și gălăgioase), turiștii chinezi ocupă cele mai bune locuri de fotografiat. Cu greu acced și eu la câteva, profitând de o defecțiune în sistemul lor ofensiv.
Castelul e vechi de vreo… 800 de ani. Se află pe locul secund în topul castelelor Cehiei și la loc de frunte în clasamentul european. Frumusețea sa e vie, chiar dacă e aproape milenar. Din înălțimile castelului, orășelul se vede ca într-o vedere de epocă, plin de dulceață și doldora de femei frumoase ieșite la promenadă din alveolele istoriei, femei ale căror siluete ies în evidență ca niște furnici apetisante. Cred că de pe crenelurile Castelului „Český Krumlov” femeile se văd cel mai bine. Cu ochii închipuirii mele de poet…
Podul cu 5 etaje care, în partea superioară, unește diferitele corpuri ale castelului este o minunăție, care nu trebuie povestită, ci admirat din exterior și apoi străbătut cu pas, cu pași ușori de… domnișoară.
Așa minunăție de castel și de orășel nu are cum să nu se afle sub protecția mai marilor lumii, aflându-se pe lista patrimoniului UNESCO. 

O întâlnirea de neuitat: pălinca de pere și halba de bere 
Chiar dacă nu ești melancolic din fire, orașul vechi „Český Krumlov” îmbie la plimbări non-stop. Slalomez și eu, cu delicatețe și nedisimulată admirație, printre clădiri cu obloane înțepenite și ruginite de istorie, străduțe înghesuite, poduri peste Vltava, biserici falnice, scări tainice coborând spre lacustre încăperi, fântâni arteziene, cafenele și restaurante. După atâta slalom, mi se face foame (și, bineînțeles, sete). Mă bag pe terasa „Gotika”. La o masă, câțiva domni și doamne au pus de o petrecere. Veselie mare. De pe terasă luminile cetății dau gust serii. Confruntat cu un meniu bogat în oferte gastronomice (dar și în tot atâtea necunoscute…), mă opresc asupra unei porții de „Grilled sausages on skewers”. Nu știu cât sunt porțiile, nici cum arată. Român pribeag, mi-aș lua două. Chelnerul mă liniștește: „O porție ajunge pentru un om sănătos”. Și așa a fost… Frigăruia (căci un fel de frigăruie a fost) cu cârnați picanți și slăninuță, întovărășită de roșii, hrean, muștar, castraveciori, mi-a rezolvat foamea. Pentru a-i da spirit apetitului, am apelat la o minunată palincă de pere cehească. Care a rezonat, apoi, la întâlnirea cu berea la halbă…

La întoarcere,
trec iar pe sub poarta castelului. Vreau să intru, să mă adăpostesc în iatacul domniței. Însă, surpriză, străjerii au ferecat-o cu 7 lacăte. Lampagii au aprins felinarele. Pas de mai poți intra. Încerc să-i înduplec cu: „Om bun deschide-ne poarta/ Dă-ne o coajă și nu ne goni/ Și-n schimb îți vom alunga tristețea/ Cu vesele cântece și ghidușii// Venim de departe și mergem departe/ Tocmai în zare sus la castel/ Ne-am oprit aici, pe drum ne-a prins noaptea,/ Dă adăpost unor bieți menestreli// (…) Deschide-ne poarta și dă-ne o coajă/ Ai milă de niște bieți menestreli/ Veșnic pe drum, asta ni-i soarta,/ Veșnic pe drum, căutând un castel”.
Însă, versurile lui Dan Andrei Aldea nu l-au impresionat pe străjer. Poate și pentru că le-am declamat în limba română. Și astfel, am plecat mai departe… la un alt castel...


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter