26.09.2019,  14:31:09 | 0 comentarii | 1998 vizualizari
Amendamentele senatorului Cristian Resmeriță la OUG privind măsurile pentru stingerea unor obligații fiscale și bugetare, L344/2019 au fost admise
de Alina PIPAN

A fost dezbătut și s-a realizat raportul asupra Proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligații fiscale și bugetare, precum și unele măsuri referitoare la obligațiile fiscale și bugetare, precum și unele măsuri referitoare la obligațiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare, și a împrumuturilor contractate de Statul Român de la instituții de credit și subîmprumutate operatorilor economici L344/2019.

Dezbaterile s-au realizat în Comisia de Energie, în data de 17 septembrie. Ordonanța de urgență are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri financiar fiscale și bugetare ale unor operatori economici esențiali pentru stingerea obligațiilor fiscale și bugetare ale unor operatori economici esențiali pentru stabilitatea și siguranța Sistemului Electroenergetic Național. Totodată sunt reglementate prin acest regulament și obligațiile de plată pentru împrumuturile sau subîmprumuturile angajate de operatorii economici și care fac obiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat declarat ilegal ( cazul CEH, n.r.) în condițiile necesității respectării unor Decizii ale Comisiei Europene.

Raportul a fost aprobat în comisie cu toate amendamentele, multe dintre ele la inițiativa senatorului Cristian Resmeriță, și sunt menite să asigure Complexului Energetic Hunedoara protecția fiscală, și posibilitatea de a scăpa de unele datorii. Iată unele dintre amendamentele admise:

Prezenta ordonanță de urgență reglementează o modalitate specială de stingere a obligațiilor fiscale și bugetare ale operatorilor economici care dețin capacități de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, instalate în Sistemul electroenergetic național, reprezentând active funcționale energetice și activele miniere ce asigură cărbunele necesar funcționării acestora, administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Activele funcționale energetice vor fi numite în urma amendamentului propus de senator și ceilalți semnatari, totalitatea bunurilor mobile și imobile aparținând unui operator economic care deține capacități de producție a energiei electrice și termice în cogenerare, care concură la asigurarea siguranței Sistemului electroenergetic național și la furnizarea energiei termice consumatorilor casnici și instituțiilor publice de interes. De menționat însă ar fi faptul că, începând din această iarnă, Termocentrala Paroșeni s-ar putea să nu mai furnizeze energie termică consumatorilor casnici și instituțiilor publice.

Prin derogare de la prevederile art. 263 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, oricând, la cererea operatorilor economici care dețin capacități de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, furnizte în sistem centralizat, instalate în Sistemul electroenergetic național reprezentând active funcțiuonale energetice și active miniere ce asigură cărbunele necesar funcționării acestora, creanțele fiscale și bugetare administrate de Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală se sting prin trecerea în proprietate publică a statului, în administrarea Ministerului Energiei a unor active, aflate în proprietatea acestora.

Cererea operatorilor economici aprobată prin hotărârea Adunării Generale a Acționarilor va cuprinde o analiză tehnico- economică privind justificarea operațiunii și efectele acesteia, și va fi însoțită de avizul favorabil al Ministerului Energiei și al operatorului de transport și sistem- Translectrica, inclusiv cu privire la caracterul necesar al activului respectiv, pentru siguranța Sistemului Electroenergetic Național și al unității administrativ teritoriale dacă activele respective concură și la asigurarea furnizării energiei termice în sistemul centralizat, și dacă unitatea teritorială respectivă solicită preluarea acestor active.

Nu pot face obiectul operațiunilor prevăzute la alin (1) activele funcționale energetice pentru care operatorii economici ce nu dețin licențe sau autorizații de funcționare aflate în perioada de valabilitate la data transferului, precum și cele care nu sunt autorizate sau nu sunt în curs de autorizare din punctul de vedere al protecției mediului la momentul transferului.

Stingerea creanțelor fiscale și bugetare se va face la valoarea bunurilor ce intra în componența activelor funcționale energetice și activelor miniere ce asigură cărbunele necesar funcționării acestora stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către evaluatorul autorizat, în condițiile legii.

Cererea va fi însoțită de lista bunurilor aferente activelor funcționale energetice și activelor miniere ce asigură cărbunele necesar funcționării acestora, raportul de evaluare a acestora, și procesul verbal.

Bunurile mobile și imobile aferente activelor funcționale energetice și activelor miniere ce sigură cărbunele necesar funcționării acestora, transferate în domeniul public al statului în condițiile prezentei ordonanțe de urgență vor face obiectul unor cerințe de concesiune încheiate în condițiile legii. Procedura de atribuire a contractelor de concesiune, încheierea, executarea și încetarea contractului de concesiune de bunuri proprietate publică se realizează cu respectarea prevederilor legii.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter