17.10.2019, 20:32:00 | 0 comentarii | 2457 vizualizari
Senatorul Cristian Resmeriță: „(…) Dacă astăzi se aprobă 50-60 de posturi la CEH, să verificaţi și dumneavoastră, cei din mass-media, ca aceia 50-60 să fie exact de pe aceste liste și nu alţii!”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
• „Ziarul Văii Jiului” solicită imperativ numele celor 15 persoane transferate de la SNÎMVJ la CEH
Trei subiecte de „interes general pentru toți cetățenii Văii Jiului”, prezentate cu o „transparență totală”, au fost pe ordinea de zi a conferinței de presă susținute la Petroșani de senatorul Văii Jiului, Cristian Resmeriță, joi, 17 octombrie, la sediul Partidului Social Democrat. Printre acestea și o nouă inițiativă legislativă a senatorului Resmeriță, care vizează foarte mulți cetățeni din întreaga zonă a noastră și care, odată pusă în practică, ar putea aduce pensia de vârstă, pentru foarte mulți, cu doi ani mai repede. Astăzi vom trata primele două subiecte, urmând ca în ediția de luni să vă prezentăm și cel de-al treilea subiect - și el interesant și de mare interes general.
135 de angajați ai SNÎMVJ, de la minele din Paroșeni și Uricani, vor să treacă la minele aflate în subordinea CEH
Primul subiect a vizat trecerea angajaților de la SNÎMVJ la CEH, după cum se știe societatea de închideri mine își va înceta în mod oficial activitatea de producție la minele aflate în subordine pe data de 31 decembrie anul acesta (anul trecut, tot de la 31 decembrie și-au încetat activitatea productivă minele Lupeni și Lonea). În discuție intră cei peste patru sute de angajați, doar o parte din aceștia având posibilitatea pensionării (și o parte dintre aceștia având de mult această posibilitate…).
„(…) Prima problemă pe care vreau să o discutăm este problema personalului care lucrează la SNÎMVJ. Știm cu toții, de aproximativ trei săptămâni m-am implicat personal în această chestiune. Am considerat că este o chestiune mult întârziată de către cei care trebuiau să reglementeze – hai să nu zicem acest transfer, pentru că am înțeles că, din punct de vedere juridic un astfel de transfer al unui angajat de la o societate la alta, în momentul de față în domeniul mineritului, este destul de greu de realizat această problemă. Am considerat că cei 351 de oameni care lucrează în cadrul SNÎMVJ, fie în subteran, fie la suprafață, trebuie să aibă o previziune corectă asupra activității lor și asupra a ceea ce vor face peste câteva luni de zile, de la 1 ianuarie 2020. Activitatea de producție, de subteran încetează în două luni și jumătate, la 1 ianuarie și sunt foarte multe persoane care ar fi rămas pur și simplu în aer. În ce sens? Nu există în momentul de față o altă Ordonanță care să înlocuiască Ordonanța 36, ca dumnealor să intre în primirea unor venituri de completare și în cele 22 de luni de zile în care să nu fie asimilată perioada cu grupa I de muncă și ei să facă 45 de ani și să iasă în pensie, plus că sunt alții care în momentul de față au 40-41 ani, deci n-au cum să facă 45 de ani. De asemenea, sunt alții care nu au anii de subteran. O primă problemă a fost rezolvată în momentul în care s-a trecut la 15 ani stadiul de cotizare pentru cei care lucrează în exploatările miniere, iar pentru Legea Resmeriță, cum ați denumit-o dumneavoastră, să știți că și-au depus deja mulți oameni dosarele. Încă o dată le spun să-și depună dosarele fără niciun fel de problemă, pentru că pensiile le vor fi calculate. Să știți, în momentul de față există o teamă a oamenilor, chiar oameni foarte apropiați îmi spun că această lege nu va intra în vigoare, dar eu vă spun și le spun și lor să nu își facă nimeni niciun fel de problemă, oamenii să-și depună dosarele, pentru că aceste pensii, chiar dacă cu puțină întârziere deoarece s-a intrat într-o perioadă de întârziere, vor fi calculate. Au trecut 45 de zile din momentul în care primul dosar a fost depus, și nu a fost calculată pensia, deci omul respectiv nu a fost scos la pensie, dar nu există niciun impediment și cred că din nou problemele astea cu softul și cu cine mai știe ce împiedică din nou calculul acestor pensii. Eu cred că în perioada următoare se va rezolva și această problemă.
Revenind la subiectul principal, vreau să vă spun că pe liste, în momentul de față, la SNÎMVJ s-au înscris nu 125 de persoane, cum am precizat eu acum două zile, ci 135 de persoane, pentru că de-atunci s-au mai înscris 10 oameni, ceea ce eu spun că este în regulă. Vreau să vă spun că în acest moment, în care eu țin această conferință de presă, la CEH are loc o ședință a Consiliului de Administrație, care va aproba angajarea primelor persoane, în jur de 50-60, de la SNÎMVJ, deci care să fie preluate la CEH. Nu vă ascund acest lucru, am fost acolo, am vorbit cu cei din Consiliul de Administrație, cu domnul director general, cu cei de la sindicate și mi-au spus că într-o primă fază, din cei 135 vor lua cum v-am spus 50, poate 60 de persoane, sper să-mi comunice și mie exact câți după ședință, pentru că sper să fie și ei mai transparenți. Selecția o vor face cei de la CEH, împreună cu sindicatele. Am înțeles, dar nu mă puneți să vă spun mai multe pentru că nu știu, că vor transfera în principal muncitori, oameni care lucrează în front, că au mare nevoie de ei”, a declarat Cristian Resmeriță.
Pentru că SNÎMVJ tace de vreo zece zile, ZVJ a cerut tabelele cu cei care doresc plecarea la CEH, iar senatorul le-a dat tuturor jurnaliștilor!
Ajuns în acest punct, ne-am permis să-l întrerupem pe senator, întrebându-l dacă are cumva și lista cu acești 135 de oameni ce doresc să plece la CEH. I-am spus dacă are cumva o listă, că SNÎMVJ nu a dat niciun semn la apelul ZVJ și al presei, neprezentând un tabel nominal, că deh, secretomanie mare ce să zicem. Și că din această cauză există destule suspiciuni. Senatorul ne-a spus că are lista și că o va trimite tuturor jurnaliștilor prezenți la conferința de presă în format electronic pe adresele de e-mail. Ulterior, am constatat că pe aceste liste nu sunt nici 20 de mineri sau vagonetari ce ar putea lucra la front.
„Am citit în presă faptul că există anumite suspiciuni. Mie îmi place să trăiesc liniștit și să nu fie niciun fel de discuție într-un caz sau altul, și vreau să vă spun că am aici listele cu cei care s-au înscris pe ele, de la Mina Paroșeni și de la Mina Uricani. Le puteți analiza și chiar vă rog, dacă astăzi se aprobă 50, 60 de posturi, să verificați și dumneavoastră, cei din mass-media, ca cei 50-60 să fie exact de pe aceste liste și nu alții! Pentru că nu pot să apară alții, de altundeva, este clar, treaba trebuie să fie foarte corectă (…)”, a venit răspunsul, cu precizarea spusă de noi înainte, că listele vor ajunge și la presă. În numele… transparenței îi mulțumim domnului senator pentru gestul făcut. Dar, dacă tot s-a implicat, l-am ruga să mai facă un gest. Să îi convingă pe cei de SNÎMVJ să ofere opiniei publice și lista cu cei 15 angajați care în urmă cu vreo două săptămâni s-au și transferat de la SNÎMVJ la CEH. Îi mulțumim anticipat.
Piedici pe linie politică
În încheierea acestui subiect, senatorul a evidențiat faptul că i-au fost puse câteva piedici politice: „Vreau să vă spun că eu nu consider că problema acestor angajați de la SNÎMVJ este rezolvată în momentul de față, ci este rezolvată numai parțial. De asemenea, vreau să vă spun că au existat și piedici care mi-au fost puse, probabil, nu știu exact, din dorința de a face rău. Nu știu dacă din dorința de a-mi face rău neapărat mie, sau partidului pe care-l reprezint. S-a spus, domnule, dacă Resmeriță face treaba aceasta, să încercăm să-l obstrucționăm, pentru că, vezi Doamne, dacă îl obstrucționăm pe el, obstrucționăm PSD, gândindu-se firește la intenția de vot a cetățenilor în perioada următoare. Eu vreau să vă spun că am reușit să înving aceste piedici și să știți că eu nu cred că făcându-mi rău mie, în această activitate, faci neapărat rău unui partid sau a unei persoane. S-a dorit din partea celor din alte partide politice să se facă rău la 135 de familii, prin faptul că s-a încercat să se blocheze această chestiune, considerându-se politic ca Resmeriță să nu reușească și de data aceasta (…)”.
O lege de care ar beneficia toți angajații Văii Jiului care au trăit ultimii 30 de ani în această zonă!
Al doilea subiect a vizat o inițiativă legislativă a senatorului PSD Cristian Resmeriță. De fapt, se revine la un subiect și la o altă inițiativă pe care reprezentanții PNL din județul Hunedoara încearcă de vreo trei ani să o pună în practică printr-o lege, dar nu au reușit să treacă cu ea decât de Senat, acolo unde au primit la vremea respectivă și sprijinul senatorului Cristian Resmeriță. Acum, senatorul văzând că nu se mai urnesc lucrurile, a revenit cu o altă inițiativă, unde s-a semnat singur, fără colegi, în caz de nereușită să nu fie și ei afectați, după cum ne-a mărturisit. Dar să vedem despre ce inițiativă legislativă este vorba și ce a spus legat de ea senatorul Văii Jiului.
„(…) Am depus, în data de 16 septembrie, o nouă inițiativă legislativă (…), care vă spun de la început că va fi foarte greu de realizat și pentru care voi avea foarte multe piedici puse în toate mediile. Există oameni care lucrează în mediul privat, la stat, peste tot în domeniile de activitate. Există și o lege care spune că oameni care au locuit 30 de ani în anumite localități, Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Tg-Mureș, Slatina, Turnu Măgurele, Rm-Vâlcea pot să iasă la pensie cu doi ani mai devreme. Vreau să vă spun că pe data de 16 septembrie mi-am permis să depun o nouă inițiativă legislativă, pe care am semnat-o singur, să nu mai existe niciun fel de interpretare. Mi-am asumat-o, deci, pe cont propriu, spunându-mi că, dacă reușesc, o să fie o reușită a Văii Jiului, dacă nu, îmi asum eu nereușita, ca să nu mai fie și alți colegi afectați. În textul propus spun că persoanele care locuiesc și la Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa și Uricani, sau pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare. Deci, practic, doresc să introduc cele șase localități între localitățile care deja beneficiază de o lege în acest sens, în care avem, atenție, toți angajații de la stat, sau de la privat (…). Să știți că în legea de care beneficiază aceste orașe enumerate, se zice că această poluare este din cauza extracției preparării și arderii cărbunelui sau șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereului feroaselor și neferoaselor… Permiteți să vă zic ce am zis și la minister în momentul de față, că dacă este deja o lege care prevede ceva pentru zonele în care am extracție, preparare și ardere a cărbunelui, nu pot să scot Valea Jiului din această discuție, deoarece eu nu cred că există o zonă în România în care să se extragă, să se prelucreze și să se ardă cărbune mai mult, mai intens și de o durată mai mare decât s-a făcut și se mai face încă în Valea Jiului (…). Încă nu am primit un punct de vedere de la guvern pe această lege. Nu vă ascund faptul că înainte de a iniția această lege am vorbit cu domnul ministru al Muncii, domnul Budăi, cu cei din comisiile de Muncă de la Senat și de la Camera Deputaților, cărora li s-a părut o inițiativă de foarte mult bun simț și chiar m-au asigurat de sprijinul guvernului și al celor două comisii din cele două Camere. Treaba respectivă s-a întâmplat la mijlocul lunii septembrie. În momentul de față suntem la mijlocul lunii octombrie, s-a schimbat luna, dar s-au schimbat fundamental și condițiile politice care există în România. Avem un guvern demis, nu știu dacă e bine, dacă e rău, dar știu că este demis prin moțiune de cenzură. Eu sper ca noul guvern care vine - și trebuie să vină că doar n-o să stăm tot într-un interimat– să ajungă să dea un punct de vedere corect, adică favorabil, și să susțină proiectul de lege respectiv. În momentul de față, guvernul fiind demis prin moțiune de cenzură și neexistând un ministru pentru relația cu Parlamentul, nu poate să dea un punct de vedere, deci punctul de vedere favorabil pe care Guvernul Dăncilă dorea să-l dea pe acest proiect de lege. Eu sper și o să apelez și la dumneavoastră, cei din mass-media, cum o să apelez și la populația din Valea Jiului, dacă este necesar să strângem semnături și să ne adunăm în toate localitățile pentru a explica guvernului, indiferent care va fi el (e posibil să continuăm chiar și cu guvern PSD, sau guvern USR, ori cu guvern condus de domnul Orban, încă nu se știe), să susțină un astfel de proiect, genul acesta de proiecte fiind foarte bune. Trebuie să vă spun, mai există un proiect, care prevede ca și Valea Jiului și alte localități din județul Hunedoara să beneficieze de această chestiune. Însă proiectul respectiv, al unei colege de-ale mele de la alt partid – eu vorbesc frumos de toți colegii, indiferent din ce partide fac parte – este blocat de vreo trei ani de zile (senatorul liberal Carmen Hărău – n.r.), deci de la începutul mandatului, și văd că nu există acolo forța necesară pentru a promova un astfel de proiect de lege. Văzând acest lucru, eu locuind tot în județul Hunedoara și cunoscând problemele foarte bine, mai ales din Valea Jiului, am decis să inițiez acest proiect de lege în care să introduc localitățile din Valea Jiului (…) Acest proiect are, de asemenea, un rol dublu, acela de a-mi ajuta și angajații de la suprafață din cadrul CEH, peste 700 de persoane și în mod special multe femei, în condițiile în care și CEH își tot restrânge activitatea iar acești oameni mai au destui ani până la vârsta de pensionare. E un proiect care se referă practic la întreaga populație a Văii Jiului, dar ajută foarte mult și pe acești angajați ai CEH ce activează la suprafață”, a menționat senatorul Resmeriță.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.