21.10.2019, 15:14:05 | 0 comentarii | 2347 vizualizari
Senatorii Hărău și Resmeriță au demersuri similare pentru a obține un lucru cert: reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au trăit 30 de ani în zone intens poluate. Nistor are și el o preocupare, aia pentru partid, și pentru hunedoreni i-a mai rămas doar durerea în cot
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Luna aceasta senatorul PSD Cristian Resmeriță anunța depunerea unui proiect de lege care va permite reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au trăit în zone intens poluate cel puțin 30 de ani. Senatorul PSD de Valea Jiului Cristian Resmeriță își dorește să completeze un articol al Legii 263/ 2010 privid sistemul de pensii publice, în sensul introducerii localităților din Valea Jiului, astfel încât locuitorii acestora să poată beneficia de pensionarea anticipată cu 2 ani, fără a suporta penalitățile aferente. Bineînțeles, un asemenea demers ar fi oferit soluții și pentru angajații din sistemul minier, și ar fi permis oamenilor care au trăit în mediul poluat să se pensioneze mai repede și să se îngrijească de sănătate, având în vedere că o mare parte suferă de boli profesionale. Un demers similar, chiar mai complex ca formă, pentru că includea în seria beneficiilor și siderurgiștii din Hunedoara, nu doar minerii, a avut senatorul Carmen Hărău. Demersul ei nu a fost susținut de parlamentarii PSD, chiar dacă senatorul a cerut susținere în repetate rânduri. Laurențiu Nistor i-a dat senatorului peste nas când aceasta i-a cerut ajutorul, și a luat subiectul la bășcălie, ori, cu nesimțire și dezinteres, s-a prefăcut că plouă când i s-a solicitat ajutorul. Proiectul de lege care a trecut de senat, inclusiv cu susținerea senatorilor PSD, a rămas intenționat blocat în Camera Deputaților, tot de conducerea PSD, nefiind scos la vot în plen.
Propunerea legislativă a senatorului Hărău ar putea să fie votată în două săptămâni, și cuprinsă în bugetul de anul viitor, pentru că are toate șansele să treacă de Camera Deputaților, fiind susținută de Senat și foarte bine documentată, cu măsurători ale poluării aerului, care dovedeau că nivelul poluării este mai mare în localitățile industrializate, în special în Valea Jiului, la Certej, Brad, etc, ceea ce crește gradul de îmbolnăvire al populației, și scade speranța de viață. Cu toate că demersul lui Cristian Resmeriță este util, chiar dacă nu și la fel de complex, el ar trebui să parcurgă tot circuitul legislativ și ar fi mai greu de implementat. Cristian Resmeriță pare să încerce să rezolve politic un blocaj, să preia un demers pe care îl recunoaște ca fiind bun, să îl îmbrace în culoarea potrivită, pentru a putea fi susținut și votat, nu faultat. Toate acestea pentru că șeful lui pe linie de partid, Laurențiu Nistor, nu vrea să fie vreodată acuzat că a pus umărul la o izbândă a unui senator din opoziție, chiar dacă, în esență ar fi pus umărul pentru binele comun al cetățenilor din Hunedoara care locuiesc în zone intens poluate și au lucrat în medii nocive. La rugămintea senatorului Carmen Hărău de a fi susținută, Laurențiu Nistor ori a evitat răspunsul, ori a făcut o referire la deputatul Ilie Toma. Chiar dacă făcea parte din opoziție, senatorul PNL nu s-a jenat vreodată să ceară ajutor celor de la putere, dar fiind la putere, Nistor nu s-a jenat niciodată să trateze la mișto un subiect absolut important pentru cetățeni.
La votul bugetului de anul acesta senatorul Carmen Hărău a obținut intruducerea în noul proiect de lege a unui amendament care rezolvă această inechitate a angajaților din județ, raportat la angajați din alte județe puternic industrializate care deja beneficiază de aceste prerogative, doar că el se va aplica din anul 2021.
SECȚIUNEA a 2-a, Pensia anticipată, art. 59, se introduc două noi alienate (4) și (5), cu următorul cuprins:
(4) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui și din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conţinut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Deva, Brad, Orăștie, Șoimuș, Hațeg, Teliucu Inferior, Ghelari și Certej pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (3)
(5) Prevederile alin. (4) se aplică până la data de 31 decembrie 2030. Dacă pentru interesul oamenilor din județul Hunedoara ar fi fost susținere politică, proiectul de lege ar fi fost astăzi în vigoare, și atât în Valea Jiului, cât și în județ s-ar fi soluționat o serie de situații limită. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|